Focare de gripă aviară în România: Gropi ENORME unde ar fi aruncate leșuri de curcan au fost descoperite
Focare de gripă aviară în România: Gropi ENORME unde ar fi aruncate leșuri de curcan au fost descoperite
În județul Brașov este alertă sanitară, după ce autoritățile au descoperit trei focare de gripă aviară la fermele celui mai mare producător de carne de curcan din România. La fermele din Codlea, 224.000 de păsări vor fi sacrificate.
În imaginile surprinse din dronă se observă gropi mari la doar câteva sute de metri de fermele de curcani unde ar fi aruncate leșurile păsărilor, notează Brașov.net.
Primul focar de gripă aviară a fost depistat la sfârșitul săptămânii trecute, iar luni, ANSVSA a confirmat un al doilea focar de gripă aviară cu subtipul H5N1, tot la o fermă de curcani, de pe platforma zootehnică Codlea. Între timp, a fost descoperit în aceeași zonă un al treilea focar.
„Vorbim de trei focare, dar trei focare care sunt pe aceeași platformă, ceea ce este bine. Aceste focare au fost deja izolate cu ajutorul Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului Județean de Jandarmi, Poliția Locală și din Codlea și din Dumbrăvița. Neștiind care este cauza exactă, pot apărea anumite surprize, dar până în acest moment, de la momentul declanșării, s-au făcut analize și s-au luat probe și de la celelalte ferme de pe platformă și rezultatul este negativ. Pe cele trei focare, vorbim de un efectiv în jur de 224.000 de păsări care vor fi eutanasiate și îngropate”, a declarat Cătălin Văsii, prefectul județului Brașov.
Accesul pe platforma industrială unde funcționează fermele de curcani este restricționat, iar mașinile care intră și ies din acest perimetru sunt dezinfectate cu substanțe speciale.
În zonă funcționează nouă exploatații de păsări, dar testele făcute de medicii sanitar-veterinari au arătat existența virusului doar la curcani.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]