Rămâi conectat

Ştirea zilei

Florin Roman: Să înțeleagă toată lumea de ce mi-am asumat proiectul Autostrăzi Sebeș – Turda!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Astăzi, liberalul Florin Roman, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba, a ieșit într-o conferință de presă pentru a face “precizări extrem de importante” în ceea ce privește asumarea de către acesta și PNL Alba a proiectului viitoarei Autostrăzi Sebeș – Turda.

Astfel, liberalul cataloghează declarațiile recente ale ministrului Dan Șova vizavi de acest subiect, ca fiind o dojană prietenească, respectiv un atac politic făcut la cererea PSD. Roman a afirmat că recunoaște meritele lui Dan Șova și ale premierului Victor Ponta în proiectul  Autostrăzii Sebeș – Turda, subliniind totodată lipsa oricărei implicări, oricărui merit al organizației județeane a PSD Alba în acest proiect.

Vicele CJ Alba a explicat, punctând momentele cheie din demersul care a reînviat proiectul Drumului Expres Sebeș – Turda, rolul său, al PNL Alba, respectiv al Consiliului Județean Alba în demararea acestei importante investiții pentru județul nostru.

“Am venit astăzi în fața presei pentru a face unele precizări extrem de importante, pentru ca toată lumea să înțeleagă de ce mi-am asumat proiectul viitoarei Autostrăzi Sebeș – Turda.

Acesta este un proiect al PNL Alba și Cluj, și un proeict al PSD prin ministrul Marilor Proiecte, Dan Șova. În acest fel este un proiect al USL.

Subliniez faptul că organizația județeană a PSD Alba nu are nici un fel de legătură, nici cel mai mic merit în acest proiect. Liderii social-democrați din Alba au aflat din presă despre proiectul autostrăzii Sebeș-Turda.

Legat de colegii noștri din PSD Alba, țin să reamintesc faptul că am fi vrut să îi avem alături în demersurile făcute pentru materializarea acestei importante investiții pentru județul nostru, precum și pentru toate proiectele inițiate de PNL Alba. Din păcate, proeictele PSD Alba lipsesc cu desăvârșire.

Vă reamintesc că unul dintre principalele proiecte și promisiuni asumate de PNL Alba se referă la realizarea unui Pol de Dezvoltare Economică. Iar proiectul Autostrăzii Sebeș – Turda este strict legat de realizarea la Alba Iulia acestui Pol Economic.

În acest sens, eu, împreună cu senatorul de Alba Teodor Atanasiu, am mers la Ministerul Marilor Proiecte, condus de Dan Șova pentru a scoate de la nafatalină, proiectul Drumului Expres Sebeș – Turda”, făcut la acea vreme de Ministrul liberal al Transporturilor, Ludovic Orban și pus ulterior la sertar de ministrul democrat-liberal Radu Berceanu.

Până la demersul nostru (n.a. Florin Roman și Teodor Atanasiu), până la momentul respectiv, nu a existat nicio inițiativă locală de “scoatere de la sertar” și reanalizare a acestui proiect.

Atfel, ca urmare a demersului făcut de liberalii din Alba, pe data de 3 aprilie 2013, omul care m-a sprijinit cel mai mult la acest proiect, ministrul Dan Șova, declara pentru un ziar local (n.a. ziarul „Unirea”: Florin Roman, vicepreședintele CJ Alba, este unul dintre cei mai stăruitori lideri locali în ceea ce privește proiectul Autostrăzii Sebeș – Turda.

Cum? Trebuie să știți că pentru ca acest proiect să poată porni, să poată prinde finanțarea europeană de 85% pe exercițiul financiar 2007-2013, era absolut necesară emiterea certificatelor de urbanism de către unitățile administrativ-teritoriale prin “ograda” cărora va trece viitoarea autostradă, respectiv a unei întregi documentații și în final a certificatului de urbanism emis de Consiliul Județean Alba. Dacă, în termen de 6 luni de zile, aceste lucruri nu erau finalizate, ieșeam din termenul de finanțare. Subliniez! Este vorba în mare parte despre avize necesare, obținute în timp record, de la autoritățile locale, respectiv consiliul județean.

Responsabile de unele întârzieri în realizarea documentației tehnico-economice pentru Autostrada Sebeș-Turda au fost Trans-Electrica și Trans-Gaz, companii de stat, de care sunt legate și întârzierile înregistrate la lucrările pentru autostrada Orăștie-Sibiu.

Vă reamintesc, că la doar două săptămâni de la întâlnirea pe care am avut-o la minister cu domnul Șova, a urmat o discuție cu directorul de atunci al CNADNR, în biroul meu de la CJ Alba, la care a participat și Ion Dumitrel, președintele CJ Alba. Domnul Pop ne spunea atunci că singura variantă pentru reînvierea proeictului Drum Expres Sebeș-Turda este să fie transformat în autostradă, existând speranțe să fie acceptat pentru finanțare pe Programul de Transport 2007-2013. Și asta pentru că,  acest proeict are cel mai înaintat Studiu de Fezabilitate.

Ulterior toate lucrurile au mers liniar, fără prea multe discuții pe această temă, pentru că nimeni nu credea în materializarea acestui proiect. Unii îmi spuneau că sunt doar niște povești, vise, pentru că nu aveau informațiile pe care eu le dețineam.

Un alt episod interesant, la 30 aprilie, pe site-ul Ministerului Transporturiloe apare un comunicat prin care se anunța că (CE) Comisia Europeană a aprobat pentru a fi finanțate cu 85% din fonduri europene, pe exercițiul financiar 2007-2013 două noi linii de metru și tronsonul de autostradă Sebeș-Turda. Aveam cel mai înaintat Studiu de Fezabilitate realizat pentru Drum Expres Sebeș-Turda și am insistat la ministrul Relu Fenechiu să se lupte pentru acest proeict, mai ales că existau bani necheltuiți pe Programul de Transport 2007-2013, pe care riscam să îi pierdem definitiv.

Nu sunt în conflict cu ministrul Dan Șova. Sunt într-o competiție cu el, pentru a obține lucruri bune pentru județul Alba. Vreau să cred că declarația sa legată de mine și proiectul autostrăzii Sebeș-Turda a afost doar o dojană prietenească, respectiv un atac politic la cererea PSD. Recunosc meritele ministrului Dan Șova și ale premierului Victor Ponta în acest proiect important pentru Alba”, a declarat Florin Roman, președintele PNL Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea