Rămâi conectat

Politică Administrație

Florin Roman: Prima mea propunere legislativă: „eliminăm obstacolele care împiedică accesul tinerilor profesionişti spre funcţiile publice”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Accederea la statutul de funcționar public și ocuparea unei poziții de funcționar public a impus firesc întotdeauna un grad ridicat de pregătire profesională în domeniul specific de activitate al funcției respective. Însă, pe lângă această cerință, legislația în vigoare, reprezentată de Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, republicată, impune anumite cerințe și cu privire la vechimea în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice.

Florin Roman01Deși sunt de acord că vechimea în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice contribuie la consolidarea și avansarea pregătirii profesionale a viitorului funcționar public, calificându-l astfel cu atât mai mult pentru ocuparea unei funcții publice, sunt totuși de opinie că actualele cerințe referitoare la vechime impuse de Legea nr. 188/1990 sunt excesive și creează o piedică nejustificată la accesul la funcțiile publice.

Consider că pregătirea profesională a viitorului funcționar public ar trebui să primeze față de orice alt aspect atunci când un candidat participă la un concurs pentru ocuparea unei funcții publice. Impunerea unor cerințe de vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice blochează însă accesul la funcțiile publice tinerilor absolvenți de facultate, care, deși pot fi foarte bine pregătiți, nu vor putea ocupa o funcție publică deoarece nu au vechimea necesară.

Din aceste motive apreciez că se impune eliminarea cerințelor de vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice impuse pentru ocuparea funcțiilor publice de execuție, mai ales a celor care sunt pe treptele inferioare, de unde începe cariera oricărei persoane.

Menținerea unor cerințe referitoare la vechimea în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice este necesară în ceea ce privește trecerea pe o funcție publică superioară, pentru funcțiile publice de conducere sau pentru funcțiile publice din categoria înalților funcționari publici. Cu toate acestea, apreciem că aceste cerințe sunt excesive și se impune şi în acest caz o reducere a lor pentru a permite funcționarilor publici care au pregătirea profesională necesară să acceseze mai rapid aceste poziții.

Ştiu din experienţa pe care o am în administraţia publică locală că avem mulţi tineri bine pregătiţi profesional, dar care sunt stopaţi în construirea unei cariere de prevederi legislative al căror rost îl înţeleg – profesionalizarea funcţionarilor publici şi eficientizarea administraţiei publice. Dar şi aceşti funcţionari publici trebuie să-şi înceapă cariera undeva. Să o facă doar în mediul privat? Cerinţele şi regulile sunt diferite în mediul privat faţă de administraţia publică.

Vreau să le oferim şansa tinerilor să aleagă încă de la bun început o carieră în administraţie! Eu cred în tineri! Facilitarea accesului lor în adminsitraţia publică va fi primul proiect legislativ pe care-l voi propune!

Florin ROMAN, candidat PNL Alba pentru funcţia de deputat


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei Comuna Ocoliș în parteneriat cu comuna Sălciua urmează să cumpere un microbuz electric destinat transportului în comun. Acesta urmează să parcurgă curse regulate între cele două comune. „Urmează să achiziționăm un microbuz electric, care va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea