Rămâi conectat

Politică Administrație

Florin Roman: ”PNL facilitează accesul tinerilor în rândul funcționarilor publici”

Ziarul Unirea

Publicat

în

PNL s-a implicat permanent în procesul de profesionalizare a corpului funcționarilor publici din România, deoarece apreciem că doar cu specialiști, cu oameni de calitate putem avea o administrare eficientă a statului.

De asemenea, considerăm că tinerii trebuie încurajați și susținuți pentru a îmbrățișa cariere de funcționari publici, în condițiile în care  mulți ocolesc acest sector, din cauza unor condiții destul de rescrictive prevăzute în Legea privind statutul funcționarilor publici.

Multe inițiative legislative sau guvernamentale au vizat exclusiv salarizarea funcționarilor publici și prea puține au avut în vedere condițiile pentru ocuparea unei poziții de funcționar public.

Pe lângă cerințele firești privind pregătirea profesională, există în legislația în vigoare, respectiv în Legea nr.188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, anumite cerințe cu privire la vechimea în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice.
Considerăm că actualele cerințe referitoare la vechime impuse de Legea nr. 188/1990 sunt excesive și creează o piedică nejustificată la accesul la funcțiile publice, mai ales pentru tinerii absolvenți de facultate care, deși pot fi foarte bine pregătiți, nu vor putea ocupa o funcție publică deoarece nu au vechimea necesară.

În acest sens, am pus în dezbaterea grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaților un proiect de lege prin care  se elimină cerințele de vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice impuse pentru ocuparea funcțiilor publice de execuție. Proiectul este avizat de către Comisia de administrație publică a PNL.

În ceea ce privește trecerea pe o funcție publică superioară, considerăm că este necesară menținerea unor cerințe referitoare la vechimea în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice, dar susținem  că se impune reducerea vechimii la minim  1 an și 6 luni vechime în gradul profesional al funcției publice din care promovează.

Proiectul urmează să fie depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaților la începutul lunii februarie.

Dacă dorim o administrație performantă, trebuie să permitem funcționarilor publici care au pregătirea profesională necesară să acceseze mai rapid funcțiile publice superioare, iar proiectul de lege inițiat  elimină piedicile de vechime care se află în prezent în fața celor care își doresc o carieră în administrație.

Florin Roman , Deputat PNL


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP Comuna Ciuruleasa a lansat licitația pentru centrul de colectare a deșeurilor prin aport voluntar. Proiectul, de peste 2 milioane de lei, cuprinde 16 containere pentru colectarea deșeurilor provenite de la gospodării sau instituții. Construcția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea