Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Florin Roman: La un an de la măcelul din parcul Custozza, cerem reînverzirea Cetăţii şi a oraşului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cetatea era în urmă cu doar un an un loc verde şi viu. Acum, deşi în unele părţi renovată, ea este cenuşie pentru că se văd doar pietrele şi betoanele. Îmi lipseşte mult parcul Custozza şi aleile de copaci bătrâni şi stufoşi pe unde te puteai plimba la umbră vara. Nu înţeleg nici acum de unde s-a abătut atâta ură din partea primarului Hava pe absolut toată verdeaţa din Cetate, de ce a fost nevoie să radă efectiv un parc întreg şi atâţia copaci?! Unii copaci de-a dreptul istorici şi care, aşa cum spuneam acum un an, probabil au văzut şi Unirea de la 1918.
Singura explicaţie pe care o am după un an este dorinţa lui Hava de a face profit din orice (profit pentru el şi prietenii lui). Chestia că „vrea o piaţetă ca-n alte oraşe” a fost demontată bucată cu bucată de arhitecţi şi peisagişti. E doar o invenţie a lui Hava ca să scape de gura albaiulienilor. Nu era nevoie să măcelăreşti verdeaţa şi parcul de la Universitate, din contră, te puteai folosi de ea ca să creezi un spaţiu mult mai viu. Erau numeroase soluţii, nu să intri cu orice preţ cu buldozerul în copaci.
Se vede şi acum că scopul lor era să betoneze tot, să cheltui banii de la UE cât mai repede ca să le intre în buzunar. Mult beton = mulţi bani la Corint şi Hava. În loc de parc vom avea o mare de beton. Am fost duşi de nas că nu se vor tăia toţi copacii. Au minţit şi puteţi vedea. Am fost minţiţi şi că se doreşte investigarea patrimoniul roman. Aţi văzut că au intrat cu buldozerele în el ca să îl acopere cu beton repede-repede. De ce? Pentru că beton = bani pentru şmecheri.
Am fost minţiţi că în şanţurile Cetăţii s-a făcut un „parc”, de pe o zi pe alta. Azi era teren viran, a doua zi Hava a declarat că acolo e parc. S-a organizat şi o inaugurare! Cred că orice om de bun simţ poate merge în şanţuri să depună mărturie despre inexistenţa vreunui parc. Practic tot ce a spus primăria acum un an despre Parcul Custozza a fost o minciună sfruntată: că nu taie toţi copacii, că există autorizaţii, că vor să conserve patrimoniul roman, că nu vor să dea acces maşinilor în Cetate, că s-a făcut alt parc în şanţuri etc. Propagandă mai rea ca pe vremea comuniştilor. După un an, dacă mai era nevoie, Hava mi se pare exact un activist PCR care şi-a bătut joc de oraş. E părerea mea şi nu mi-o schimb.
Au sărit pe noi sumedenie de mici activişti anonimi să ne acuze că nu vrem modernizare, că vrem – vezi Doamne – „ciori”. Le-am spus şi noi şi vreo 5000 de oameni care au semnat pentru Custozza şi aproape 1000 de oameni care au fost să facă lanţul uman în jurul Parcului, că vrem modernizare dar cu respectul istoriei şi al acelor copaci care nu încurcau pe nimeni! O spun şi după un an, şi în numele multora cu care am vorbit, ca să fie clar: vrem ca cetatea să fie renovată, dar modernizare nu înseamnă „orice” şi mai ales nu orice doar ca să băgăm bani în buzunarul cuiva! Trebuie să fii idiot să îmi spui mie sau altui albaiulian că nu vrem ca Cetatea să fie atractivă.
Pentru că se împlineşte în curând un an de la măcelul din Custozza cer primăriei să pornească un program de înverzire a Cetăţii. Să găsească soluţii cu arhitecţi deschişi la minte şi să aducă arbori în Cetate. E nevoie să fie reînverzit şi oraşul care a suferit în multe zone centrale în urma „modernizărilor” lui Hava. Chiar acum o jumătate de parc, cel de la catedrală, dispare sub lama buldozerelor. Şi pentru a nu transforma un lucru bun tot într-o afacere, îi cer domnului Hava să facă toate achiziţiile la preţuri de bun simţ; nu de 10 ori mai mari, aşa cum ne-a „obişnuit” şi cu sensurile giratorii şi cu ceilalţi copaci pe care i-a plantat astă toamnă. După cum a aflat singur săptămâna trecută când a dat cu subsemnatul, există totuşi nişte oameni care se uită ce face cu banii publici.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

LIVE VIDEO Candidații PNL Alba, lansați oficial în prezența președintelui PNL, Nicolae Ciucă și a lui Lucian Bode, în Piața Cetății din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Candidații PNL Alba, lansați oficial în prezența președintelui PNL, Nicolae Ciucă și a lui Lucian Bode, în Piața Cetății din Alba Iulia Candidații PNL Alba sunt lansați oficial miercuri, 8 mai 2024, în prezența președintelui PNL, Nicolae Ciucă și a lui Lucian Bode, în Piața Cetății din Alba Iulia. Evenimentul de lansare a candidaților PNL […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea