Rămâi conectat

Politică Administrație

Florin Roman, deputat PNL: ”PSDragnea nu fură doar de la copii, ci și de la primării”

Publicat

în

Prin așa-zisa “revoluție fiscală” PSDragnea a furat 10 miliarde de euro de la primăriile și consiliile județene din România, inclusiv de la administrațiile publice ale PSD.

Liviu Dragnea a promis la întâlnirile cu primarii de comune, orașe și municipii că nici o unitate administrativă nu va avea un buget mai mic decât anul trecut și a mințit. Practic, Liviu Dragnea a blocat tot ce înseamnă investiții
majore în localitățile României.

Majoritatea primăriilor mici sunt în colaps și nu au bani de salarii. Mai mult decât atât, mult lăudatul Program Național de Dezvoltare Locală este blocat pe sfârșitul anului, pentru că nu mai sunt banii necesari pentru plata tuturor facturilor.

Electrica Furnizare Discount

Ca fost președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene, Liviu Dragnea și-a trădat colegii. Dar știe că primarii sunt importanți în ecuația jocului politic, inclusiv prin influența pe care primarii și președinții de CJ-uri o au asupra parlamentarilor. Conștient de acest lucru, Liviu Dragnea aruncă o noua petarda politică, un Fond de investiții locale cu un buget de 10 miliarde de euro, adică tot atât cât a furat PSDragnea prin “revoluția fiscală”.

Întrebat asupra locului de unde vin banii, Dragnea a dat-o ca la… Teleorman, că banii vin din România. A furat de la copii, iar acum fură de la primării. Regretabil pentru un fost președinte de CJ să-și trădeze colegii! Miza este să-și țină aproape primarii pe care i-a mințit de mai multe ori!

Florin Roman, deputat PNL de Alba

Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR PLUS: Reforma educației mereu amânată

Publicat

în

Deputatul USR PLUS, Beniamin Todosiu, a susținut astăzi o declarație politică despre amânarea reformelor din domeniul educației.

Acesta a vorbit despre celebrul proiect „România Educată” care continuă să fie amânat și solicită Guvernului ca acest proiect să treacă prin Parlament pentru a fi dezbătut înainte de a fi adoptat. Un proiect care sună bine pe hârtie nu va putea ajunge în „ punctele nevralgice ale educației românești: elevi care învață în continuare în școli cu toaleta în curte, subfinanțarea sistemului, programa învechită și neadaptată pieței muncii sau lipsa programelor de susținere a elevilor din familiile sărace.” Statiscilie sunt în continuare îngrijorătoare la capitolul abandon școlar, „iar construirea fiecărui buget de stat este amânat, finanțarea adecvată pentru educație este amânată, creșterile salariilor profesorilor și alocațiile copiilor sunt amânate.”

Vă prezentăm declarația politică a deputatului USR PLUS Beniamin Todosiu:

Electrica Furnizare Discount

Declarația mea politică de astăzi vă aduce în atenție un subiect extrem de important: EDUCAȚIA

Săptămâna trecută a început școala, mulți dintre noi așteptăm cu real interes Proiectul „România Educată”, cel pe care îl promite de mult timp președintele Klaus Iohannis. Proiectul a început cu o amânare, în stilul clasic românesc. Aceasta este situația reală a școlii românești: mereu este amânată. Reforma reală în educație este amânată de ani de zile, construirea fiecărui buget de stat este amânat, finanțarea adecvată pentru educație este amânată, creșterile salariilor profesorilor și alocațiile copiilor sunt amânate.

România Educată a domnului președinte nu a beneficiat de o dezbatere serioasă la nivelul întregii societăți, deși acest lucru este cerut de asociațiile părinților, elevilor și studenților. Sperăm ca acest proiect, care se dorește reformator, să nu fie trecut pe sub masă de către Guvern, ci să fie dezbătut public, în Parlamentul României, pentru a putea fi îmbunătățit prin amendamente.

„România Educată” trebuie să ajungă și în punctele nevralgice ale educației românești: elevi care învață în continuare în școli cu toaleta în curte, subfinanțarea sistemului, programa învechită și neadaptată pieței muncii sau lipsa programelor de susținere a elevilor din familiile sărace. Un sfert dintre copii sunt afectați de sărăcie, neavând minimul necesar pentru a crește în condiții normale, iar unul din zece copii adoarme flămând. România continuă să înregistreze rate foarte mari ale abandonului școlar (mai ales rata de părăsire timpurie a școlii). La aceste statistici adăugăm faptul că țara noastră a avut în 2020, conform datelor prezentate de Eurostat, cea mai mică investiție în educație din Uniunea Europeană,  astfel avem tabloul complet al României Educate.

Aceasta este realitatea pe care nu trebuie să o fardăm cu proiecte frumos ambalate. Avem nevoie de soluții, viziune și consens politic pentru un program de reformă a educației.

Sper ca măcar în ceasul al 12- lea, când va intra în dezbatere proiectul –  „România Educată”, toți colegii să pună interesul copiilor acestei țări mai presus de interesul politic.

Să nu uitați cuvintele lui Spiru Haret: «Cum arată astăzi școala va arăta mâine țara.»

Citește mai mult

Politică Administrație

Mihai Coșer, săgeți către Gabriel Pleșa la un an de la alegeri: „Primul nume care-i va da frisoane, încă din timpul mandatului, este Damian. Gheorghe Damian.”

Publicat

în

Mihai Coșer, săgeți către Gabriel Pleșa la un an de la alegeri: „Primul nume care-i va da frisoane, încă din timpul mandatului, este Damian. Gheorghe Damian.”

Mihai Coșer, fostul purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Alba Iulia nu îl slăbește pe actualul primar, Gabriel Pleșa. La un an de când ce Pleșa ocupă funcția de edil al municipiulul, Coșer propune o alternativă care „îi dă fiori” actualului primar și anume primarul Ciugudului, Gheorghe Damian.

„La mulți ani, Gabriel Pleșa!

Alba Iulia is falling!

Electrica Furnizare Discount

Fără pretenția unui vizionarism profund de tip Orwell sau profeticul Kafka, minți care au anticipat ce se va fi întâmplat într-un secol recent încheiat, cred că a descrie primul an din mandatul lui Pleșa fără a include anticiparea finalului ar fi un gest frugal, pur provincial, ce n-ar ține cont de dezideratul de bază al unui politician care a câștigat un mandat: mai vreau un mandat. Pentru că lumea nu mai are răbdare și pentru că, azi, totul trebuie să înceapă cu concluzia, voi urgenta și voi pune la început de text afirmația că nu mă interesează prestația de după un an, ci alternativa la Pleșa. Iar primul nume care-i va da frisoane, încă din timpul mandatului, și-i va spori descurajarea că nu va mai conta, este Damian. Gheorghe Damian.

Pentru cei cu mai multă răbdare:

Concluzia mea nu pleacă de la faptul că după ani de zile în care am țesut fibra imaginii unuia sau a altuia, în care am fost „ăla cu textele și soluțiile”, nu e niciun efort să vezi limpede ceea ce pentru alții e doar ceață și nuanță. Deși, au fost cel puțin două momente majore în care am punctat și am fost ignorat. Unica mea justificare este că atunci când ai o problemă și nicio altă soluție, pur și simplu te dedici și faci orice s-o scoți la capăt cumva.

Situația

E absolut inutil să analizezi primul an din mandatul lui Pleșa. Omul a dovedit că se poate să mergem în urmă vreo 4 mandate. Nu știu să fi văzut pe cineva atât de vecin cu fabula, atât de vioi în a pune-n practică, copy-paste, suita de idei tembele ale administrațiilor USR-iste ce au gâtuit și aruncat în haos chestiuni banale, cursive și normale, de la transport și salubritate, la comunicare și transparență. Bizar, Pleșa nu e altceva decât ceea ce au observat toți de lângă el, mai devreme sau mai târziu. Intermitentul, sporadicul, omul obișnuit să-și uite promisiunea, uimitul, duplicitarul, cel care și-a căptușit biroul ca pe o chilie, cu icoane, nu pentru că, neapărat, crede, ci pentru candoarea popească pe care o folosește și te amăgește. Asta, în timp ce laicul din el dă semne că nu se va schimba, că învățătura creștina și morala părintească e pentru alții, că orice preot va înțelege că familia tradițională nu e pe lista ta, dar că-l poți ajuta altfel și altcumva. Pleșa e hăbăucul plin de intenții bune, care ajunge târziu și pleacă oriunde, cu felurite urgențe și soluții semețe. „Chiar în această perioadă, nu știam dar mă interesez și vă spun, ne pregătim să” – sunt piua în care Pleșa a bătut, un an, apa. Nu, nu i-a arbitrat presa mandatul. Ca să nu mai spun că n-a primit, nici pe departe, cartonașele pe care le merita și care ar fi trebuit să-l pună de mult pe banca de rezervă, în prima lui repriză, ca și căpitan de echipă. Evaziune de intenții bune, cam la asta se rezumă primul an cu Pleșa. Iar el, încă nu și-a dat seama că s-a terminat campania, promite tot ca un candidat, în timp ce ajunge să fie tot mai nedorit în USR, ca și în PNL. Vestea proastă e că toate proiectele alea de milioane de euro au parte, în continuare, de inocența și inconștiența lui Pleșa, că zona de dezvoltare e desenată pe hectare ce aparțin altora, că n-a venit nimeni cu nicio fabrică din Austria, că, în curând vom marcă o premieră absolută în materie de construcții la Alba Iulia, că autobuzele electrice sunt o problemă nedeslușită etc. Tocmai din motivele astea, plus alte câteva, pentru mulți nu mai contează ce nu poate și nu știe Pleșa. Doar alternativa. Cu Damian, PNL!

Revin la afirmația că pentru PNL, Damian va fi soluția, nu Pleșa. De ce? Pentru că, altfel, nu se va simți că Dumitrel, ca nou lider al PNL Alba, va fi corectat ceva. Chiar dacă Pleșa s-a străduit să joace la dublu, să obțină îndurarea și păsuirea greșelilor de la Hava, în același timp îndemnând vechii PNL- iști să voteze cu Dumitrel, ca fiind ultima șansă de a se întoarce la matcă, i-a scăpat, ca întotdeauna, esența. Dulcegăriile dintre Dumitrel și Damian sunt vechi, niciodată întrerupte și totdeauna susținute. Iar Pleșa va trebui să înțeleagă că el e, azi, primar pentru că, în urmă cu un an, nu s-a insistat suficient la negociat. Cum e obiceiul în politică, ranchiuna nu va ține mult și, foarte probabil ca orice discuție dintre Dumitrel și Hava, dacă va mai exista un dialog, să îl excludă pe Pleșa. Care în ciuda faptului că a vrut cu amândoi, i-a pierdut cu disperare. Va fi prima dată când prietenosul Dumitrel îî va arăta, prin excludere, că n-are de ce să se roage de el, că nimeni din PNL nu condiționează sau vrea întoarcerea lui Pleșa, iar momentul amânat acum un an, va fi reluat.

Proiectul Damian, pentru Dumitrel și cei care i-au deranjat rutina punându-l în fruntea partidului, e singurul care l-ar ajuta să treacă prin check-point-ul electoral agresiv și pus pe penalizat, spre care se îndreaptă PNL ca partid. Pentru PNL va fi un moment aproape similar cu cel cu care s-a confruntat PDL, cînd Boc a tăiat salariile. Alăturat Dacă își imaginează cineva că următorul candidat girat de PNL Alba la primăria Alba Iulia va fi un tânăr cu aptitudini reale, care nu datorează nimănui nimic, știe ce are de făcut și nici nu se roagă noaptea să ajungă primar, greșește. Prin sugestia că Alba Iulia merită un alt standard, motivând că acum un an Damian avea o intenție de vot de peste 20%, după un an în care Pleșa a dezamăgit, dar totuși a stat potolit fără să-l deranjeze pe Dumitrel cu o întrebare de genul „de ce suntem în rahat cu gunoaiele, în Alba Iulia”, urmarea firească e să nu ne mai lamentăm de ce nu poate Pleșa, ci dacă va putea mai mult Damian.

Deși nu există multe exemple de primari ai unui municipiu reședință de județ care să piardă după primul mandat, Pleșa poate fi un exemplu în sensul ăsta. Nu pot garanta, asemenea multora, că Damian se va ridica de la masa îmbelșugată unde stă, azi, singur, și-i va invita pe alții să se sature. Nici că albaiulienii, mai departe de imaginea de gospodar, vor accepta ideea că edilul din Ciugud se va putea scala și va putea performa la dimensiunea unei comunități mai vastă de vreo 20 de ori decât cea pe care o păstorește. Cert este că, încă, nu se cunosc hibe semnificative care să-i afecteze aura iar omul, spre deosebire de alți primari de comune, nu e străin de ambiții. Cum în politică alegi soluția convenabilă, nu pe cea ideală, ceva îmi spune că podul de la Ciugud va fi gata curând, la fel și drumul din zona industrială. Oricum, după primul an de mandat cu Pleșa mesajul principal ar suna, cu toate înțelesurile și nuanțele: SOS! Alba Iulia is falling! Repeat, Alba Iulia is falling!”, a scris Mihai Coșer pe blogul personal.

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD Alba: Primarul Gabriel Pleșa și Alianța PNL-USR, zero realizări pentru Alba Iulia în primul an de mandat

Publicat

în

Primarul Gabriel Pleșa și Alianța PNL-USR din Consiliul Local nu au avut nici o realizare semnificativă pentru municipiul Alba Iulia. Promisiunile făcute în campania electorală, din partea ambelor partide, au rămas nerespectate în totalitate, în condițiile în care s-a încheiat 25% din mandat. Udarea panseluțelor, înlocuirea ghivecelor și refacerea marcajelor sunt mult prea puțin.

Deși a fost mai mulți ani viceprimar, Gabriel Pleșa încă mai este în perioada de acomodare. Și a făcut lucrurile taman pe dos, decât a promis, iar după 3 luni a instituit măsura parcării cu plată, fără a accepta amendamentele depuse de PSD, care prevedeau mai multe facilități (inclusiv gratuitate în primele 15 minute, pentru a nu dezavantaja business-urile locale care nu au parcări private ca marile lanțuri de magazine).

Ce să mai vorbim despre proiectele sale mărețe, din timpul campaniei, pe care le vrea cât mai repede uitate de către albaiulieni: un spital nou, alt pod peste râul Mureș la Partoș și rețea cu linii de tramvai. Alianța PNL și USR-PLUS, în frunte cu primarul Pleșa, nu au fost în stare să fluidizeze traficul în niciun fel în zonele aglomerate (ex. Alba Iulia – Micești), să rezolve situația cinematografului Columna, să facă ceva cu baza de agrement de la Schit, aflată în stare avansată de degradare. De asemenea, parcul de la Electrica, cel mai populat, este în aceeași stare: cu legăne, tobogane și balansoare rupte sau deteriorate, în ciuda insistențelor PSD de a fi modernizat.

Electrica Furnizare Discount

Pe timpul mandatului său, dar și a Alianței PNL-USR PLUS, Alba Iulia a devenit un oraș mizer, neîngrijit, în care s-a acordat 0 importanță spațiilor verzi. Întreaga vară gunoiul a fost ridicat cu mari întârzieri, ceea ce a creat disconfort și miros pestilențial la tot pasul, iar alianța PNL și USR-PLUS din Consiliul Locala a scumpit, în tot acest timp, serviciile de salubritate. (PSD a fost singurul partid care nu a votat nici o scumpire pentru albaiulieni) Nu mai puțin responsabilă, în această situație, este conducerea PNL a Consiliului Județean Alba, care administrează halda ecologică de la Galda de Jos – finalizată cu întârziere și cu posibilitate redusă de procesare.

Recent, președintele PNL Alba Iulia, Marius Hațegan și-a manifestat nemulțumirea față de colaborarea cu USR-PLUS în Consiliul Local, exemplificând mai multe proiecte promise și nerealizate. Prin cuvintele sale, a recunoscut practic că și PNL nu a făcut nimic pentru Alba Iulia și ia în calcul retragerea susținerii politice în cadrul Consiliului Local. Însă PNL Alba Iulia demonstrează că are aceleași probleme de moralitate ca USR la nivel național: delimitarea de o anumită politică/formațiune politică nu înseamnă menținerea oamenilor pe funcții. (USR-PLUS – secretar și subsecretari de stat, prefecți și subprefecți, șefi de instituții publice. PNL – viceprimar, în cazul de față)

Pe plan municipal și județean există o alianță: PNL și USR-PLUS, iar ambele formațiuni poartă aceeași responsabilitate. Oamenii vor fapte, nu vorbe. Cele două partide au respins, în nenumărate rânduri, soluțiile și măsurile bune propuse de PSD Alba Iulia pentru ca mai târziu să le adopte (ex. suspendarea taxei speciale pentru promovare turistică, sprijin financiar pentru părinții ai căror copii nu au ocupat un loc la creșe). Tot cele două partide nu au fost de acord cu construcția de creșe de proximitate, propusă de PSD, care rezolva definitiv această problemă. PNL și USR-PLUS au votat cot la cot proiectele de hotărâre ale primarului și le-au respins pe cele ale PSD.

Astfel, ambele partide sunt la fel de responsabile că Alba Iulia nu are niciun proiect de anvergură, care să schimbe calitatea vieții oamenilor, că nu există o viziune pe termen scurt, mediu și lung, care să scoată orașul din haosul urbanistic creat de PNL în ultimii 20 de ani. Că nu există un program de guvernare locală, cu proiecte precise, termene de finalizare și surse clare de finanțare. Nu avem o strategie de promovare turistică, atragere a investitorilor, gândire a unui oraș pentru oameni, cu zone verzi și piste pentru bicicliști.

După un an de mandat, multe promisiuni și zero realizări, cele două partide se iau la ceartă: la nivel național și local.

Președinte interimar PSD Alba, deputat Radu Marcel Tuhuț
Președinte interimar PSD Alba iulia, consilier județean Marcela Dărămuș

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare