Florin Roman: ”Când eram jurnalist am publicat documente oficiale cu care dovedeam implicarea Fundaţiei Soros în finanțarea Alburnus Maior”
Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, și-a anunțat public poziția față de proiectul de la Roșia Montană. Liberalul albaiulian precizează că opinia sa a fost solicitată atât de cetățeni cât și de reprezentanți ai presei:
”În cazul Roşia Montană sunt de acord ca resursele, indiferent că e vorba de aur sau cupru, să fie scoase la suprafața cât timp ele sunt la preț maxim istoric, cum este cazul în ultimii doi ani şi nu când valoarea acestor resurse este la preț minim.
Al doilea argument este natura administrativă: sunt obligat să țin cont de cei peste 70 la sută din cei care la referendumul pentru începerea exploatării au spus „Da”. E o regulă a democraţiei să respecţi majoritatea. Acolo au votat oameni din cele 35 de localități din zona Munţilor Apuseni, foarte mulţi moţi care își doresc minerit şi locuri de muncă. Îi înțeleg pe primarii care susțin exploatarea resurselor. Nu sunt vânduţi nimănui. Dacă cetățenii care i-au ales nu şi-ar dori acest lucru, sunt convins că ar fi împotriva. Dar oamenii își doresc asta, pentru că nu vor să fie săraci şi uitaţi de lume.
Cele mai mari investiții din localitățile Munţilor Apuseni au fost susţinute de companie, pentru că cei de acolo sunt prea săraci să poată face ceva. 500 de oameni câștiga deja o pâine bună la Roşia Montană. Din punct de vedere economic, cifrele, care pot fi contestate, arata ca Alba ar ajunge pe locul III pe ţara ca PIB pe cap de locuitor.
În octombrie va fi promulgata legea care prevede ca o parte din redevenţa minieră rămâne la nivel local. Asta înseamnă dezvoltare economică pentru că banii rămân aici şi nu mai stăm cu mâna intensă la București. Dintr-un județ izolat, cu şomaj ridicat putem deveni un județ dezvoltat. În următorii 2 ani vom avea şi autostrada Sebes-Turda, dar şi extinderea fabricilor Mercedes la Sebeş.
Am urmărit mult aceste dezbateri referitoare la Roşia Montană şi nu am reținut încă nici o variantă alternativă sustenabila economic propusă de cei care se opun. Mă interesează în primul rând opinia oamenilor din zonă pentru că exploatarea se face în zona lor. mă interesează ce spun primarii şi specialiștii. Nu ce spun unii şi alții. E dreptul lor să fie împotriva, așa cum e dreptul meu, ca om de administrație, să nu fiu împotriva unei investiții care generează locuri de muncă şi dezvoltare economică.
Am avut cam aceiaşi poziție încă din perioada în care nu eram vicepreședinte al CJ Alba, așa că celor care mă vor înfiera cu mânie proletara le spun, că atât timp vor fi decenţi, pot să o facă aici. Cred în conştiinţa civică a celor care protestează din dragoste pentru natură. Oare unde erau activiştii de la Roşia Montană când la Alba Iulia era ras parcul Custozza sau la Sebeş se luptă împotriva formaldehidei?
Când eram jurnalist am publicat documente oficiale (facturi) în care dovedeam implicarea Fundaţiei Soros, pe relația Ungaria – Miercurea Ciuc – Rosia Montana în finanţarea Alburnus Maior. Şi am făcut public aceste dovezi.
În acești oameni nu voi crede niciodată. Cu cât fac tămbălău mai mare, cu atât finanțarea continua. Când proiectul va demara, indiferent de investitor, pe aceiaşi oameni îi veți vedea că se opun scoaterii resurselor în altă parte. Pe bani bineînţeles. Din punct de vedere al mediului şi al tehnologiei nu mă pot pronunţa întrucât nu sunt de specialitate. Vă pot spune însă că țin cont de opinia exprimată de un for credibil, Comisia Europeană care spune clar, negru pe alb că nu a fost încălcarea legislația de mediu la Roşia Montană.
Sunt de acord cu protestele celor care se opun. Sunt legitime şi democratice”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan