Florin Jianu (CNIPMMR): Două treimi dintre IMM-uri nu au renegociat salariile, odată cu transferul contribuțiilor
Două treimi dintre IMM-urile din România nu au renegociat salariile angajaților, odată cu transferul contribuțiilor sociale, și au ales să dea angajaților, ca alternativă, prime sau bonusuri, pentru a nu scădea salariile, a declarat, marți, președintele Consiliului Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, într-o conferință de presă.
”În ultimul test IMM, de la sfârșitul anului trecut, 87,7% dintre întreprinderi s-au opus acestei măsuri. Numai unul din trei întreprinzători a inițiat și a dus la capăt acele negocieri colective. Deci doi din trei întreprinzători nu au făcut acest lucru”, a susținut Jianu.
Potrivit acestuia, întreprinzătorii au luat această decizie întrucât nu se știe încă în ce formă va ieși din Parlament ordonanța care prevede transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.
”PSD deja a dat declarații că legea ar putea să fie schimbată în Parlament. Deci întreprinzătorii nu au siguranța faptului că, dacă a plecat o ordonanță de urgență într-o formă din Guvern, ea va avea aceeași formă când va fi votată în Parlament și atunci două treimi din ei au ales să aștepte să vadă cum va ieși legea din Parlament”, a arătat Jianu.
Ca alternativă, aceste firme au ales alte modalități de a compensa scăderea salariilor nete, precum premii, prime, bonusuri.
”Și în mediul public sunt categorii întregi unde salariile scad, iar noi am avertizat asupra acestui lucru. Am cerut ca aceste măsuri să fie discutate cu minimum șase luni înainte, tocmai pentru ca această măsură să fie înțeleasă și asimilată. Gândiți-vă că vorbim și de oameni din mediul rural, care au și ei un chioșc la țară sau o mică făbricuță. Au auzit și ei la televizor pe mai mule voci, fiecare vine și spune într-un mod sau altul, iar oamenii nu mai înțeleg cum să aplice și nici nu au timpul necesar să pună în aplicare acest lucru”, a continuat Jianu, amintind și de haosul creat de formularul 600.
El a propus ca lucrurile să fie discutate pe larg, apoi să fie făcută o schimbare aprobată și acceptată de către toți.
”Acum, dacă e să tragem o concluzie: este un haos generalizat. Mediul public nu știe exact cum stau cu salariile, o să vedeți iar hotărâri de Guvern, ordonanțe de urgență de schimbare, iar mediul privat nu știe cum se aplică în acest moment. Scriptic, la ora actuală aproape două milioane de angajați au salariile mai mici, dacă e să ne uităm scriptic, fără să luăm în calcul faptul că întreprinzătorii găsesc alte formule de premiere a angajaților, așa încât netul lor să nu scadă”, a adăugat președintele CNIPMMR.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun