Florin Jianu (CNIPMMR): Două treimi dintre IMM-uri nu au renegociat salariile, odată cu transferul contribuțiilor
Două treimi dintre IMM-urile din România nu au renegociat salariile angajaților, odată cu transferul contribuțiilor sociale, și au ales să dea angajaților, ca alternativă, prime sau bonusuri, pentru a nu scădea salariile, a declarat, marți, președintele Consiliului Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, într-o conferință de presă.
”În ultimul test IMM, de la sfârșitul anului trecut, 87,7% dintre întreprinderi s-au opus acestei măsuri. Numai unul din trei întreprinzători a inițiat și a dus la capăt acele negocieri colective. Deci doi din trei întreprinzători nu au făcut acest lucru”, a susținut Jianu.
Potrivit acestuia, întreprinzătorii au luat această decizie întrucât nu se știe încă în ce formă va ieși din Parlament ordonanța care prevede transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.
”PSD deja a dat declarații că legea ar putea să fie schimbată în Parlament. Deci întreprinzătorii nu au siguranța faptului că, dacă a plecat o ordonanță de urgență într-o formă din Guvern, ea va avea aceeași formă când va fi votată în Parlament și atunci două treimi din ei au ales să aștepte să vadă cum va ieși legea din Parlament”, a arătat Jianu.
Ca alternativă, aceste firme au ales alte modalități de a compensa scăderea salariilor nete, precum premii, prime, bonusuri.
”Și în mediul public sunt categorii întregi unde salariile scad, iar noi am avertizat asupra acestui lucru. Am cerut ca aceste măsuri să fie discutate cu minimum șase luni înainte, tocmai pentru ca această măsură să fie înțeleasă și asimilată. Gândiți-vă că vorbim și de oameni din mediul rural, care au și ei un chioșc la țară sau o mică făbricuță. Au auzit și ei la televizor pe mai mule voci, fiecare vine și spune într-un mod sau altul, iar oamenii nu mai înțeleg cum să aplice și nici nu au timpul necesar să pună în aplicare acest lucru”, a continuat Jianu, amintind și de haosul creat de formularul 600.
El a propus ca lucrurile să fie discutate pe larg, apoi să fie făcută o schimbare aprobată și acceptată de către toți.
”Acum, dacă e să tragem o concluzie: este un haos generalizat. Mediul public nu știe exact cum stau cu salariile, o să vedeți iar hotărâri de Guvern, ordonanțe de urgență de schimbare, iar mediul privat nu știe cum se aplică în acest moment. Scriptic, la ora actuală aproape două milioane de angajați au salariile mai mici, dacă e să ne uităm scriptic, fără să luăm în calcul faptul că întreprinzătorii găsesc alte formule de premiere a angajaților, așa încât netul lor să nu scadă”, a adăugat președintele CNIPMMR.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Vaccin anti-HPV GRATUIT pentru tinerii români cu vârsta de până la 26 de ani: „Această lege înseamnă speranță”
Vaccin anti-HPV GRATUIT pentru tinerii români cu vârsta de până la 26 de ani: „Această lege înseamnă speranță” Tinerii români cu vârste între 11 și 26 de ani ar putea beneficia gratuit de vaccinul anti-HPV, potrivit unei inițiative legislative care a primit raport favorabil în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților și urmează să fie […]
Vremea în România: Răcire accentuată, precipitații, inclusiv mixte – la munte și intensificări ale vântului. Informare meteo valabilă până sâmbătă, 17 mai 2025
Vremea în România: Răcire accentuată, precipitații, inclusiv mixte – la munte și intensificări ale vântului. Informare meteo valabilă până sâmbătă, 17 mai 2025 De joi, 15 mai 2025, ora 8.00, a intrat în vigoare o informare meteo de răcire accentuată, precipitații, inclusiv mixte – la munte și intensificări ale vântului, valabilă în România până sâmbătă, […]
Atribuțiile președintelui României: În ce condiții poate dizolva Parlamentul și ce urmează după
Atribuțiile președintelui României: În ce condiții poate dizolva Parlamentul și ce urmează după Președintele României este garantul respectării dispozițiilor constituționale și se află într-o relație de colaborare cu Parlamentul. În cazul în care această relație se deteriorează și nu mai există puncte comune, șeful statului poate alege să dizolve Parlamentul, lucru ce duce la declanșarea […]