Rămâi conectat

Actualitate

„Flori din adâncuri” la Roşia Montană

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Primăria Roşia Montană a vernisat astăzi, cu ocazia Zilei Europene a Mineralelor, expoziţia geologică „Florile din adâncuri”. Aceasta cuprinde 60 de varietăţi de flori de mină aparţinând principalelor clase de minerale, printre care baritine, blende, calcituri, cuarsuri, galene, pirite şi rodocrozite, precum şi diverse informaţii legate de minerale, toate aparţinând colecţiei Muzeului de Mineralogie din Baia Mare.
Expoziţia este organizată de Primăria Roşia Montană, în parteneriat cu Muzeul de Mineralogie Baia Mare şi Institutul Geologic Român şi cu sprijinul Roşia Montană Gold Corporation. Vernisajul a avut loc la ora 12, la Centrul de informare al RMGC, iar expoziţia va rămâne deschisă pentru public până în 5 iunie, programul de vizitare fiind zilnic, între orele 10 şi 18. La vernisaj au participat Eugen Furdui, primarul comunei Roşia Montană, Ioan Bob, directorul Muzeului de Minerale Baia Mare, precum şi reprezentanţi ai Institutului Geologic Român şi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation.
„Expoziţia le este adresată localnicilor din Roşia Montană şi celor din împrejurimi, în special elevilor, care au acum ocazia să vadă minunate flori din adâncuri şi să înveţe mai multe despre minerale şi despre minerit, adică despre istoria şi viitorul Roşiei Montane.

Alături de ei îi aşteptăm şi pe părinţi şi pe toţi cei interesaţi de acest domeniu fascinant şi spectaculos totodată”, a declarat primarul localităţii Roşia Montană, Eugen Furdui.
„Am acceptat cu bucurie invitaţia Primăriei Roşia Montană de a veni aici, în inima Apusenilor. Expoziţia de la Roşia Montană ne dă ocazia să ajungem cu exponatele noastre şi la o distanţă mare de Baia Mare. Am adus aici exponate deosebite din punct de vedere estetic şi suntem convinşi că îi vor încânta pe vizitatori”, a precizat şi directorului Muzeului de Mineralogie Baia Mare, Ioan Bob.
Directorul departamentului de geologie al Roşia Montană Gold Corporation, Adrian Minuţ, a explicat implicarea companiei pe care o conduce în susţinerea acestui eveniment: „În 2009 am sărbătorit prima dată Ziua Europeană a Mineralelor în România, la Roşia Montană. Era firesc să susţinem şi această iniţiativă, mai ales că expoziţia de flori de mină are şi un rol educativ, prezentând importanţa mineralelor în viaţa noastră de zi cu zi. Tot cu rol educativ vom prezenta, în primele trei zile ale expoziţiei, un atelier de tehnici tradiţionale de recuperare a aurului”.
Ce este Ziua
Europeană
a Mineralelor?
În perioada 13-15 mai 2011, reprezentanţi din toată Europa ai industriei miniere şi ai domeniilor conexe îşi deschid porţile. În această perioadă se organizează evenimente diverse care să permită publicului larg, inclusiv elevilor, reprezentanţilor administraţiei publice şi jurnaliştilor să afle mai multe despre importanţa şi beneficiile mineralelor în viaţa cotidiană, cum se extrag şi cum se procesează. Manifestările specializate arată rolul central al industriei miniere europene şi contribuţia sa la dezvoltarea durabilă a Europei.
Peste 133 de locaţii din 18 ţări europene şi 13 de pe alte continente participă în acest an la Ziua Europeană a Mineralelor. Evenimentul se desfăşoară o dată la doi ani, iar la ediţia din 2009 au fost implicate peste 160 de locaţii din 27 de ţări, în timp ce în 2007, la prima ediţie a manifestării s-au desfăşurat activităţi în 17 ţări.
Mai multe informaţii despre Ziua Europeană a Mineralelor, precum şi lista evenimentelor din toate ţările participante sunt disponibile pe www.mineralsday.eu


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

„Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2024”: Evenimentul pune în prim-plan realizările directorilor din liceele, școlile și grădinițele publice din România. Înscrieri deschise până pe 10 iulie

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2024”: Evenimentul pune în prim-plan realizările directorilor din liceele, școlile și grădinițele publice din România. Înscrieri deschise până pe 10 iulie Directorii unităților de învățământ publice din România se pot înscrie pentru Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2024 online până pe 10 iulie 2024 (ora 23:59). Organizat de AVE (Asociația […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea