Rămâi conectat

Actualitate

Firmele care înfiinţează incubatoare de afaceri ar putea beneficia de facilităţi fiscale. Proiect, la Camera Deputaților

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

incubator afaceriÎnfiinţarea incubatoarelor de afaceri de către firme ar putea fi încurajată de stat prin acordarea de facilităţi fiscale, potrivit unui proiect de act normativ aflat la Camera Deputaţilor. Incubatoarele vor ajuta, practic, IMM-urile nou-înfiinţate să se menţină în activitate şi să se dezvolte.

Poiectul de lege privind incubatoarele de afaceri a trecut de Senat în luna februarie a acestui an, iar acum se află la Camera Deputaţilor, unde urmează să ajungă pe lista de vot final. Documentul este iniţiat de Guvern şi se numără prin priorităţile sale legislative.

Până acum, propunerea legislativă a primit avize favorabile de la deputaţii din Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi Comisia pentru buget, finanţe şi bănci. Raportul prin care se va propune adoptarea sau respingerea acesteia urmează să fie întocmit de Comisia pentru industrii şi servicii şi Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.

Fondatorii incubatoarelor de afaceri vor avea dreptul la o serie de facilităţi fiscale, potrivit prevederilor propuse, ce vor fi acordate în baza unor scheme de ajutor de stat. Mai exact, este vorba de:

– scutire de la plata impozitului pe teren, corespunzător terenului aferent incubatorului de afaceri, cu acordul autorităţilor locale;

– scutire de la plata impozitului pe clădiri, corespunzător clădirilor care fac parte din incubatorul de afaceri, cu acordul autorităţilor locale;

– scutiri de la plata oricăror taxe datorate pentru eliberarea oricăror certificate de urbanism, autorizaţii de construire şi/sau desfiinţare de construcţii pentru terenurile şi clădirile aferente incubatorului de afaceri, cu acordul autorităţilor locale.

Pe deasupra, fondatorii incubatoarelor vor putea să beneficieze şi de alte facilităţi ce pot fi acordate de autorităţile publice centrale sau locale.

Fondatori vor putea să fie atât persoanele juridice de drept privat, cât şi autorităţile publice locale, instituţiile/consorţiile de instituţii de învăţământ superior, institutele, centrele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare şi camerele de comerţ care înfiinţează incubatoare de afaceri.

Titlul de incubator de afaceri va fi acordat prin ordin de ministru şi va avea o valabilitate de zece ani. La cerere, perioada de valabilitate va putea fi prelungită tot cu zece ani, atât timp cât incubatorul îndeplineşte în continuare condiţiile impuse de lege.

Aşa cum se arată în propunerea de act normativ, tipurile de incubatoare ce vor putea fi înfiinţate sunt:

– incubator de afaceri cu portofoliu mixt (vizează IMM-urile cu potenţial de creştere dintr-o gamă largă de sectoare);

– incubator de afaceri tehnologic (vizează IMM-urile cu potenţial de creştere tehnologic);

– incubator academic de afaceri (vizează IMM-urile a căror activitate rezidă în aplicarea/folosirea rezultatelor activităţii de cercetare-dezvoltare din cadrul unei universităţi sau institut de cercetare sau dezvoltă iniţiativa antreprenorială din mediul universitar, având ca obiectiv reţinerea tinerilor în comunitate şi comercializarea tehnologiilor elaborate şi dezvoltate de studenţi sau de facultate);

 – agroincubator de afaceri (vizează IMM-urile sau societăţile agricole);

– incubator de afaceri social (foloseşte spiritul antreprenorial şi inovaţia pentru a crea impact social);

– incubator specific unui sector (oferă toată gama de servicii necesare celor care au o idee fezabilă, aplicabilă într-un anumit sector, expresie a potenţialului endogen existent în acel teritoriu);

– incubator virtual (oferă servicii de incubare prin internet, sub forma portalurilor de afaceri);

– incubator pentru activităţi nonagricole în mediul rural.

Ce scop vor avea incubatoarele de afaceri şi ce servicii vor oferi

Incubatoarele de afaceri vor fi, conform dispoziţiilor proiectului de lege aflat la Camera Deputaţilor, structuri pentru sprijinirea afacerilor, care vor urmări crearea unui mediu favorabil şi sustenabil pentru IMM-urile nou-înfiinţate. În acest fel, întreprinderilor le va fi stimulat potenţialul de dezvoltare şi viabilitate, „ajutându-le să supravieţuiască şi să crească în perioada de început, atunci când sunt cel mai vulnerabile, prin asigurarea unor facilităţi comune şi a suportului managerial necesar”.

Concret, prin reglementarea regimului juridic al incubatoarelor, autorităţile vor, în principal, să stimuleze crearea de noi locuri de muncă şi crearea unui mediu antreprenorial în comunităţile locale.

„Obiectul legii îl reprezintă reglementarea regimului juridic de înfiinţare şi funcţionare a incubatoarelor de afaceri, prin acordarea de facilităţi fiscale din partea autorităţilor publice pentru fondatorii acestora. Scopul legii îl reprezintă stimularea înfiinţării incubatoarelor de afaceri pentru crearea de noi locuri de muncă, diversificarea economiilor şi crearea unui mediu antreprenorial în cadrul comunităţilor locale”, scrie în documentul amintit.

În ceea ce priveşte oferta de servicii, incubatoarele de afaceri vor pune la dispoziţie:

– servicii pentru potenţialii beneficiari în perioada de preincubare, prentru maximum şase luni;

– servicii de incubare pentru un ciclu de incubare de maximum trei ani;

– servicii de accelerator de afaceri pentru maximum doi ani.

Serviciile de preincubare vor fi oferite înainte de ciclul efectiv de incubare şi vor include sesiuni de informare, seminarii, formare profesională şi antreprenorială şi consultanţă juridică. Iar serviciile de accelerator de afaceri vor consta în granturi şi alocaţii financiare rambursabile, pentru reducerea timpului necesar lansării de produse sau servicii.

Rezidenţii (IMM-urile care desfăşoară activităţi economice în interiorul incubatoarelor), în funcţie de cerinţe, vor putea să se bucure de:

– consilierea managerială şi cooperarea constantă a companiilor rezidente;

– acces la servicii de formare profesională pentru nevoile actuale şi viitoare ale pieţei;

– servicii profesionale juridice şi de contabilitate;

– cumpărare colectivă de servicii şi produse;

– acces la fonduri nonguvernamentale pentru dezvoltarea economică;

– acces la surse de finanţare, investiţii şi capital de lucru;

– contacte cu investitori individuali, fonduri cu capital de risc;

– transferul şi comercializarea de tehnologie, precum şi contacte cu universităţi şi institute de cercetare şi dezvoltare;

– servicii privind internaţionalizarea IMM-urilor;

– servicii privind managementul general al spaţiului incubatorului de afaceri;

– alte servicii.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat ca primă Cameră sesizată, astfel că, pentru a se aplica, aceasta are nevoie şi de aprobarea Camerei Deputaţilor (Cameră decizională). După depunerea raportului asupra documentului, acesta va intra pe ordinea de zi a deputaţilor, pentru votul final.

Proiectul de lege NU se aplică în momentul de faţă. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de Camera Deputaţilor, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.

sursa:avocatnet.ro

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea