Rămâi conectat

Ştirea zilei

Firma Schweighofer, susceptibilă de evaziune fiscală. Gerald a cumpărat de 2 ori şi şi-a vândut o dată 3 munţi retrocedaţi ilegal

Publicat

în

Se pare că Gerald Schweighofer se află în spatele societăţii Cascade Empire SRL, care a cumpărat şi ulterior vândut munţii retrocedaţi ilegal către Holzindustrie Schweighofer, care se află în proprietatea aceluiaşi Gerald Schweighofer. Prin tranzacţia dintre cele două companii s-ar fi putut diminua profitul companiei procesatoare de lemn, Holzindustrie Schweighofer, diminuându-se implicit impozitul pe venit datorat statului român, fapt pentru care ANAF-ul şi Antifrauda verifică şi daca e cazul, sancţionează extrem de drastic firmele româneşti aflate în situaţii Gerald-Schweighofer-1similare. Cu atât mai mult cu cât obiectul principal al lui Cascade Empire era cel de activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, cod CAEN 7414, conform certificatului constatator de la Registrul Comerţului. Schema economică este una foarte familiară celor care desfăşoară afaceri în România.

Scandalul retrocedărilor ilegale de teren în zona domeniului schiabil de la Voineasa – Obârşia Lotrului – Transalpina a ajuns până la patronul celui mai mare procesator de lemn din România, austriacul Gerald Schweighofer.

Cascade Empire SRLAcesta ar fi achiziţionat prin intermediul firmei Cascade Empire din Sebeş, societate pe care o administra, 510 hectare de teren forestier din judeţul Vâlcea, retrocedate cu acte false unor persoane neîndreptăţite, potrivit rechizitoriului procurorilor DNA. Practic, imediat după punerea în ilegală în posesie, terenul forestier a fost vândut companiei Schweighofer, prin intermediul firmei Cascade Empire.

Electrica Furnizare Discount

Este vorba despre trei munţi, masivele Puru, Galbenu şi Petrimanu, pe care după ce i-a cumpărat, Gerald Schweighofer şi i-a vândut companiei Schweighofer din Sebeş, al cărei patron este tot dumnealui.

Artizanul schemei retrocedărilor ilegale a celor trei munţi, fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa – Gheorghe Deaconeasa, a fost condamnat zilele trecute de Tribunalul Vâlcea la zece ani închisoare cu excutare. Sentinţa, care nu este definitivă, vine după ce în urmă cu o săptămână mai primise o alta, de cinci ani, într-un alt dosar, pentru retrocedări ilegale de teren în Masivul Parâng. Omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa, unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din Munţii Parâng, se află în prezent în arest preventiv pentru fapte de corupţie.

Potrivit rechizitoriului, Deaconeasa a încercat prin acte falsificate să obţină hotărâri judecătoreşti care să îi ateste dreptul de proprietate asupra celor trei munţi din zona domeniului schiabil de la Obârşia Lotrului, informează Agerpres.

Deaconeasa este unul dintre oamenii care au denunţat diferite presiuni ale Elenei Udrea. el participând, de câteva ori, la emisiunile de la Antena 3.

În același dosar privind retrocedarea ilegală a trei munţi, alături de Deaconeasa, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) și doi patroni ai unei societăţi comerciale din Craiova, acuzaţi de abuz în serviciu. Este vorba despre Basarabă Mircea și Petrulian Mihai Dan, care prin sentinţa Tribunalului Vâlcea au fost condamnaţi la 9 ani şi respectiv cinci ani şi 8 luni închisoare.

 Cel mai mare prejudiciu l-a avut tocmai bugetul statului român. Pe lângă cele 510 hectare de teren forestier, situate pe cei trei munţi, statul a mai piedut, spun procurii DNA aproape 13 milioane de lei (3,5 milioane de euro). Ministerul de Finanţe si Direcţia Silvică Vâlcea s-au constituit parte civilă în dosar, sperând ca munţii retrocedaţi ilegal să revină în proprietatea statului român.

 Schema retrocedărilor cu acte false

În 2004, mai multe persoane l-au împuternicit pe şeful ocolului silvic din Vâlcea de atunci să îi reprezinte în procedura de reconstituire a unor terenuri ce urmau să fie revendicate în baza Legilor Fondului Funciar.

După ce li s-au dat titluri de proprietate, noii proprietari au înstrăinat integral sau parţial terenurile forestiere, au închiriat terenurile în vederea exploatării masei lemnoase ori s-au încheiat contracte de vânzare spre exploatare a masei lemnoase – o parte din masa lemnoasă fiind exploatată ilegal, potrivit notei de constatare a ITRSV Vâlcea încheiată în 13.05.2014.

Procurorii DNA arată în rechizitoriul trimis instanţei că, „în perioada iunie 2004 – august 2006, Gheorghe Deaconeasa, fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa, Mircea Basarabă adminitratorul firmei Consult Turost Company SRL Craiova şi Dan Mihai Petrulian, fost asociat al aceleiaşi societăţi comerciale au desfăşurat o serie de activităţi pentru a dobândi, ilegal, terenuri forestiere situate în munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu, din judeţul Vâlcea. În cadrul procedurilor de reconstituire a dreptului de proprietate în baza Legii fondului funciar, cei trei i-au indus în eroare pe membrii Comisiilor locale de aplicare a Legii nr. 18/1991 Voineasa şi Malaia, respectiv pe membrii Comisiei judeţene Vâlcea pentru stabilirea dreptului de proprietate privată”, se arată în documentul procurorilor anticorupţie Potrivit sursei citate, cei trei au acţionat ca reprezentanţi ai unor persoane fizice, moştenitori ai unor persoane despre care au susţinut că ar avea drepturi de retrocedare asupra terenurilor respective şi, „în susţinerea acestor afirmaţii mincinoase, au prezentat mai multe înscrisuri false”. În acest context, Mircea Basarabă, în calitate de reprezentant al SC Consult Turist Company SRL Craiova, a încheiat cu moştenitorii contracte de prestări servicii prin care se angaja să-i reprezinte în vederea reconstituirii drepturilor de proprietate în munţii Galbenu, Puru şi Petrimanu. În schimbul acestor servicii, moştenitorii respectivi erau obligaţi să plătească o sumă echivalentă cu un procent de 15% din sumele încasate în urma vânzării terenurilor reconstituite, aspect care s-a concretizat. Concret, potrivit anchetatorilor, punctul de plecare al demersurilor lui Mircea Basarabă se află în perioada 30 iunie 2004 -15 aprilie 2005, când Dan Mihai Petrulian împreună cu alte persoane l-au împuternicit pe primul menţionat să îi reprezinte în procedura de reconstituire a unor terenuri ce urmau să fie revendicate în baza prevederilor legilor fondului funciar. Practic, Mircea Basarabă şi Dan Mihai Petrulian s-au hotărât să beneficieze de foloase materiale necuvenite prin obţinerea unor retrocedări ilegale, apelând la sprijinul unor funcţionari din cadrul Direcţiei Silvice Vâlcea, mai precis la sprijinul inculpatului Gheorghe Deaconeasa.

„Prin intermediul lui Deaconeasa, care deţinea, în acea perioadă, funcţia de şef al Ocolului Silvic Voineasa din cadrul Direcţiei Silvice Vâlcea, au fost identificate terenuri forestiere al căror beneficiar ar fi trebuit să fie Statul român, atât în mod direct cât şi în calitate de acţionar al unor societăţi cu capital integral sau majoritar de stat. Apoi, inducând în eroare o serie de funcţionari, au reuşit să ia de la statul român, ilegal, terenuri cu vegetaţie forestieră pe care, în scurt timp, le-au şi vândut altor persoane”, arată procurorii DNA.
„Prin activităţile realizate şi prin folosirea de înscrisuri false, toţi cei trei inculpaţi au determinat funcţionari publici din cadrul comisiilor locale şi pe cei ai comisiei judeţene Vâlcea de aplicare a Legii fondului funciar nr. 18/1991, să îndeplinească, fără vinovăţie, în mod defectuos, acte referitoare la atribuţiile lor de serviciu având drept consecinţă deposedarea statului de o suprafaţă totală de 509,9 hectare de teren forestier, situate în munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu, din judeţul Vâlcea”, se mai precizează în rechizitoriu. Valoarea totală a pagubei materiale cauzate de cei trei Statului Român este de 12.913.761 lei, echivalent cu 3.598.451,06 euro.

Gerald Schweighofer este deţinătorul Holzindustrie Schweighofer care face parte din Grupul Schweighofer. Compania îşi are originile în familia austriacă cu acelaşi nume care deţine o experienţă de 400 de ani în prelucrarea lemnului, dar şi în producţia de vâscoză, bioenergie şi afaceri imobiliare. În România, Gerald Schweighofer deţine fabricile de cherestea din Rădăuţi şi Sebeş, a căror producție merge la export.

sursa foto: www.agro-stiri.info

Publicitate

Ştirea zilei

OFICIAL| 15.239 de cazuri noi de COVID-19 și 352 de decese, în ultimele 24 de ore. 1739 de pacienți internați la ATI

Publicat

în

OFICIAL| 15.239 de cazuri noi de COVID-19 și 352 de decese, în ultimele 24 de ore. 1739 de pacienți internați la ATI

Sâmbătă, 16 octombrie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România.

Până astăzi, 16 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.445.714 cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 5.468 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.231.401 pacienți au fost declarați vindecați.

Electrica Furnizare Discount

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 15.239 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 236 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Până astăzi, 41.482 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 15.10.2021 (10:00) – 16.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 352 decese (194 bărbați și 158 femei), dintre care 2 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.

Citește și situația cazurilor din Alba, de astăzi: 281 de noi INFECTĂRI cu COVID-19 în județul Alba și ȘAPTE decese. Incidența actualizată și cazurile active pe localități

Dintre cele 352 decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 0-9 ani, 1 la categoria de vârstă 10-19 ani, 5 la categoria de vârstă 30-39 ani, 12 la categoria de vârstă 40-49 ani, 27 la categoria de vârstă 50-59 ani, 82 la categoria de vârstă 60-69 ani, 113 la categoria de vârstă 70-79 ani și 111 la categoria de vârstă peste 80 ani.

283 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 23 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități, iar pentru 46 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
Au fost raportate 2 decese anterioare intervalului de referință, survenite în luna septembrie 2021, în județele Călărași și Mureș. În intervalul de referință (ultimele 24 de ore) au fost înregistrate 350 decese.

Din totalul de 352 de pacienți decedați, 312 erau nevaccinați și 40 vaccinați. Cei 40 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 50 și 80 de ani. 33 dintre pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități, iar pentru 7 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 18.361. Dintre acestea, 1.739 sunt internate la ATI.
Din totalul pacienților internați, 429 sunt minori, 394 fiind internați în secții și 35 la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 9.979.566 de teste RT-PCR și 3.878.690 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 25.923 de teste RT-PCR (12.684 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.239 la cerere) și 43.326 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 131.768 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 16.975 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 58.103 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 196 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 8.918 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 603 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 15 octombrie, 2.505 sancțiuni contravenționale, în valoare de 365.700 lei.
De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 3 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Citește și situația cazurilor din România, de ieri: 15 828 de cazuri noi de COVID-19 și 365 de decese, în ultimele 24 de ore. 1729 de pacienți internați la ATI

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.
Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.762 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.548 în Italia, 16.946 în Spania, 199 în Marea Britanie, 130 în Franța, 3.124 în Germania, 95 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 5 în SUA, 8 în Suedia, 145 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 75 în Elveția, 4 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 8 în Bulgaria, 23 în Cipru, 4 în India, 5 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 17 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 5 în Singapore, 5 în Tunisia, 10 în Republica Coreea, 2 în Bosnia și Herțegovina, 2 în Serbia, 5 în Croația și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă, Finlanda, Polonia, Kuweit și Nigeria. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 195 de cetățeni români aflați în străinătate, 37 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 5 în Irlanda, 2 în Elveția, 2 în Austria, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia, unul în Iran unul în Polonia, unul în Bulgaria și unul în Nigeria, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.
Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Citește mai mult

Ştirea zilei

OFICIAL| 281 de noi INFECTĂRI cu COVID-19 în județul Alba și ȘAPTE decese. Incidența actualizată și cazurile active pe localități

Publicat

în

OFICIAL| 281 de noi INFECTĂRI cu COVID-19 în județul Alba și ȘAPTE decese. Incidența actualizată și cazurile active pe localități

La nivelul județului Alba, sâmbătă, 16 octombrie, s-au înregistrat 281 de cazuri noi de infectare cu Sars-Cov-2 potrivit datelor transmise de DSP Alba.

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 26761 de persoane confirmate, 23108 persoane vindecate, 750 decese.

Electrica Furnizare Discount

Decese noi 7 : (1. Barbat, 53 de ani, din Alba Iulia, nevaccinat, cu comorbiditati; 2. Femeie, 93 de ani, din Blaj, nevaccinata, cu comorbiditati; 3. Barbat, 75 de ani, din Cugir, nevaccinat, cu comorbiditati; 4. Barbat, 85 de ani, din Alba Iulia, vaccinat, cu comorbiditati; 5. Barbat, 48 de ani, din Garda, nevaccinat, cu comorbiditati; 6. Femeie, 57 de ani, din Baia de Aries, nevaccinata, cu comorbiditati; 7. Barbat, 71 de ani, din Rosia Montana, vaccinat, cu comorbiditati)

Citește și situația cazurilor din Alba, de ieri: 238 de noi INFECTĂRI cu COVID-19 în județul Alba și PATRU decese. Incidența actualizată și cazurile active pe localități

Vineri, în Alba au fost prelucrate în total 1398 de teste, 936 PCR (503 la DSP si 433 la SJU) și 462 de teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 304020, mai exact, 270630 de teste PCR și 33390 de teste rapide.

Citește și situația cazurilor, la nivel național, de ieri: 15 828 de cazuri noi de COVID-19 și 365 de decese, în ultimele 24 de ore. 1729 de pacienți internați la ATI

Localitățile din care provin cele 281 cazuri de coronavirus:

ARIEȘENI – 1
BERGHIN – 5
BISTRA – 1
BUCERDEA GRÂNOASĂ – 6
BUCIUM – 2
CERGĂU – 1
CETATEA DE BALTĂ – 1
CIUGUD – 6
CRĂCIUNELUL DE JOS – 5
GALDA DE JOS – 5
GALDA DE SUS – 3
IGHIU – 3
LOPADEA NOUĂ – 1
LUNCA MUREȘULUI – 1
LUPȘA – 1
METEȘ – 4
MIHALȚ – 1
MOGOȘ – 1
NOȘLAC – 1
RIMETEA – 2
ROȘIA MONTANĂ – 4
SĂLCIUA – 1
SÂNTIMBRU – 6
SĂȘCIORI – 1
ȘIBOT – 1
SOHODOL – 1
ȘONA – 4
ȘPRING – 2
STREMȚ – 5
ȘUGAG – 3
VALEA LUNGĂ – 5
VINȚU DE JOS – 6
ABRUD – 8
AIUD – 24
ALBA IULIA – 100
BAIA DE ARIEȘ – 1
BLAJ – 3
CÂMPENI – 8
CUGIR – 13
OCNA MUREȘ – 6
SEBEȘ – 21
TEIUȘ – 3
ZLATNA – 3

-necompletat -1

REINFECTARE

SCĂRIȘOARA – 1
VINȚU DE JOS – 1
ALBA IULIA – 2

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba

Localitate Populație Incidență Nr. Cazuri
LIVEZILE 1166 15.44 18
METEŞ 2804 13.55 38
VINŢU DE JOS 5531 11.93 66
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76247 11.9 907
ORAŞ CUGIR 25568 11.15 285
MIRĂSLĂU 1980 11.11 22
ARIEŞENI 1552 10.95 17
BUCIUM 1393 10.77 15
ALBAC 1957 10.73 21
ŞIBOT 2365 10.57 25
MUNICIPIUL AIUD 25247 9.9 250
CIURULEASA 1143 9.62 11
ORAŞ ABRUD 5198 9.62 50
DAIA ROMÂNĂ 3137 9.56 30
GÂRDA DE SUS 1496 9.36 14
ORAŞ CÂMPENI 7224 8.44 61
MUNICIPIUL SEBEŞ 32923 8.38 276
NOŞLAC 1809 8.29 15
IGHIU 7059 8.22 58
ORAŞ TEIUŞ 7205 8.19 59
OCOLIŞ 511 7.83 4
ŞPRING 2514 7.56 19
CIUGUD 3276 7.33 24
BISTRA 4536 7.28 33
CRICĂU 1974 7.09 14
STREMŢ 2429 7 17
SCĂRIŞOARA 1527 6.55 10
CUT 1267 6.31 8
ROŞIA MONTANĂ 2741 6.2 17
CRĂCIUNELU DE JOS 2142 6.07 13
PIANU 3589 5.85 21
GALDA DE JOS 4489 5.79 26
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2267 5.73 13
GÂRBOVA 2169 5.53 12
MUNICIPIUL BLAJ 20690 5.17 107
LOPADEA NOUĂ 2530 5.14 13
SĂLIŞTEA 2336 5.14 12
SĂLCIUA 1401 5 7
LUPŞA 2906 4.82 14
ORAŞ OCNA MUREŞ 13926 4.81 67
HOREA 1922 4.68 9
VIDRA 1541 4.54 7
POŞAGA 917 4.36 4
CERU-BĂCĂINŢI 232 4.31 1
SĂSCIORI 6514 4.3 28
CERGĂU 1635 4.28 7
ŞUGAG 2861 4.19 12
AVRAM IANCU 1441 4.16 6
MOGOŞ 757 3.96 3
RĂDEŞTI 1279 3.91 5
VADU MOŢILOR 1286 3.89 5
SÂNCEL 2602 3.84 10
SÂNTIMBRU 3021 3.31 10
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3779 3.18 12
LUNCA MUREŞULUI 2560 3.13 8
DOŞTAT 1010 2.97 3
ŞONA 4369 2.75 12
CÂLNIC 1952 2.56 5
ALMAŞU MARE 1207 2.49 3
ORAŞ ZLATNA 7829 2.43 19
UNIREA 4879 2.25 11
RÂMEŢ 500 2 1
SOHODOL 1666 1.8 3
PONOR 581 1.72 1
VALEA LUNGĂ 3104 1.61 5
BERGHIN 1909 1.57 3
MIHALŢ 3231 1.55 5
JIDVEI 5300 1.32 7
BLANDIANA 872 1.15 1
RIMETEA 1000 1 1
CETATEA DE BALTĂ 3063 0.98 3
CENADE 1038 0.96 1
POIANA VADULUI 1050 0.95 1
HOPÂRTA 1160 0.86 1
ROŞIA DE SECAŞ 1596 0.63 1
FĂRĂU 1477 0 0
ÎNTREGALDE 557 0 0
OHABA 602 0 0

 

Citește mai mult

Ştirea zilei

Soluțiile propuse de un renumit politolog român în „lupta” cu pandemia: „Arafat prim-ministru” și limitare radicală a drepturilor

Publicat

în

Soluțiile propuse de un renumit politolog român în „lupta” cu pandemia: „Arafat prim-ministru” și limitare radicală a drepturilor

La două zile după ce i-a murit tatăl, Alina Mungiu-Pippidi scrie un editorial șocant, în care propune măsuri extreme pentru combaterea pandemiei. Institulat „Arafat prim-ministru!”, editorialul politologului Mungiu-Pippidi invocă necesitarea îngrădirii masive a drepturilor cetățenilor, în special a celor nevaccinați, decizii care să fie luate de Guvern, ceea ce este contrar prevederilor Constituției.

„Consultările cu partidele politice sunt inutile, pentru că de toate părțile sunt numai oameni impotenți, nu oameni politici (Cioloș fiind probabil cel mai bun dintre ei), prea lași să salveze pe oricine în goana după orice vot.

Nimeni nu are curaj să ia măsurile care trebuie, deci putem avea doar un singur prim ministru în ceasul în care am ajuns să concurăm doar cu Peru la morțile în exces și doar cu bulgarii la număr de morți la zece minute. Pe Raed Arafat, dacă ne mai salvează viața o dată. Pe urmă o să vedem cum îl apărăm de haită, că oricum asta facem de vreo zece ani în timpul liber, dar ne trebuie un om care să nu vrea să rămînă în politică, și care să nu meargă la aprobarea unuia din oportuniștii ăștia, ci să aibă puterea de a lua decizii singur. Mai puneți niște oameni de la BNR sau Consiliul Fiscal la alte ministere economice și ăsta e tot guvernul”, scrie Alina Mungiu-Pippidi, într-un editorial publicat pe romaniacurata.ro.

Electrica Furnizare Discount

Politologul menționează și măsurile care, în opinia sa, ar trebui să fie luate de prim ministru:

„Vaccinarea obligatorie pentru tot sectorul public înainte ca virusul să producă mutații (nimeni nu mai poate veni la lucru fără certificat verde).

Limitări drastice de deplasări externe între localități, de zece zile Bucureștiul și Ilfovul s-au infectat reciproc și pe restul țării, carantina voastră e ineficientă sau inexistentă. Nimeni nu trebuie să mai iasă din localitățile infectate fără motive de forță majoră. (…)

Nici un fel de transport intern fără certificat verde, nu mai e voie să se urce nimeni în tren, avioane interne sau autobuze de cursă lungă nici măcar între localități necarantinate.

Stabilirea unor reguli clare pentru magazinele alimentare, unde se intră fără certificat verde, adică o suprafață de 20 metri pătrați de consumator și amenzi drastice pentru managerii care permit orice fel de coadă în interior, deși au scris pe jos distanță 2 m, că din păcate consumatorii se poartă adesea ca niște animale, nu știu să citească și au pasiunea înghesuielii. Să se înghesuie afară. Dacă vreți doar 12 m treceți la măști FP2, ca în Germania.

Înțelegerea clară că trebuie restricții pentru a preveni infecțiile, că de la terapie intensivă nu scapă nimeni, putem adăuga oricîte paturi. Vorbesc ca persoană privată care tocmai și-a pierdut tatăl, celebru profesor la medicină, mort ca orice pacient care stă mai mult de două săptămîni la ATI, de infecții pe care nu le avea cînd a intrat în spital, deși a fost îngrijit în mod excepțional. Dar asta e limita excepționalului în vechile spitale românești. E o limită de timp.

Anchetă epidemiologică la fiecare caz cu identificarea și carantinarea contactelor.

Anunțarea zilnică a numărului de infecții noi, infecții totale, persoane care intră la ATI și persoane care ies, vindecate sau prin deces, ca și – mai ales – a ratei de reproducere R, cel mai important element de prognoză. (…)

CNA, cea mai impotentă instituție a statului, nu pe ursul Arthur ar trebuie să-și verse focul și să-și piardă timpul, arătînd că nu e mai deștept decît ăia pe care îi sancționează, ci pe orice dezinformare sau îndemn la a sabota sănătatea publică prin orice mijloace media și indiferent cine le-ar colporta, de la Budeanu la Ciutacu. Lumea nu știe că sutele de morți zilnice sunt ale celor nevaccinați. CNA are o enormă răspundere pentru faptul că în România analfabeții sanitari au cîștigat bătălia. De exemplu vreau să cer amenzi drastice pentru toți cei care colportează că românul nu trebuie să se vaccineze că e vaccinat cu creștinismul. Moare o dată la trei minute cîte unul din ăsta vaccinat cu creștinismul, din păcate nu și colportorii, care s-au vaccinat demult și taie gogoși la turmele de oi care se iau după ei. Dați-le amenzi să intre în faliment!

Refuzarea oricăror activități neesențiale pentru nevaccinați (în Germania nu îți poți tăia nicăieri barba, că nu se poate face cu mască), și închiderea cafenelelor și restaurantelor care nu au nici un fel de aplicație care să permită trasarea contactelor, ca în lumea civilizată, deci sunt un pericol public. Amînați petrecerile pentru cînd o fi fără pericol să ai petreceri, că te poți căsători, boteza sau înmormînta și fără să aduni cîrduri.

Schimbarea atitudinii Avocatului Poporului, care are dreptate că nu poți da ordonanțe de urgență pentru a reglementa chestiuni esențiale, dar nu are dreptate că nevaccinații au dreptul să moară după ce își omoară bunicii, frații fumători și copiii cu astm. Dreptul comunitar la viață prevalează asupra celui individual de a muri din prostie. Dacă nu îți poți da foc într-un loc nepublic nu ai voie să îți dai foc, că aprinzi ceva în jur. Mesajele publice contează enorm, și deși nu sunt de părere că majoritățile parlamentare trebuie să aibă dreptul să dea afară avocați ai poporului cred că Renate Weber trebuie să fie de partea lui Arafat și a mea, și să dea semnale clare în zilele în care ambiguitatea face victime.

Pentru că apărăm dreptul la viață al altora. Noi, cei care trebuie, ne putem vaccina de trei ori și să ne doară în cot. Lumpenii să crape și să voteze cu AUR, sau invers.

Dar nu putem gîndi așa. Să fim civilizați și europeni măcar în minoritatea noastră, și fără lideri, că ei nu există”, scrie Alina Mungiu Pippidi.

sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare