Rămâi conectat

Ştirea zilei

Finanţarea despăgubirilor pentru traseul autostrăzii Sebeş – Turda, pentru unii mumă, pentru alţii ciumă!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Marţi, 13 mai, Guvernul României a adoptat o hotărâre privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al obiectivului de investiţii ”Autostrada Sebeş-Turda”, prin care se aprobă suma estimată cu titlu de despăgubire, în valoare de 36.511.000 de lei (8 milioane de euro), aferentă unui număr de 4312 imobile expropriate în interes de utilitate publică.

Situația unor localnici din județul Alba, anunțați în toamna anului trecut că s-ar putea să fie expropriați, în loc să se clarifice până acum, este tot mai înnegurată. Practic, nimeni nu știe în acest moment cu certitudine, mai ales în anumite porțiuni, pe unde va trece exact această autostradă și cine urmează să  fie expropriat, ce case urmează să fie demolate sau ce case nu vor mai valora nimic tocmai din cauza vecinătăţii autostrăzii.

Un cetățean din Ciumbrud a explicat pentru ziarul Unirea, coșmarul pe care îl trăieşte familia sa, dar și alte familii din zona unde locuiește, după ce anul trecut au aflat că Autostrada Sebeș-Turda urmează să fie construită peste grădinile și casele lor.

“Mă numesc M. Ștefan, locuiesc între Ciumbrud și Sâncrai (localități care aparțin de municipiul Aiud), iar de aproape un an de zile familia mea trăiește un adevărat coșmar, din cauza incertitudinii legate de proiectul Autostrăzii Sebeș-Turda. În această situație sunt mulți localnici din această zonă, pentru care stresul și îngrijorarea devin de la o zi la alta tot mai greu suportabile.

Am fost înștiințat în toamna anului trecut, la întâlnirea de la primărie la care au participat și reprezentanți ai CNADNR, că voi fi expropriat de o suprafață de teren și că imi demolează casa. Eu, la acel moment, mă aflam în plină construcție a unei noi case, în care am investit circa 100.000 de euro. În același timp, mă aflam în pline lucrări de extindere a zonei de teren pe care creștem puieți de pomi fructiferi – plantație mamă de pomi fructiferi. Cu asta ne ocupăm, din această activitate trăim.

Mi s-a spus atunci să opresc lucrările și să aștept, ceea ce am și făcut. De atunci, nimeni nu ne-a mai spus nimic. Am întrebat la primărie, la Consiliul Județean, la cadastru și peste tot unde am putut, fără ca cineva să ne poată da un răspuns. De atunci, stăm blocați! Stăm aici ca lângă o bombă atomică, care așteptăm să cadă, dar măcar să știm ce avem de făcut și încotr-o să o luăm. De când cu această situație au crescut tensiunile și între vecini, pentru că numai despre asta se vorbește. Nu mai știu ce să le spun nici părinților mei, nici soției sau ficei mele. Suntem disperați!”

Unul dintre motive este faptul că din cauza presiunii timpului, pentru ca proiectul să fie prins în finanțarea europeană pe exercițiul financiar 2007-2013, procedurile privind adaptarea studiului de fezabilitate au fost făcute în foarte mare viteză. Însă, finanţarea autostrăzii este un lucru foarte bun.

Lucrurile se pare că nu vor fi bătute în cuie nici după ce, conform procedurilor legale, va fi publicată și anexa la HG adoptată ieri de Executiv, care va conține lista cu toate imobilele și proprietarii ce vor fi expropriați, întrucât pot apărea modificări la traseu, chiar și în timpul execuției lucrărilor. Şi acesta este un fapt obişnuit în cazul unor lucrări de asemenea amploare.

Acum, după ce în februarie anul acesta CNADNR a semnat un contract pentru “Realizarea serviciilor de evaluare a imobilelor afectate de exproprierea suprafeţelor de teren necesare executării lucrării Autostrada Sebeş – Turda, km 0+000 – km 70+000 lot 1, lot 2, lot 3, lot 4″, ne aflăm în faza elaborării Proiectului de Execuție.  Sunt cuprinse localităţile Sebeş, Alba Iulia, Ciugud, Sîntimbru, Galda de Jos, Teiuş, Aiud, Rădeşti, Miraslău, Unirea, Moldoveneşti, Mihai Viteazu şi Călăraşi iar firma care a câştigat contractul de 99.560 lei (fără TVA), prin procedura cerere de ofertă este “East Bridge” SRL Bucureşti.

Stabilirea valorii despăgubirii aferente imobilelor se va face potriivt Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică şi Hotărârii Guvernului nr. 53/2011 privind normele metodologice de aplicare a Legii nr. 255/2010, se arată în documentaţia aferentă contractului de prestări servicii de evaluare a imobilelor pe care vrea să îl semneze CNADNR. Experţii vor merge pe coridoarele de expropriere, vor vizualiza imobilele afectate, vor face fotografii şi vor culege informaţii cu privire la categoria de folosinţă, grupa de calitate şi celelalte elemente necesare realizării raportului de evaluare. Expertul va trebui să prezinte, printre altele, metode de calcul pentru stabilirea valorii terenurilor şi o listă a proprietarilor -, aşa cum rezultă din evidenţele ANCPI/OCPI sau UAT – suprafaţa supusă exproprierii, numele, prenumele expropriatului, unitatea administrativ – teritorială şi judeţul unde este situat terenul supus exproprierii, categoria de folosinţă, valoarea imobilului supus exproprierii.

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a semnat, pe 10 mai, la Turda, ordinul de începere a lucrărilor pentru loturile 3 şi 4. Tronsonul vizat are 28,75 kilometri, de la Turda până la intrarea în Aiud. Pentru celelalte două tronsoane, până la Sebeş, kilometrul zero al autostrăzii A10, de 70 de kilometri, mai trebuie rezolvate contestaţii în instanţă şi reevaluări ale ofertelor.

Autostrada care va face legătura între Autostrada Orăştie-Sibiu şi Autostrada Transilvania este împărţită în patru loturi. Preţul mediu pentru tronsonul 3 (12,4 km) va fi de 7,5 milioane de euro/km, iar pentru tronsonul 4 (16,3 km) este de 6,4 milioane, urmând ca pentru tronsonul 1 (17 km) preţul să fie de 8,2 milioane de euro/km, în timp pentru tronsonul 2 (24 km) preţul să fie de 6,7 milioane de euro/km.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Gest de umanitate la Alba Iulia: Recipiente cu apă pentru animalele străzii, amplasate de o femeie în fața magazinului unde lucrează. ”Și ele sunt suflete și au nevoie de apă”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Gest de umanitate la Alba Iulia: Recipiente cu apă pentru animalele străzii, amplasate de o femeie în fața magazinului unde lucrează. ”Și ele sunt suflete și au nevoie de apă” Și animalele suferă cumplit în perioada de caniculă și nu sunt afectate de temperatuirle sufocante de afară, nu doar oamenii. Pe Bulevardul Transilvaniei din Alba […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea