Rămâi conectat

Ştirea zilei

Festivități de amploare la Alba Iulia, la 90 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și Reginei Maria

Publicat

în

Trenul familiei regale în gara din Alba Iulia, coroanele și mantiile purtate acum 90 de ani de primii regi ai Romaniei Mari, demonstrație a celebrului regiment de gardă din București, prezența Principelui Radu Duda și a Principesei Margareta – fiica moșenitoare a Regelui Mihai I al României, expoziție aniversară cu peste 60 de piese evaluate la peste 15 milioane de euro.

Acestea sunt doar câteva dintre surprizele pe care organizatorii acestui important eveniment național, Consiliul Județean Alba, Instituția Prefectului Alba și Primăria municipiului Alba Iulia, le-au pregătit pentru data de 15 octombrie.

Doar asigurarea de transport și expoziție a pieselor de patrimoniu, a costat 10.000 de euro, costurile fiind asigurate sub formă de sponsorizare de societatea de asigurări Carpatica Asig.

Electrica Furnizare Discount

Coroana pe care Regele Ferdinand I a purtat-o in ziua încoronării la Alba Iulia, adica 15 octombrie 1922, a apartinut unchiului sau, Carol I. Acesta a fost primul rege al Romaniei, incoronat in anul 1881. Mihai I a fost încoronat cu aceeași coroană și uns Rege de către Patriarhul României Nicodim Munteanu la 6 septembrie 1940. Coroana purtată de regina Maria, este confecționată din aur provenit din minele din munții Apuseni și este păstrată în Sala de Tezaur a muzeului Național de Istorie a României, alaturi de Cloșca cu pui. După 90 de ani, cele două coroane se întorc pentru prima dată la Alba Iulia.

Coroana reginei Maria

Coroana pe care regina Maria a purtat-o la încoronarea de la Alba Iulia este o piesă remarcabilă, încărcată de simboluri. Coroana, în stil Art-nouveau este făcută din aur transilvănean. Designul de inspirație medievală (model fiind coroana doamnei Despina-Miliţa, soția lui Neagoe Basarab), face trimitere la trecutul țării, decorurile cu boabe de grâu, care arătau bogăția și fertilitatea pământului României, sau motivele întâlnite în arta populară românească, pe care regina a iubit-o atât de mult. Nu trebuie uitate simbolurile regalității, ce apar pe cele doi pandantivi laterali, de inspirație bizantină: pe unul este reliefată în aur stema mică României, pe celălalt stema Casei de Edinburgh. Comanda pentru coroană a fost făcută de Parlamentul României, “proiectant” fiind Costin Petrescu; casa Falize, din Paris, a primit pentru realizarea ei circa 65 000 de franci.

Coroana regelui Ferdinand

Coroana de Otel a fost turnata din metalul unui tun turcesc capturat în bătălia de la Grivița din 30 august 1877, la cererea Regelui Carol I, devenind un simbol al Dinastiei. De obicei, Coroana de Otel purtata de Ferdinand nu este niciodata expusa ca parte integranta din tezaur, fiind pastrata intr-o sala de la etajul unu al Muzeului de Istorie a Romaniei, care nu se viziteaza.

Mihai I a fost încoronat cu aceeași coroană și uns Rege de către Patriarhul României Nicodim Munteanu, în catedrala patriarhală din București, chiar în ziua celei de-a doua sale suiri pe tron, la 6 septembrie, 1940. Coroana s-a regăsit, între anii 1881 și 1947, și în stema națională.

În prezent, Coroana de Oțel este o piesă reprezentativă a patrimoniului cultural național și este expusă la Tezaurul istoric al Muzeului Național de Istorie a României din București. O copie fidelă a coroanei se găsește și la Castelul Peleș. Coroana de oțel a fost făurită de către elevii și soldații meseriași ai Arsenalului Armatei din București.

 

Publicitate

Ştirea zilei

Operațiune de salvare a pompierilor din Alba Iulia: O persoană rănită după ce a căzut într-un canal cu apă, extrasă de către salvatori

Publicat

în

Operațiune de salvare a pompierilor din Alba Iulia: O persoană rănită după ce a căzut într-un canal cu apă, extrasă de către salvatori

În cursul serii de marți, în jurul orei 20.20, detașamentul de pompieri Alba Iulia a fost solicitat să intervină pentru extragerea și acordarea primului ajutor medical unei persoane, în municipiul Alba, zona centru.

La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării persoana era căzută într-un canal hidrologic, conștientă.

Aceasta a fost extrasă cu succes de către forțele prezente la locul solicitării, iar la momentul de față aceasta este asistată de către echipajul SMURD.

Electrica Furnizare Discount

Bărbatul s-a ales doar cu contuzii minore, în special la membrele inferioare.

Citește mai mult

Ştirea zilei

IȘJ Alba cumpără echipamente IT și licențe pentru proiectul „încă o șansă la educație”: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

IȘJ Alba cumpără echipamente IT și licențe pentru proiectul „încă o șansă la educație”: Licitația, lansată în SEAP

Inspectoratul Școlar Județean Alba a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru achiziționarea de echipamente IT și licențe. Valoarea totală estimată a achiziției este de 197.600 lei, fără TVA.

Echipamentele IT și licențele aferente care fac obiectul prezenței proceduri de achiziție sunt destinate pentru bună desfășurare a activității în cadrul proiectului INSIST,,Încă o șansă la educație”.

Inspectoratul Școlar Județean Albă este Partener 1 în cadrul proiectului cu titlul: INSIST„Încă o șansă la educație”, proiect finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, Axa Prioritară 6 -Educație și competențe.

Electrica Furnizare Discount

Echipamente IT și licențe:

Denumire produs component U.M Necesar

UM

Preț unitar maxim estimat, fara

TVA (lei)

Valoare totala maxim estimata, fara TVA(lei)
Laptop(computer portabil) Buc. 12 2500 30000
Set licențe(licență operare laptop, licență office laptop, licență antivirus laptop Buc. 12 1800 21600
Videoproiector Buc. 12 1800 21600
Imprimantă Buc. 12 2200 26400
Multifuncțională Buc. 5 10000 50000
Ecran interactiv Buc. 4 12000 48000

Specificații tehnice minimale:

Denumire Produs Caracteristici minime
Computere portabile (laptop) Procesor Intel Core i5-gen 11, ecran 15.6 in, 16GB memorie RAM DDR4, SSD 512TB, video dedicat 2 GB, fara SO,mouse optic wireless, geantă, garanție 2 ani
Sistem de operare de rețea Microsoft Windows 10 Pro 64 bit English
Pachete software pentru tehnoredactare computerizată Microsoft Professional 2019, 32-bit/x64, Romanian
Pachete software antivirus Antivirus Internet security compatibil Windows 10-64 bit, durată licență 2 ani
Videoproiectoare Videoproiector Full HD 1080p, 1920 x 1080, 3500 lumeni, contrast 16000:1, lampa 6000 ore, RCA, VGA, Component, HDMI, USB, Telecomandă
Imprimante laser Imprimantă laser monocrom A4 rapidă, mono, 40 pag/min, WiFi, LAN, USB, ADF, duplex,, 256MB

rezoluție imprimare 1200x1200dpi,

Multifuncțională Dimensiune A3, duplex, viteza max 41 ppm A4 (26ppm duplex), 20 ppm A3 (13ppm duplex), rezoluție 1200x1200dpi, alimentare hârtie 250 coli + 250 coli, 1 tava multifuncționala de 100 de coli, limbaje de printare PCL 5e, PCL 6, PostScript 3 Emulation, native PDF printing v1.4,, volum de printare max 200000 pagini/luna, interfața: USB , GB Ethernet, USB front, ePrint, AirPrint, optional: retea wireless, tava 500 coli,
Citește mai mult

Ştirea zilei

România celor PREA MULȚI: Două fetițe își vând jucăriile pentru ca părinții să achite facturile. Vulnerabilii din economia care „bubuie”

Publicat

în

România celor PREA MULȚI: Două fetițe își vând jucăriile pentru ca părinții să achite facturile. Vulnerabilii din economia care „bubuie”

Două fetiţe, încălzite de ultimele raze ale soarelui de toamnă, încercau zilele trecute să convingă trecătorii să le cumpere jucăriile. Împinse de sărăcia de acasă, copilele au decis să-şi sprijine familia numeroasă, pentru a putea achita FACTURA la curent şi la întreţinere.

În ciuda festivismului aproape deșănțat al clasei politice, care conduce România spre noi culmi, undeva în societate, viața e grea, în unele cazuri chiar o luptă pentru supraviețuire.

Electrica Furnizare Discount

Persoanele care treceau sâmbătă, 25 septembrie, prin dreptul scărilor de la Colegiul Naţional Roman Vodă, din Roman, nu puteau să nu se oprească, impresionaţi de faptul că două copile: una de 12 şi alta de 9 ani, stăteau pe un carton încercând să-şi vândă jucărioarele, celor dispuşi să le cumpere.

Încălzite de ultimele raze ale soarelui de toamnă şi vizibil ruşinate de situaţie, lăsau ochii în jos de umilinţă şi neputinţă. Din păcate, mulţi treceau pe lângă ele, se uitau şi plecau mai departe, fiecare cu necazurile lui. Iasmina, elevă în clasa a V-a şi surioara mai mică, Iuliana (prenumele celor două nu sunt cele reale, fiind inventate pentru a nu le pune într-o postură delicată, dată fiind situaţia lor familială) , răspundeau cu o lacrimă prelinsă din colţul ochilor, întrebării fireşti a trecătorilor curioşi să ştie de ce-şi vând jucăriile.

Citește și: CERERE ajutor consumator vulnerabil: DESCARCĂ FORMULARUL necesar pentru ajutorul de încălzire. Norme și condiții pentru acordare

Lângă ele, pe bucata de carton, erau înşirate un iepure de pluş, un căţel, un ursuleţ, o minge şi câteva creioane de colorat, pe care, probabil, le primiseră la deschiderea anului şcolar de la primărie, care a asigurat pachete cu rechizite pentru copiii proveniţi din familiii cu posibilităţi materiale modeste. Impresionat de gestul copilelor, care erau modest îmbrăcate, redactorul articolului citat le-a întrebat pe puştoaice: „De ce vă vindeţi jucăriile?“. Iar răspunsul a fost dezarmant: „Ca să achite mama facturile. N-avem încotro“, a încercat, ruşinată fiind, să lămurească situaţia, Iasmina.

„Suntem acasă şase fraţi, mama e bolnavă. Tata mai lucrează cu ziua, dar în ultima vreme mai greu găseşte de treabă. Alocaţiile noastre abia ne ajung să mâncăm. Mama a spus că trebuie să facem rost de bani să achităm facturile la curent. Trebuie să le plătim că sunt foarte mari şi ne taie altfel curentul“.

Citește și: Pensiile, salariul minim și alocațiile vor crește de la 1 ianuarie 2022

Fata povesteşte că mari sunt şi cele la gunoi, la întreţinerea la bloc. La deşeuri se plăteşte la persoană şi scump pentru cele opt persoane câte trăiesc în casă. Cea mai afectată de situaţie pare a fi mezina, Iuliana, care ţinea în mâini o păpuşică de care se vedea că-i este foarte greu să se despartă. Le-am lăsat copilelor o hârtie de 50 de lei, în speranţa că poate şi alţi romaşcani vor face acelaşi lucru, impresionaţi de situaţia disperată în care au ajuns cele două feţiţe, la fel ca alte sute sau mii de familii, acei „consumatori vulnerabili“.

Şi ce poate fi mai trist decât să vezi un copil că-şi vinde jucăriile, pentru ca părinţii să poată achita facturile. Asta în timp ce politicienii pun la cale planuri pentru miile de români care se află în situaţia disperată de a nu avea resurse să-şi achite facturile la utilităţi, umflate, fără scrupule, de furnizorii de servicii. Am mai aflat că fetele merg la şcoală, deşi familiei îi e greu să asigure tot ceea ce este necesar traiului de zi cu zi.

sursa: monitorulneamt.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare