Festivalul Roman Apulum: Duminică, demonstraţie de arte marţiale, Pankration Pontikon la Poarta a III-a a Cetăţii
Prima ediţie a Festivalului Roman Apulum începe astăzi la Alba Iulia şi se desfăşoară timp de trei zile, în Cetatea Alba Carolina timp în care vor avea loc concursuri antrenante cu trupe istorice, lupte de gladiatori, parade, teatru, expoziţii istorice, dar şi competiții de pankration la care vor participa șase campioni olimpici greci invitați la Apulum, duminică la ora 16.00, la Poarta a III-a a Cetăţii în Alba Iulia.
Pankration (pangration) reprezintă lupta cu “toate forțele”, fiind cea mai veche artă marțială mixtă care a aruncat în luptă corpul uman cu întreaga lui putere ofensivă și defensivă. În anul 648 î.Chr., și-a facut debutul în cadrul jocurilor olimpice grecești ca o combinație eficientă de box (gr. pygmachia) și lupte (gr. pále), având doar două interdicții: aceea de a nu iți mușca oponentul și de a nu ii scoate ochii. În Sparta nu exista nici o regulă în pankration.
El îmbrăca atât o formă sportivă prin participarea luptătorilor ca atleți la pentathlonul olimpic grecesc cât și una marțială, pankration-ul fiind inclus în atrenamentul obligatoriu al soldaților greci. Totodată a fost practicat asiduu de către hopliții spartani și soldații din falanga macedoneană, Alexandros fiind un admirator și un promotor al acestui tip de antrenament pentru luptă, organizând numeroase competiții. Pankration este considerat punctul de plecare în majoritatea artelor marțiale mixte moderne, existând o ipoteză potrivit căreia Alexandros ar fi dus, prin campaniile sale, acest tip de luptă până în Orient unde ar fi influențat inclusiv artele marțiale tradiționale asiatice.
Romanii l-au preluat in competițiile lor sportive (ludi) cu denumirea de pancratium. În secolul IV p.Chr. însă, atât pankration cât și luptele de gladiatori au fost interzise printr-un edict al împăratului bizantin Theodosius I. Desi în 1896, odată cu restaurarea Jocurilor Olimpice, pankration-ul nu a fost acceptat ca sport olimpic, cluburile si federațiile de pangration modern continuă să promoveze cea mai veche arta marțială mixtă.
La Festivalul Roman Apulum, în cadrul reprezentațiilor de duminică, 30 iunie (ora 16 – Poarta a III-a), veți urmări povestea unei competiții de pankration la care vor participa șase campioni olimpici greci invitați la Apulum de către împăratul filoelen Hadrian, pentru a demonstra cetățenilor săi romani, veniți la festival, valențele deosebite ale pregătirii fizice grecești, ale frumuseții și vigorii corpului uman lansat într-o luptă totală.
Ovidius din Tomis (Constanta), Dareios din Istros (Histria), Dion din Olbia Pontica (azi in Ucraina ), Nikos si Kratos din Odessos (azi Varna, Bulgaria) formează grupul de PANKRATION PONTIKON, ei fiind originari din colonii grecești de pe litoralul pontic nord-vestic, fondate de Milet, una dintre cele mai mari și mai bogate cetăți din Grecia. Al șaselea luptător, Alexandros, este campionul venit chiar din aceasta metropolă în încercarea de a le demonstra celor din colonii superioritatea tehnicilor de luptă și eficiența antrenamentului practicat în școlile din Grecia. Veniți la festival și veți vedea deznodământul acestei provocări, este îndemnul doctorului în arheologie, Anca Timofan, care ne-a oferit informaţii despre eveniment.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun