Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Festivalul Roman Apulum: Duminică, demonstraţie de arte marţiale, Pankration Pontikon la Poarta a III-a a Cetăţii

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Prima ediţie a Festivalului Roman Apulum începe astăzi la Alba Iulia şi se desfăşoară timp de trei zile, în Cetatea Alba Carolina timp în care vor avea loc concursuri antrenante cu trupe istorice, lupte de gladiatori, parade, teatru, expoziţii istorice, dar şi  competiții de pankration la care vor participa șase campioni olimpici greci invitați la Apulum, duminică la ora 16.00, la Poarta a III-a a Cetăţii în Alba Iulia.

Pankration (pangration) reprezintă lupta cu “toate forțele”, fiind cea mai veche artă marțială mixtă care a aruncat în luptă corpul uman cu întreaga lui putere ofensivă și defensivă. În anul 648 î.Chr., și-a facut debutul în cadrul jocurilor olimpice grecești ca o combinație eficientă de box (gr. pygmachia) și lupte (gr. pále), având doar două interdicții: aceea de a nu iți mușca oponentul  și de a nu ii scoate ochii. În Sparta nu exista nici o regulă în pankration.

El îmbrăca atât o formă sportivă prin participarea luptătorilor ca atleți la pentathlonul olimpic grecesc cât și una marțială, pankration-ul fiind inclus în atrenamentul obligatoriu al soldaților greci. Totodată a fost practicat asiduu de către hopliții spartani și soldații din falanga macedoneană, Alexandros fiind un admirator și un promotor al acestui tip de antrenament pentru luptă, organizând numeroase competiții. Pankration este considerat punctul de plecare în majoritatea artelor marțiale mixte moderne, existând o ipoteză potrivit căreia Alexandros ar fi dus, prin campaniile sale, acest tip de luptă până în Orient unde ar fi influențat inclusiv artele marțiale tradiționale asiatice.

Romanii l-au preluat in competițiile lor sportive (ludi) cu denumirea de pancratium. În secolul IV p.Chr. însă, atât pankration cât și luptele de gladiatori au fost interzise printr-un edict al împăratului bizantin Theodosius I. Desi în 1896, odată cu restaurarea Jocurilor Olimpice, pankration-ul nu a fost acceptat ca sport olimpic, cluburile si federațiile de pangration modern continuă să promoveze cea mai veche arta marțială mixtă.

La Festivalul Roman Apulum, în cadrul reprezentațiilor de duminică, 30 iunie (ora 16 – Poarta a III-a), veți urmări povestea unei competiții de pankration la care vor participa șase campioni olimpici greci invitați la Apulum de către împăratul filoelen Hadrian, pentru a demonstra cetățenilor săi romani, veniți la festival, valențele deosebite ale pregătirii fizice grecești, ale frumuseții și vigorii corpului uman lansat într-o luptă totală.

Ovidius din Tomis (Constanta), Dareios din Istros (Histria), Dion din Olbia Pontica (azi in Ucraina ), Nikos si Kratos din Odessos (azi Varna, Bulgaria) formează grupul de PANKRATION PONTIKON, ei fiind originari din colonii  grecești de pe litoralul pontic nord-vestic, fondate de Milet, una dintre cele mai mari și mai bogate cetăți din Grecia. Al șaselea luptător, Alexandros, este campionul venit chiar din aceasta metropolă în încercarea de a le demonstra celor din colonii  superioritatea tehnicilor de luptă și eficiența antrenamentului practicat în școlile din Grecia. Veniți la festival și veți vedea deznodământul acestei provocări, este îndemnul doctorului în arheologie, Anca Timofan, care ne-a oferit informaţii despre eveniment.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Sâmbăta lui Lazăr. Obiceiuri și tradiții cu o zi înainte de Florii: Se fac plăcinte cu mere și se dau de pomană

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sâmbăta lui Lazăr. Obiceiuri și tradiţii în sâmbăta Floriilor – se fac plăcinte cu mere şi se dau de pomană • Istoricul sărbătorii „Moșii de Florii” Sâmbăta lui Lazăr este sărbătorită de creștini-ortodocși cu o zi înainte de Duminica Intrării lui Hristos în Ierusalim (Duminica Floriilor) și reprezintă puntea de legătură între Postul Paștelui și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea