Rămâi conectat

Politică Administrație

Festivalul de tradiții românești – „Din lada de zestre”, ed. I, în 23 și 24 august, în Piața Cetății din Alba Iulia

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

URS Construct

În perioada 23-24 august 2013, în Piața Cetății din Alba Iulia, se va desfășura prima ediție a Festivalului de tradiții românești – „Din lada de zestre”, un proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Fundația Comunitară Alba, prin programul „Fondul pentru Cultură”, program care are ca partener național Asociația pentru Relații Comunitare.

În Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, care cuprinde județele Alba și Mureș, în cele 10 protopopiate (Alba Iulia, Sebeș, Aiud, Câmpeni, Blaj, Târgu Mureș, Reghin, Luduș, Sighișoara și Târnăveni) există interes pentru promovarea și valorificarea zestrei tradiționale locale, prin implicarea directă a preoților.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia și Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba, în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Primăria Municipiului Reghin, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, Asociația Prietenii Muzeului Unirii și Asociația ASTRA Blaj.

Festivalul de tradiții românești – „Din Lada de zestre” se dorește să fie un eveniment cultural tradițional de înaltă ținută. Publicul albaiulian și turiștii prezenți vor avea ocazia să vadă care este diferența dintre un spectacol folcloric și o manifestare autentică românească. Vor putea vedea cum anume se manifestau oamenii în satul tradițional românesc, care erau obiceiurile pe care le practicau și care se mai practică, ce înseamnă un cântec autentic și cum anume a ajuns acesta să fie stilizat și interpretat de cântăreții de muzică populară. Este foarte important ca publicul să cunoască aceste aspecte legate de viața tradițională, mai ales că în zilele noastre nu se promovează bunul gust, ci doar nonvalorile și kitsch-ul. Astfel, din întreaga Arhiepiscopie au fost alese 12 grupuri și ansambluri tradiționale , care vor aduce din lada de zestre locală fragmente din viața satului tradițional românesc. Prin valorificarea scenică a lor, albaiulienii și nu numai, au posibilitatea să descopere tezaurul lor autentic, care constă în obiceiuri și tradiții, jocuri bătrânești, rapsozi și creatori populari”, spune Petruța Pop, președintele Asociației Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba (ATMA).

Pentru a accentua nota tradițională, organizatorii vor amenaja, în spatele Sălii Unirii, o casă tradițională, realizată din împletituri de alun și acoperită cu paie, cu sprijinul meșterului popular Nicolae Comșa din Stremț. Acesta va realiza și un gard din împletituri de alun, care va marca curtea unei gospodării țărănești. Casa va fi împodobită cu obiecte și cusături tradiționale, din care nu va lipsi, bineînțeles, lada de zestre. În acest cadru tradițional, ansamblurile și grupurile invitate vor reuși cu siguranță să îi transpună pe cei prezenți în universul arhaic de odinioară.

Iată, programul evenimentului:

*Vineri, 23 august 2013, în prima seară de Festival, începând cu ora 20,00, vor participa:

– Ansamblul „Urmaşele dacilor” din Şerbeni, judeţul Mureş, instructor Pop Maria, prezintă obiceiul „Cununa la secerat”
– Ansamblul „Cântul Sălciuan” din Sălciua, judeţul Alba, instructor Vasile Gog, prezintă obiceiul „Nunta la Sălciua”
– Ansamblul „Vinţana” din Vinţu de Jos, judeţul Alba, instructor Albu Eneşel, prezintă „Jocul căluşarilor”
– Ansamblul „Ecoul Călimanilor” din Petriş Vale, judeţul Mureş, instructor Emilia Sorlea şi Friciu Stelian, prezintă obiceiul „Urcatul oilor la munte”
– Ansamblul „Hodăceana” din Hodac, judeţul Mureş, instructor Pop Maria şi Cornelia Butilcă – prezintă obiceiul „Întoarcerea ţapinarilor”

*Sâmbătă, 24 august 2014, de la ora 19.00, în a doua seară a Festivalului vor participa:

– Ansamblul „Urisana” din Urisiu de Sus, judeţul Mureş, instructor Pop Maria, prezintă obiceiul „Şezătoarea”
– Grup tradiţional din Deal, Câlnic, judeţul Alba, instructor Alexandru Başa, prezintă obiceiul „De unde cătana pleacă”
– Ansamblul „Coroniţa din Solovăstru”, judeţul Mureş, instructor Florentina Bathory, prezintă obiceiul „Coborâtul jocului”
– Ansamblul „Amintiri din strămoşi” din Idicel Pădure, judeţul Mureş, instructor Rafila Moldovan, prezintă obiceiul „Bgilitul pânzei”
– Ansamblul „Mărginenii de pe Valea Frumoasei” de la Căpâlna, judeţul Alba, instructor Antoneta Mihaiu, prezintă obiceiul „Seara la stână”.

Invitat special, în încheierea Festivalului, este Ansamblul „Glanetaşul” din Agrieş, judeţul Bistriţa – Năsăud, instructor Flore Pop, care va valorifica scenic un obicei de nuntă.

Ansamblul Glanetaşul a participat la diferite festivaluri concurs de folclor din ţară, obţinând numeroase premii, la spectacole folclorice, la concerte de colinde, la emisiuni televizate sau radio, promovând cu succes valorile tradiționale locale. Pentru că în perioada anilor 1920-1970 erau doi vestiţi clarinetişti, Vasile din Laz şi mai târziu Alexandru din Laz – Agrieş, cărora oamenii le spuneau clanetişti sau glanetiştii, primarul Ştefan Perhaiţă a dat denumirea grupului folcloric, Glanetaşul. Această denumire mai are la bază şi personajul din romanul Ion, scris de Liviu Rebreanu (născut în Târlişua), Ion al Glanetaşului.

Ambele seri ale Festivalului de tradiții românești – „Din lada de zestre”, vor fi difuzate live pe TVR 3,TVR Cluj și TVR Internațional, fiind prezentate de cunoscutul realizator Sergiu Vitalian Vaida, chiar în emisiunile „Cântec și poveste” (TVR 3) și „Vine Cluju pe la noi!” (TVR Cluj).

Cu sprijinul Muzeului Național al Unirii, în Sala Unirii, în 24 august 2013, se va organiza simpozionul național de etnografie și folclor „Cultura tradițională în era globalizării”, la care vor participa specialiști din domeniu, etnografi, folcloriști, scriitori și iubitori de folclor. Se vor prezenta lucrări legate de tematica stabilită, lansări de carte și vizionări de filme tradiționale. De asemenea, se vor amenaja expoziții de icoane și fotografii vechi, reliefând aspecte din viața satului românesc tradițional.

Nici cei mici nu sunt uitați. Sâmbătă, 24 august 2013, de la ora 16, tot în piața Cetății, Teodora Popa și Amalia Pop le prezintă celor mici o „Poveste veselă”, piesă de teatru de păpuși, inspirată, de asemenea, din satul tradițional românesc.

”Evenimentul pur tradițional este inclus în cadrul Târgului Meșterilor Populari din Cetatea Marii Uniri, un proiect mai amplu cultural-educativ, care dorește ca publicul să îndrăgească adevărata cultură tradițională, care reprezintă cu adevărat neamul românesc și care ne ajută să fim mai puternici în această societate desacralizată”, a mai precizat președintele ATMA.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare

Ziarul Unirea

Publicat

în

La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea