Festivalul Cultural „Augustin Bena”: Profesori universitari, cercetători și etnografi din întreaga țară la Colocviile Naționale de Etnografie și Folclor „Gheorghe Pavelescu”
Festivalul Cultural „Augustin Bena”: Profesori universitari, cercetători și etnografi din întreaga țară la Colocviile Naționale de Etnografie și Folclor „Gheorghe Pavelescu”
Profesori universitari, cercetători și etnografi din întreaga țară participă, la sfârșitul acestei săptămâni, la Alba Iulia, la Colocviile Naționale de Etnografie și Folclor „Gheorghe Pavelescu”, întâlnire în cadrul căreia sunt dezbătute teme de interes privind păstrarea și promovarea zestrei românești de tradiții și folclor.
Lucrările colocviilor s-au desfășurat, sâmbătă, la Muzeul Principia din Alba Iulia și au cuprins atât susținerea unor lucrări de specialitate cât și lansări de carte. Tema generală a ediției din acest an a fost „Animatori ai vieții culturale în satul românesc tradițional. Omagiu lui Augustin Bena”. De asemenea colocviile au fost completate de Gala Tezaurelor Umane Vii din Județul Alba, eveniment în cadrul căruia au fost premiați păstrătorii tradițiilor populare.
Colocviile Naționale de Etnografie și Folclor poartă numele lui Gheorghe Pavelescu, etnolog și folclorist român, autor a peste 200 de studii despre arta tradițională și folclor. Gheorghe Pavelescu s-a născut în anul 1915 în satul Purcăreţi, comuna Pianu, și a fost elev al lui Lucian Blaga, Dimitrie Gusti și Romulus Vuia, fiind la rândul său profesor universitar la Cluj și Sibiu. Gheorghe Pavelescu a fost Doctor Honoris Causa al universităților din Cluj, Sibiu și Alba Iulia. În acest an atât Gala Tezaurelor Umane Vii din Județul Alba cât și și Colocviile Naționale de Etnografie și Folclor „Gheorghe Pavelescu” se desfășoară în cadrul primei ediții a Festivalului Cultural „Augustin Bena”.
Festivalul a cuprins, sâmbătă, un recital extraordinar susținut, la Biserica „Sfinții Ioan Botezătorul, Ioan Teologul și Ioan Hrisostom” din Micești, de corul înființat de Augustin Bena în anul 1945, Corala „Voci Transilvane” din Cluj-Napoca. La ora 19,00, Corala „Voci Transilvane”, dirijată de maestrul Adrian Corojan, a susținut un concert și în Catedrala Româno-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, acest cor primind în anul 2000, din partea Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea INDULGENȚA SA PLENARĂ, acordată în Piața San Pietro din Roma.
Festivalul continuă, duminică, 8 decembrie 2019, cu un recital susținut, începând cu ora 13,00, la Muzeul Principia din Alba Iulia, de Fanfara „Augustin Bena” a Județului Alba. Programul va continua, duminică seara, cu un concert extraordinar al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca. Evenimentul este programat la ora 19,00, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, iar intrarea este liberă.
Festivalul Cultural „Augustin Bena” – program, duminică, 8 decembrie 2019
ora 13,00
MUZICĂ DE PROMENADĂ – FANFARA ,,AUGUSTIN BENA” A JUDEȚULUI ALBA
la Muzeul Principia din Alba Iulia
ora 19,00
CONCERT EXTRAORDINAR – FILARMONICA DE STAT ,,TRANSILVANIA” din CLUJ-NAPOCA
– Augustin Bena, la Academia Regală de Muzică din Berlin, a studiat compoziția cu MAX BRUCH, al cărui elev favorit a devenit în scurt timp de la admitere
,,Uvertura Coriolan” de Ludwig van Beethoven
,,Concertul pentru vioară în sol minor” de Max Bruch
,,Simfonia nr. 4 – Italiana” de Felix Mendelssohn Bartholdy
Dirijor: JOZSEF HORVATH
Solist: VLAD RĂCEU
la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO, sărbătorită la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Plăcuța UNESCO, dezvelită de Raluca Turcan: Certifică recunoașterea internațională a manuscrisului CODEX AUREUS
Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO, sărbătorită la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Plăcuța UNESCO, dezvelită de Raluca Turcan: Certifică recunoașterea internațională a manuscrisului CODEX AUREUS Astăzi, 16 noiembrie 2024, cu prilejul Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, reprezentată de domnul director Cristian Mladin, a fost gazda unui eveniment dedicat patrimoniului cultural românesc, care […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate3 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate2 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Sport2 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii21 de ore ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată