Rămâi conectat

Actualitate

Festivalul „Cultură pentru Cultură” a continuat duminică la Luncile Prigoanei: Șase comunități locale s-au întrecut în tradiții și obiceiuri populare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Festivalul „Cultură pentru Cultură” a continuat duminică la Luncile Prigoanei: Șase comunități locale s-au întrecut în tradiții și obiceiuri populare

Festivalul – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, proiect cultural unic în Europa, a continuat duminică, 3 iulie 2022, la Luncile Prigoanei. Cea de-a treia etapă a festivalului a reunit șase comunități rurale: Șugag, Vințu de Jos, Pianu, Săsciori, Săliștea și Cerul Băcăinți.

Comunitățile din mediul rural s-au prezentat în fața publicului și a juriului cu soliști vocali, grupuri vocale, rapsozi și poeți populari, soliști instrumentiști, grupuri instrumentale, obiceiuri tradiționale, reconstituirea interiorului de gospodărie tradițională, dansuri, minorități naționale, gastronomie și meșteșuguri tradiționale.

Juriul concursului a fost format din personalități marcante ale culturii române: Doina Ișfănoni – cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, instituție aflată sub Înalt Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, Gheorghița Nicolae – jurnalist, specialist în Etnologie și Folclor, prezentator- moderator emisiunea „Tezaur folcloric” – TVR 1 și Nicolae Moldovan – maestru coregraf, inițiator al Festivalului Internațional de Folclor – CIOFF din Aiud.

Manifestările au debutat duminică, 3 iulie 2022, la ora 14:00, cu evoluțiile comunelor participante, urmate apoi de spectacolul folcloric „Cântec pentru făuritorii libertății”, susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba (dirijor Alexandru Pal), alături de soliștii vocali: Roxana Reche / Dorina Narița / Maria Filimon / Floricica Moga / Nicolae Plută. Spectacolul folcloric este organizat în cadrul Anului Centenarului Încoronării de la Alba Iulia (1922-2022). În paralel, participanții au fost invitați să descopere interioarele de gospodărie țărănească, reconstituite de comunele înscrise în concurs, să deguste bucatele tradiționale preparate special pentru eveniment și să viziteze expozițiile de meșteșuguri populare.

Prima etapă a Festivalului de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, din acest an, a avut loc în data de 5 iunie 2022 la Ciugud, în zona de agrement de pe malul Râului Mureș. Etapa a reunit șase comunități rurale: Ciugud (localitate gazdă), Daia Română, Cricău, Cut, Roșia de Secaș și Vinerea (sat aparținător orașului Cugir). Concursul a fost câștigat de Comuna Cricău, premiul II a fost decernat Comunei Daia Română, iar pe locul III s-a clasat Comuna Cut.

Subprefectul județului Alba, Corneliu Mureșan, a scris un mesaj în mediul online despre evenimentul desfășurat ieri, în care a subliniat importanța organizării cât mai dese al acestor competiții de profil.

„Festivalul ,,Cultura pentru cultura” a unit în cursul zilei de astăzi, 3 iulie, comunitățile locale din zona munților Şureanu, în cadrul unui eveniment menit să promoveze cultura şi oamenii locului.

Împreună cu doctorul Tudor Alexandru Florin, din partea PES Activists Alba și colegii mei Calin Radu respectiv Dorel Bogdan , am participat la festivalul organizat pe raza comunei Şugag, la Luncile Prigoanei, unde am întâlnit mulţi oameni dedicați păstrării şi promovării stilului de viață al părinților şi bunicilor noştri.

La ediția organizată astăzi, au fost prezenți reprezentanții comunelor Șugag, Vințu de Jos, Pianu, Săsciori, Săliștea și Ceru-Băcăinți.

Sper ca astfel de evenimente să reunească un număr tot mai mare de participanți cu fiecare ediție nouă şi, de asemenea, ca oamenii să aprecieze importanța acestora pentru identitatea noastră, ca şi români.”, a fost mesajul scris de subprefectul Mureșan.

Festivalul a continuat apoi în data de 19 iunie la Șona, etapă care a reunit alte șase comunități rurale: Șona, Valea Lungă, Stremț, Sâncel, Mihalț și Unirea.

„Cultură pentru Cultură” este cel mai important proiect de cercetare, conservare, promovare și valorificare a patrimoniului cultural material și imaterial din Alba, fiind un proiect unic la nivel european. Festivalul este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, cu sprijinul primăriilor comunelor din județul Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea