Rămâi conectat

Actualitate

Fermă solară de 14 milioane de euro pe terenul fostului Parc Industrial Blaj

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Autorităţile judeţene intenţionează să construiască o „fermă solară” pe terenul fostului Parc Industrial Blaj, o investiţie care a înghiţit până acum peste 1,5 milioane de lei din bani publici şi care a rămas până la urmă doar la stadiul de proiect. Consiliul Judeţean Alba vrea să salveze ce se mai poate din această afacere, după ce Tribunalul Alba a dispus, la sfârşitul lui 2009, suspendarea pe 3 ani a activităţii S.C. PIB S.A. „Suspendarea temporară a activităţii S.C. PIB S.A. a fost solicitată atât din lipsa ofertelor investitorilor, din insuficienţa fondurilor pe care asociaţii trebuiau să le aloce pentru infrastructură cât şi din cauza faptului că nu a putut fi obţinut titlul de parc industrial întrucât a existat un litigiu privitor la o suprafaţă din interiorul parcului”, se arată într-un document emis de Consiliul Judeţean Alba. Astfel, în ultima şedinţă din anul 2010, consilierii judeţeni au aprobat dizolvarea S.C. Parcul Industrial Blaj S.A. şi înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Blaj – Alba (A.B.A.), după modelul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Alba Iulia (AIDA). Astfel, CJ Alba se asociază cu municipiul Blaj şi cu comuna Crăciunelu de Jos, obiectivul Asociaţiei fiind furnizarea/prestarea în comun a serviciului comunitar iluminat public, prin valorificarea surselor regenerabile de energie solară. Astfel, printr-un proiect de 14 milioane de euro din fonduri europene (programul POSCCE – axa 4.2), se intenţionează înfiinţarea pe cele 10 ha deţinute de PIB a unui parc cu celule fotovoltaice (parc solar), pentru iluminatul public şi iluminatul imobilelor aflate în proprietatea municipiului Blaj.
lIstoria unui eşec anunţat
Parcul Industrial Blaj, investiţie în care autorităţile publice din judeţul Alba au pompat până în 2008 peste 1,5 milioane de lei, s-a dovedit un eşec încă de la bun început. Demarată în urmă cu patru ani, investiţia nu a reuşit să obţină titlul de parc industrial de la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din cauză că o parte a terenului se afla în conflict juridic. Mai precis, în anul 2006, la constituire, fosta administraţie locală a municipiului Blaj a adus ca aport la capitalul social al Societăţii Comerciale „Parcul Industrial Blaj” o parcelă de teren cu probleme, în sensul că aceasta se afla în proprietatea Statului Român şi nu în cea a Consiliului Local Blaj. S.C. „Parcul Industrial Blaj” s-a constituit în anul 2006 ca societate comercială pe acţiuni cu 5 membri fondatori: Consiliul Judeţean Alba, Consiliul Local Blaj, Consiliul Local Crăciunelu de Jos, Consiliul Local Sâncel şi Consiliul Local al comunei Valea Lungă. CJ Alba şi CL Blaj, în calitate de acţionari majoritari, au venit cu un aport în natură consistent, 389.103 lei reprezentând contravaloarea a 5,5 ha de teren plus 83.629 lei numerar, respectiv 472.732 lei reprezentând contravaloarea a 6,5 ha de teren. Ulterior atât CJ Alba cât şi CL Blaj au mai adăugat la capitalul social câte 250.000 de lei astfel că acesta ajunsese în 2008 la aproape 1,5 milioane de lei. Situaţia juridică a terenului cu pricina a fost lămurită până la urmă în instanţă numai că, între timp, obţinerea titlului de parc industrial nu a mai reprezentat o miză din cauza modificării legislaţiei. Parcul industrial reprezenta o afacere atât timp cât obţinerea acestui titlu însemna înlesniri la taxe şi impozite precum şi o cotă de cofinanţare de doar 20%, ceea ce putea atrage investitorii într-un astfel de amplasament. Între timp, parcul industrial a devenit echivalentul societăţii comerciale, fapt ce presupune o cotă de cofinanţare de 50%. În condiţiile în care nu s-a mai pus problema obţinerii titlului de parc iar investiţiile au fost blocate din cauza lipsei fondurilor, conducerea S.C. „PIB” S.A. a propus CJ Alba vânzarea a două dintre parcelele ce formează parcul, în suprafaţă de 1,5 hectare fiecare, în ideea de a investi banii obţinuţi la realizarea infrastructurii şi a utilităţilor pe parcela rămasă, cea în suprafaţă de 9 ha. CJ Alba nu şi-a dat însă acordul pentru vânzare, optând pentru păstrarea terenului pentru o investiţie ulterioară, a cărei oportunitate s-a ivit acum.

Ioana PITICARIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Motorul de căutare Google a picat! Câte miliarde de utilizatori au fost afectați

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Motorul de căutare Google a picat! Câte miliarde de utilizatori au fost afectați

Duminică, 13 noiembrie, platforma de căutare Google a suferit o defecțiune, făcând cel mai folosit site neacesibil.

Platforma este folosită de aproximativ 4,3 miliarde de oameni, din populația totală de 7,9 milliarde și poate procesa până la 99.000 de căutări pe secundă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Alphabet, compania care deține Google, are cifra de afaceri actuală de 1,75 trilioane de dolari.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Fructul cu ajutorul căruia agricultorii din România câștigă și 20.000 de euro pentru fiecare hectar cultivat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Fructul cu ajutorul căruia agricultorii din România câștigă și 20.000 de euro pentru fiecare hectar cultivat

Există un fruct care dacă este îngrijit și cultivat așa cum trebuie le poate aduce câștiguri uriașe agricultorilor români. Este și cazul unui fermier din județul Mureș care a reușit să dea lovitura cu acest fruct.

Deși nu sunt ușor de întreținut sau cultivat, afinele aduc beneficii uriașe organismului, dar și un profit pe măsură. O astfel de cultură găsim la pepiniera din Voivodeni, județul Mureș, unde afinele sunt culese cu mare grijă, bob cu bob, iar fructele care ajung la comercializare trebuie să fie coapte, de aceea culegătorii trebuie să le aleagă doar pe cele albastre.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, o persoană reușește să adune între 35 și 40 de kilograme de afine pe zi, iar munca se desfășoară în special dimineața, fiind mai răcoare.

”Se adună de către o persoană undeva la 35-40 de kg pe zi. Venim de dimineaţă, că dimineaţa e mai răcoare, pe căldură e mai greu. Dar, merge! Locul trebuie să aibă un PH ridicat. L-am ajutat cu turbă şi rumeguş, ca să facem un PH mai ridicat”, spune Petru Friciu, şef pepiniera silvică Voivodeni, technician silvic.

Cât se câștigă dintr-un singur hectar?

Pentru ca afinele să se dezvolte corect, acestea trebuie să aibă un mediu cu un PH ridicat, susținut cu turbă și rumeguș. Ulterior, după ce afinele coapte sunt culese, acestea ajung pe piața internă, la magazinele din Reghin și Târgul Mureș și se vând cu prețuri între 15 și 20 de lei. Și, totuși, cât pot câștiga fermierii dintr-un hectar de afine de cultură? Un singur hectar poate aduce câștiguri și de peste 20.000 de euro, scrie cancan.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

O chitară distrusă de Kurt Cobain, scoasă la licitație: care este suma cerută

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

O chitară distrusă de Kurt Cobain, scoasă la licitație: care este suma cerută

O chitară ruptă care i-a aparţinut lui Kurt Cobain este scoasă la licitația ”Icons & Idols: Rock ‘N’ Roll!, organizată de casa Julien’s Auction’s la New York, și ar putea fi adjudecată cu o sumă importantă, scrie Reuters.

Instrumentul muzical, lipit cu bandă adezivă, este considerat de unii experţi un fragment din istoria rock-and-rollului şi a fost estimat la o sumă cuprinsă între 200.000 şi 400.000 de dolari.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Chitara a fost sfărâmată în Williamsport, Pennsylvania, în 1989”, a spus directorul executiv al Julien’s Auctions, Martin Nolan.

De asemenea, o pereche de ochelari purtaţi de John Lennon ar putea fi adjudecată cu peste 80.000 de dolari.

„Îl identificai pe John Lennon ca purtând tipul de ochelari rotunzi de bunicuţă, aşa cum le spunea chiar el. Iar fotografia lor seamănă cu cea făcută de Ian McKellen pentru volumul ‘The Lives of John Lennon’, așa că ochelarii sunt însoţiţi de această carte”.

Licitația include peste 1.500 de loturi care cuprind obiecte ce le-au aparţinut unor artişti de seamă, precum Beyonce, Prince şi Carrie Underwood.

Martin Nolan a spus că începând cu perioada pandemiei a crescut numărul celor care doresc să intre în posesia unor obiecte simbolice.

„Oamenii îşi scot banii pe care îi aveau investiţi în obiecte intangibile sau chiar în proprietăţi imobiliare incluse în portofoliul de investiţii şi aleg să fie proprietarii a ceva cool, ceva la care să se poată raporta”, a mai spus el.

Licitaţia se va desfăşura live la Hard Rock Cafe din Times Square New York City şi online în perioada 11-13 noiembrie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea