Rămâi conectat

Actualitate

Fermă solară de 14 milioane de euro pe terenul fostului Parc Industrial Blaj

Publicat

în

Autorităţile judeţene intenţionează să construiască o „fermă solară” pe terenul fostului Parc Industrial Blaj, o investiţie care a înghiţit până acum peste 1,5 milioane de lei din bani publici şi care a rămas până la urmă doar la stadiul de proiect. Consiliul Judeţean Alba vrea să salveze ce se mai poate din această afacere, după ce Tribunalul Alba a dispus, la sfârşitul lui 2009, suspendarea pe 3 ani a activităţii S.C. PIB S.A. „Suspendarea temporară a activităţii S.C. PIB S.A. a fost solicitată atât din lipsa ofertelor investitorilor, din insuficienţa fondurilor pe care asociaţii trebuiau să le aloce pentru infrastructură cât şi din cauza faptului că nu a putut fi obţinut titlul de parc industrial întrucât a existat un litigiu privitor la o suprafaţă din interiorul parcului”, se arată într-un document emis de Consiliul Judeţean Alba. Astfel, în ultima şedinţă din anul 2010, consilierii judeţeni au aprobat dizolvarea S.C. Parcul Industrial Blaj S.A. şi înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Blaj – Alba (A.B.A.), după modelul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Alba Iulia (AIDA). Astfel, CJ Alba se asociază cu municipiul Blaj şi cu comuna Crăciunelu de Jos, obiectivul Asociaţiei fiind furnizarea/prestarea în comun a serviciului comunitar iluminat public, prin valorificarea surselor regenerabile de energie solară. Astfel, printr-un proiect de 14 milioane de euro din fonduri europene (programul POSCCE – axa 4.2), se intenţionează înfiinţarea pe cele 10 ha deţinute de PIB a unui parc cu celule fotovoltaice (parc solar), pentru iluminatul public şi iluminatul imobilelor aflate în proprietatea municipiului Blaj.
lIstoria unui eşec anunţat
Parcul Industrial Blaj, investiţie în care autorităţile publice din judeţul Alba au pompat până în 2008 peste 1,5 milioane de lei, s-a dovedit un eşec încă de la bun început. Demarată în urmă cu patru ani, investiţia nu a reuşit să obţină titlul de parc industrial de la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din cauză că o parte a terenului se afla în conflict juridic. Mai precis, în anul 2006, la constituire, fosta administraţie locală a municipiului Blaj a adus ca aport la capitalul social al Societăţii Comerciale „Parcul Industrial Blaj” o parcelă de teren cu probleme, în sensul că aceasta se afla în proprietatea Statului Român şi nu în cea a Consiliului Local Blaj. S.C. „Parcul Industrial Blaj” s-a constituit în anul 2006 ca societate comercială pe acţiuni cu 5 membri fondatori: Consiliul Judeţean Alba, Consiliul Local Blaj, Consiliul Local Crăciunelu de Jos, Consiliul Local Sâncel şi Consiliul Local al comunei Valea Lungă. CJ Alba şi CL Blaj, în calitate de acţionari majoritari, au venit cu un aport în natură consistent, 389.103 lei reprezentând contravaloarea a 5,5 ha de teren plus 83.629 lei numerar, respectiv 472.732 lei reprezentând contravaloarea a 6,5 ha de teren. Ulterior atât CJ Alba cât şi CL Blaj au mai adăugat la capitalul social câte 250.000 de lei astfel că acesta ajunsese în 2008 la aproape 1,5 milioane de lei. Situaţia juridică a terenului cu pricina a fost lămurită până la urmă în instanţă numai că, între timp, obţinerea titlului de parc industrial nu a mai reprezentat o miză din cauza modificării legislaţiei. Parcul industrial reprezenta o afacere atât timp cât obţinerea acestui titlu însemna înlesniri la taxe şi impozite precum şi o cotă de cofinanţare de doar 20%, ceea ce putea atrage investitorii într-un astfel de amplasament. Între timp, parcul industrial a devenit echivalentul societăţii comerciale, fapt ce presupune o cotă de cofinanţare de 50%. În condiţiile în care nu s-a mai pus problema obţinerii titlului de parc iar investiţiile au fost blocate din cauza lipsei fondurilor, conducerea S.C. „PIB” S.A. a propus CJ Alba vânzarea a două dintre parcelele ce formează parcul, în suprafaţă de 1,5 hectare fiecare, în ideea de a investi banii obţinuţi la realizarea infrastructurii şi a utilităţilor pe parcela rămasă, cea în suprafaţă de 9 ha. CJ Alba nu şi-a dat însă acordul pentru vânzare, optând pentru păstrarea terenului pentru o investiţie ulterioară, a cărei oportunitate s-a ivit acum.

Ioana PITICARIU

Publicitate

Actualitate

Pandemia face victime și în afara spitalelor: Un vânzător, împușcat pentru că i-a cerut unui client să poarte mască de protecție

Publicat

în

Pandemia face victime și în afara spitalelor: Un vânzător, împușcat pentru că i-a cerut unui client să poarte mască de protecție

Un angajat al unei benzinării, în vârstă de 20 de ani, a fost împuşcat sâmbătă de către un client căruia a refuzat să-i înacseze cumpărăturile din cauză că nu purta o mască de protecţie împotriva covid-19. Crima a provocat reacţii puternice în Germania, relatează AFP.

Angajatul acestei staţii de alimentare cu carburant – un student – a refuzat să încaseze banii acestui client, un bărbat în vârstă de 49 de ani, originar din Idar-Oberstein (vest), care dorea să cumpere un pachet de bere, pentru că acesta din urmă nu purta mască de protecţie.

Nervos, bărbatul în vârstă de 49 de ani a plecat şi a lăsat berea pe tejghea. El s-a întors, o oră şi jumătate mai târziu, de această dată cu o mască, pe care şi-a scos-o în faţa tejghelei, pentru a-l face pe casier să reacţioneze.

Electrica Furnizare Discount

După ce studentul i-a cerut să poarte masca în mod corect, clientul a scos un revolver din buzunar şi a tras în student, care a murit pe loc, precizează poliţia.

Suspectul s-a prezentat a doua zi la postul local de poliţie.

Acuzatul a declarat poliţiei că se simte ”încolţit” de măsurile împotriva pandemiei covid-19, pe care le consideră o ”atingere tot mai mare la adresa drepturilor sale” şi că ”nu a văzut altă soluţie”, a declarat luni procurorul Kai Fuhrmann.

Anchetatori au percheziţionat, apoi, apartamentul acuzatului, în care au găsit arma crimei şi alte arme de foc şi muniţie.

Primarul din Idar-Oberstein, Frank Frühauf, a denunţat un act ”teribil”. Locuitori au depus flori şi lumânări în faţa staţiei de alimentare cu carburant.

Ministrul german al Agriculturii Julia Klöckner, din cadrul Uniunii Creştin Democrate (CDU, conservatori) al Angelei Merkel, originar din regiune, a denunţat această crimă drept ”şocantă”.

O reprezentantă a Verzilor (ecologişti), Katrin Göring-Eckardt, s-a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter, ”profund zguduită” de această crimă care, în opinia sa, este ”rezultatul crud al urii”.

Poliţia nu a precizat dacă bărbatul se consideră membru al mişcării ”Querdenker” (”Liberi cugetători”), care s-a impus drept principala voce critică a restricţiilor sanitare impuse în Germania împotriva luptei împotriva covid-19.

Serviciile germane de informaţii interne anunţau, în aprilie, că plasează membri ai Querdenker sub supraveghere, suspecaţi de legături cu extrema dreaptă.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

În plină criză politică și medicală salariul minim ar putea CREȘTE cu 8-12%. Ce spune ministrul Muncii

Publicat

în

În plină criză politică și medicală salariul minim ar putea CREȘTE cu 8-12%. Ce spune ministrul Muncii

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a declarat, marţi, la Ploieşti, că Guvernul ia în calcul majorarea salariului minim mai devreme de sfârşitul acestui an, având în vedere creşterile de preţuri, iar propunerile de majorare sunt între 8% şi 12%.

„În acest moment suntem în etapa de negociere între patronate şi sindicate, iar Guvernul are propria proiecţie cu privire la capacitatea de susţinere a majorării salariului minim. În mod firesc, majorarea salariului minim se face de la începutul anului. Însă, dacă această situaţie a creşterii preţurilor va evolua negativ, luăm în calcul şi o majorare mai rapidă”, a arătat ea.

Ministrul Muncii nu a putut preciza de când şi nici cu cât, având în vedere că negocierile tripartite sunt încă în derulare.

Electrica Furnizare Discount

„Aş vrea să ştiţi că s-au făcut până acum solicitări de majorare între 8 şi 12%. Pe mine mă interesează, ca ministrul al Muncii, ca majorarea să fie consistentă şi simţită”, a mai spus Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.

Prim-ministrul Florin Cîţu a menţionat, la finalul săptămânii trecute, că ia în considerare majorarea salariului minim brut cu 8%, iar creşterea acestuia ar putea fi realizată de la 1 noiembrie sau de la 1 decembrie 2021.

Potrivit directorului executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete, Guvernul ar trebui să majoreze salariul minim pe economie din luna ianuarie a anului viitor, şi nu mai înainte, deoarece companiile internaţionale şi româneşti au bugetele de salarii bătute în cuie şi nu pot face realocări de fonduri după cum doresc ele.

El a apreciat că o majorare de 8% a salariului minim este rezonabilă, având în vedere că inflaţia pare că se va apropia de 5% la finalul anului.

Pe de altă parte, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) Cartel ALFA, Bogdan Hossu, spune că propunerea Guvernului de majorare cu 8% a salariului minim pentru anul viitor ar reprezenta o creştere reală de 1% a salariului minim, deoarece inflaţia la finalul anului curent va fi probabil de peste 7%. Şi leaderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a susţinut că propunerea şefului Guvernului ar avea un impact nesemnificativ asupra venitului net al unui angajat plătit cu salariul minim, comparativ cu creşterea preţurilor la energie suportate de salariaţi.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Vlad Voiculescu salută inițiativa procurorilor DNA: „Prin decizia lui Florin Cîțu, România a comandat irațional vaccinuri fără număr”

Publicat

în

Vlad Voiculescu salută inițiativa procurorilor DNA: „Prin decizia lui Florin Cîțu, România a comandat irațional vaccinuri fără număr”

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, consideră că anchetarea de către DNA a modului în care România a achiziționat vaccinurile împotriva COVID-19 „este binevenită”. Acesta susține că decizia privind comandarea vaccinurilor ar fi fost luată direct de premierul Florin Cîțu, fără ca el, ministrul Sănătății la acea vreme, să fie consultat.

„Românii trebuie să știe cum a decis Guvernul că e înțelept să le administreze banii în pandemie. În acest context, poate vă amintiți că, pe la mijlocul lunii martie a acestui an, domnul viitor fost premier Cîțu a aruncat în public acuze la adresa mea cum că m-aș fi opus unei achiziții suplimentare de vaccinuri. Nu direct, ci ‘pe surse’ – așa cum viitorul fost premier Cîțu, ajutat de consilieri angajați pe bani publici pentru nevoile de comunicare personale – a ales să comunice de altfel de fiecare dată când a vrut să își murdărească colegii din coaliția de guvernare”, scrie Vlad Voiculescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru al Sănătății adaugă că „ce am făcut atunci a fost să aduc la cunoștința întregului Guvern, în mod oficial (se poate consulta atât memorandumul din partea Ministerului Sănătății cât și înregistrarea ședinței de guvern care poate pot fi solicitată de la Secretariatul General al Guvernului) câteva lucruri”:

Electrica Furnizare Discount

„1. Decizia de a comanda vaccinurile a fost luată de viitorul fost premier și comunicată Comisiei Europene (pentru că a fost vorba de o achiziție la nivel european) fără a se ține cont de opinia ordonatorul de credite (adică cel care plătea) iar acesta era Ministerul Sănătății. Am cerut ca această practică de a decide pe bugetul aflat în răspunderea mea, fără a fi consultat, să înceteze;

2. Aveam deja un număr mare de vaccinuri comandate deja, în raport cu toate scenariile vis-a-vis de campania de vaccinare – fără a fi lăsați să ne implicăm de la nivelul Ministerului Sănătății, în nici un fel, în campania de comunicare sau în alte acțiuni care să îmbunătățească această campanie;

3. Pentru achiziția de vaccinuri deja antamată de viitorul fost premier, Ministerul Sănătății avea nevoie de sume suplimentare cel târziu la rectificarea bugetară; în Martie, bugetul anual al MS fusese deja pus pe butuci prin deciziile premierului.”

Vlad Voiculescu acuză faptul că „În urma deciziilor precipitate, tot prin decizia lui Florin Cîțu, România a comandat irațional vaccinuri fără număr, a cumpărat doze peste necesar și a ajuns în situația de a vinde și dona mai multe milioane de vaccinuri decât orice altă țară din Europa: nu din rațiuni umanitare, ci pentru că altfel ar fi expirat. Sper să aflăm din ancheta DNA și felul în care au fost distribuite aceste doze. Românii chiar trebuie să știe. Pentru că, dacă nu ar mai simți că sunt prostiți și mințiți constant, poate-ar avea ceva mai multă încredere în cei care le cer imperativ și tot mai răstit să se vaccineze.”

Sursa: hotnews.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare