Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Fenomenul „fals pozitiv”, în județul Alba: Din 114 teste pozitive la consumul de droguri, doar 37 au fost confirmate la analize, în anul 2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Fenomenul „fals pozitiv”, în județul Alba: Din 114 teste pozitive la consumul de substanțe interzise, doar 37 au fost confirmate la analize, în anul 2023

Informațiile prezentate indică că există preocupări cu privire la precizia și acuratețea testelor antidrog efectuate de către Poliția Rutieră din România.

Mai multe Inspectorate Județene de Poliție au fost întrebate cu privire la numărul de teste antidrog fals pozitive, iar unele au furnizat date care indică o proporție semnificativă de rezultate incorecte.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

De exemplu, „Nu deținem datele în forma solicitată”, a răspuns şi IPJ Alba. Dar când a semnat un acord de cooperare cu Consiliul Judeţean, Poliţia a furnizat informațiile complete autorităţilor locale.

Conform documentului de pe site-ul CJ Alba, anul trecut au fost efectuate 310 testări, iar 114 au avut rezultat pozitiv. Ulterior, la analizele de laborator, numai 37 de rezultate au fost confirmate: „30 pozitive în sânge şi urină, două pozitive numai în sânge şi 5 pozitive numai în urină”. Asta înseamnă că restul rezultatelor pozitive la testarea antidrog, 77 (68%), erau fals pozitive. IPJ Alba foloseşte aparate AquilaScan.

Citește și: Bărbat de 31 de ani, din Ocna Mureș, bănuit că a condus sub influența substanțelor psihoactive: S-a ales cu dosar penal

Şi IPJ Bihor a refuzat să comunice câte rezultate sunt fals pozitive. Dar, la începutul acestui an, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea preciza că din 144 de dosare deschise în perioada 2021- ianuarie 2023, pentru conducere sub influenţa drogurilor, „33 au fost clasate după ce rezultatele analizelor le-au infirmat pe cele preliminare furnizate de testele antidrog ale poliţiştilor”. Asta înseamnă că 23% din rezultatele drugtestelor poliţiei erau fals pozitive.

În august anul acesta, deputatul Cătălin Teniță a trimis o interpelare ministrului de interne, Cătălin Predoiu, întrebându-l şi „câte teste la șoferi și alți participanți la trafic au fost false pozitive, adică au fost găsite pozitive cu aparatul portabil, dar nu și la testul de sânge la Institutul de Medicină Legală”.

Deputatul a primit răspunsul şablon. „Baza de date de la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române nu este structurată, astfel încât să fie extrase datele solicitate de dumneavoastră”, a precizat ministrul de interne.

În același document, ce poartă şi parafa secretarului de stat Bogdan Despescu, se mai precizează că „Poliţia Română are în permanentă atenţie dotarea structurilor de poliţie cu mijloace tehnice de o cât mai bună acurateţe”.

Răspunsurile primite de la instituțiile implicate, cum ar fi Ministerul de Interne și Inspectoratele Județene de Poliție, sugerează că există o lipsă de transparență și furnizarea incompletă a datelor solicitate.
Singurele date oferite de Poliția Română sunt cele care arată câte constatări de conducere sub influența unor substanțe psihoactive au făcut pe ultimii 3 ani:

în anul 2021, 1.535 de constatări
în anul 2022, 2.866 de constatări
în primele 8 luni ale anului în curs, 2.187.

Toate aceste constatări ale poliției trebuie să treacă prin filtrul analizelor de laborator, înainte ca dosarele șoferilor să fie poată fi trimise în judecată sau clasate.

Sursa: Libertatea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament

Bogdan Ilea

Publicat

în

România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament România este a 3-a țară cu cea mai mică speranță de viață din UE, doar două țări fiind mai slabe la acest capitol decât noi. La partea opusă a clasamentului se află țări precum Spania sau […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea