Rămâi conectat

Actualitate

Federația „Solidaritatea Sanitară”: 85% dintre salariații din Sănătate vor grevă gnerală iar 96% sunt împotriva mutării contribuțiilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Aproximativ 85% dintre salariații din Sănătate consideră că este necesar să se declanșeze greva generală, iar 96% dintre ei sunt împotriva transferului contribuțiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului, potrivit concluziilor unei consultări publice a salariaților din sănătate, comandată de Federația „Solidaritatea Sanitară” din România.

De asemenea, raportul arată că 86,65% dintre salariați consideră că legea salarizării va avea efecte negative, remarcându-se totodată o creștere a numărului de nemulțumiți față de perioada anterioară.

„85,33% dintre salariați consideră necesară o grevă generală în sectorul public de sănătate; 80% dintre salariați și-au indicat intenția de a participa la o grevă generală (68% dintre ei considerând că greva ar trebui organizată în cel mai scurt timp posibil). Opțiunile nu variază în funcție de apartenența sindicală (la o organizație sindicală sau alta) sau neafilierea sindicală”, se precizează în comunicatul transmis sâmbătă AGERPRES de către Federația sindicală „Solidaritatea Sanitară”.

Conform consultării publice, alte motive pentru care angajații din sănătate ar face o grevă generală, în afară de mutarea contribuțiilor — motiv aflat în capul listei, vizează reducerea/eliminarea sporurilor pentru condițiile de muncă (60,3% dintre salariați), reducerea veniturilor nete raportat la cele prevăzute de lege (din cauza transferului contribuțiilor) — 59,8%, calcularea sporurilor sub formă de cuantum (sume) în loc de procente raportate la salariul de bază — 57,2%, eliminarea nivelului minim garantat pentru sporurile aferente lucrului în zilele libere/de sărbătoare — 57,2%, eliminarea nivelului minim garantat pentru sporurile aferente condițiilor de muncă — 56,9%, majoritatea zilelor de concediu de odihnă suplimentar vor fi eliminate, generându-le salariaților o pierdere media anuală de 5% — 54,7%, plata gărzilor medicilor cu un tarif orar mult mai mic decât cel corespunzător salariului de bază — 49,5%, scăderea veniturilor aferente tichetelor de masă cu 25% — 46,6%.

De asemenea, reprezentanții Federației ‘Solidaritatea Sanitară” susțin că peste 75% dintre salariați au declarat că au cunoștință de lista comună de revendicări semnată de federațiile sindicale din sectorul sanitar, această acțiune comună bucurându-se de notorietate printre angajați.

„58% dintre salariați au declarat că nu cunosc conținutul înțelegerii încheiate de Guvern cu o altă organizație sindicală din sănătate. Dintre cei care au declarat că au cunoștință de această înțelegere și de conținutul ei circa 85% s-au declarat nemulțumiți de rezultatele obținute, respectiv de încheierea ei (doar 6,48% mulțumiți); 18,9% dintre nemulțumiți sunt membri ai acelei organizații care a încheiat înțelegerea (81,4% dintre membrii acestei organizații declarându-se nemulțumiți)”, se precizează în document.

Studiul comandat arată că 75% dintre salariații din Sănătate nu sunt de acord cu măsura introducerii sporurilor în salariile de bază (doar 10,44% au indicat acordul pentru această variantă). Doar 36,8% dintre salariați au declarat că sunt de acord cu principiul ‘sporuri în sumă egală pentru toate categoriile de personal care lucrează la același loc de muncă’, propus de Guvern și acceptat de-o organizație sindicală.

Nu în ultimul rând, 60% dintre medici nu sunt de acord cu acordarea în anii următori a tarifului orar al gărzilor aplicat în 2017, același procent dintre respondenți optând pentru forma actuală a sporurilor aferente gărzilor.

Consultarea publică la principalele revendicări ale negocierilor cu Guvernul României și acțiunile necesare pentru apărarea lor a fost comandată de Federația ‘Solidaritatea Sanitară” Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială ‘Solidaritatea’ și s-a desfășurat în perioada 28 octombrie — 2 noiembrie 2017.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor Legea nr. 96/2024 care vizează reglementarea accesului gratuit al clienților restaurantelor și cantinelor la apă potabilă de la robinet a fost oficializat săptămâna aceasta, prevederile sale urmând să se aplice începând din 18 aprilie 2024. Totuși, în forma sa finală, prevederea nu instituie o obligație […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea