Federația Solidaritatea Sanitară: 424 de lei – valoarea medie a șpăgii în sistemul de sănătate din România

În cazurile de condiționare a actului medical din România valoarea medie a plăților informale este de 424 de lei (aproximativ 95 de euro), anunță sindicatul Federația Solidaritatea Sanitară citat de realitatea.net, în urma unui studiu efectuat cu un eșantion reprezentativ de 2.376 de angajați din sistemul sanitar românesc.

Potrivit studiului, numai 6% dintre respondenți au recunoscut existența condiționării actului medical de aceste plăți, însă acest procent „este mult mai mic decât cel indus de frecvența cu care acest aspect este vehiculat”.

Procentul de aproape 6% este îngrijorător atunci când vorbim de condiționarea actului medical, aceste cazuri înscriindu-se în categoria a ceea ce opinia publică desemnează drept șpagă„, se afirmă în concluziile studiului Federației Solidaritatea Sanitară referitor la salarizarea în sistemul medical românesc.

Valoarea medie a sumelor obținute în cazul condiționării actului medical (ca medie a valorilor indicate de cei 6% dintre respondenții care au arătat existența condiționării actului medical) este de 424 lei, evidențiază studiul.

Pe de altă parte, 37% dintre respondenți au recunoscut existența unor „plăți informale voluntare făcute de pacienți către personal”, cuantumul mediu al acestora fiind calculat la 166 de lei (aproximativ 35 de euro).

Marea majoritate (92%) a salariaților care au indicat existența plăților informale consideră inechitabil ‘sistemul plăților informale’. Principalii beneficiari ai plăților informale sunt medicii, urmați de asistenții medicali. Majoritatea medicilor consideră că beneficiază de plățile informale/onorariu medicii și asistenții în timp ce majoritatea asistenților consideră că beneficiază doar medicii„, evidențiază studiul.

De asemenea, 50,3% dintre respondenți consideră că sistemul plăților informale trebuie înlocuit de un sistem eficient de asigurări de sănătate, care să genereze finanțarea suplimentară a sistemului sanitar, respectiv posibilitatea unei salarizări corespunzătoare. „Dacă adăugăm și respondenții care cred că plățile informale ar trebui să fie pur și simplu eliminate, se ajunge la un procent de 72% dintre respondenți care doresc eliminarea plăților informale, sub o formă sau alta. Doar 28% dintre respondenți consideră necesară oficializarea plăților informale, marea lor majoritate indicând însă faptul că o astfel de variantă ar trebui dublată de mecanisme care să asigure distribuirea lor echitabilă„, afirmă autorii studiului.

Totodată, 94% dintre salariații din sistem care au participat la studiu consideră că creșterea salariilor va conduce la creșterea calității serviciilor medicale, iar 78% dintre respondenți au indicat creșterea discretă sau semnificativă a calității serviciilor medicale în cazul introducerii salarizării în funcție de performanță.

Nu mai puțin de 46% dintre respondenți au indicat că sunt afectați de fenomenul inechităților salariale, determinat de incoerențele legislative din ultimii 5 ani, afirmând că au salariul mai mic decât colegii loc care au același nivel de pregătire și lucrează la același loc de muncă.

În ceea ce privește reforma finanțării Sănătății, introducerea asigurărilor complementare cumulează 50,9% din opțiunile salariaților. Un procent similar indică drept parte a soluției creșterea nivelului de colectare la bugetul asigurărilor sociale de sănătate.

Suportarea de către pacienți a diferențelor de cost pentru ceea ce depășește pachetul de bază este indicată de doar 25,8% dintre salariați.

Pe de altă parte, în opinia a circa 70% dintre salariații sistemului care au participat la studiu, disponibilitatea de plată suplimentară a pacienților direct către unitățile sanitare, pentru serviciile nedecontate de CNAS, este foarte mică sau chiar inexistentă.

Sursa: realitatea.net

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

INFOTRAFIC: Restricții de circulație, vineri, pe Valea Oltului, pentru decolmatarea șanțurilor de aluviuni . Recomandări pentru șoferi

Traficul se va desfășura dirijat, vineri, 8 ianuarie, pe Valea Oltului, DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, între kilometrii 227 și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Restricții mai DURE de intrat în Marea Britanie. Prezentarea testului COVID negativ și carantinarea, necesare

Începând cu săptămâna viitoare, este nevoie de prezentarea unui test COVID negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Unii patroni anunță că nu îi vor primi la muncă pe cei nevaccinați. 5 milioane de angajați își așteaptă rândul la vaccinare

Angajatorii sunt cei care îi înscriu pe liste pe angajați, 5 milioane dintre aceștia își așteaptă rândul la vaccinare. Romania… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIOLENȚELE din SUA: Primul polițist DECEDAT la protestele de la Washington. Bilanțul ajunge la 5 MORȚI

Brian D. Sicknick a fost rănit miercuri, într-o confruntare cu protestatarii, şi a revenit la biroul diviziei, unde i s-a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor avea loc și în acest an! Ministerul Educației: „Din simulări va rezulta nivelul cunoștințelor elevilor”

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, iar președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Crește numărul românilor care se vaccinează anti-COVID: Vaccinul Pfizer BioNTech administrat unui număr de peste 76.000 de persoane până în prezent

Aproximativ 18.000 de cadre medicale din România au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

ASTĂZI: A cincea tranşă de vaccin anti-COVID de la Pfizer BioNTech ajunge în România. Peste 87.000 de doze vor fi ditribuite în țară

87.750 de doze de vaccin anti-COVID de la Pfizer BioNTech, reprezentând a cincea tranşă, ajunge luni în România, pe cale… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

10 Comentarii

Horea 15 decembrie 2013 at 11:59

„424 de lei – valoarea medie a șpăgii în sistemul de sănătate”

O VARIANTA:10lei(sofer salvare)+10lei(infirmiera)+28lei(asistenta)+800lei(medic chirurg sau ginecolog sau ortoped,…)= 848lei

848:4=424 lei

rt 15 decembrie 2013 at 15:49

horea, esti tembel? Unde pana mea ai invatat sa calculezi?

Horea 15 decembrie 2013 at 16:24

@rt

Da, am fost – in cele redate mai sus – cam … semitembel.

Toate cifrele (in lei), de dupa „O VARIANTA” trebuie injumatatite si abia apoi adunate.

Se anuleaza, desigur, si ultima operatie TEMBELA de impartire!

Fes 15 decembrie 2013 at 16:40

Horică, greseala recunoscută, e pe jumătate iertată ! Aşa că, mergând pe această logică, dacă iertăm pe jumătate greseala ta, înseamna că nu ai greşit de loc, pentru că jumatate din 848 tot 424 dă !

Horea 15 decembrie 2013 at 17:31

Fes,
multumesc pentru sustinere!

„rt” avea insa dreptate, Le-am incurcat rau la aritmetica.
Si culmea, mi-am luat BAC-ul la Mate cu nota mare. Fara pile!

Fes 15 decembrie 2013 at 18:28

„…Le-am incurcat rau …” – Să ştii că şi eu le încurc rău de tot câteodată, Horică ! In facultate îi făceam curte uneia care avea o soră geamană (frumoase foc, amândouă, bineânţeles !). Si acum mi-e dor de ea (ele !) Tot mereu le încurcam !

Horea 15 decembrie 2013 at 21:02

Chiar că nu inteleg!?
Amandouă erau „frumoase foc”.
Si atunci ai putea spune: mi-e dor de ea (adica de cealaltă); nu de ele!
Adica n-ai ramas cu niciuna? Greu e si cu sentimentele tineretii!

Fes 16 decembrie 2013 at 0:11

@ Horea – Că tot mereu le încurcam nu a fost atât de grav Horică, mai grav a fost că m-am încurcat cu amândouă, pănă m-au prins şi … gata : am încurcat-o ! De-aia-ţi spuneam că mi-e dor de amândouă, Horică … Sper să nu fi încurcat prea mult povestea şi să fi înţeles şi tu încurcărura mea !

nicu 15 decembrie 2013 at 22:49

Da fratilor,vad ca matematica va da mari batai de cap,dar sistemul romanesc de sanatate este fructul unei politici facute ,numai de politicieni romani,,,,,pai cum sa nu ancerce si cei din sanatate sa asi rotunjeasca veniturile dupa modelul politicienilor,magistratilor,politistilor,judecatori,notari,care au monopolizat totu lsi fac legea dupa bunul lor plac.Povestea cu doctorii,este ultima limita,ei au de a face doar cu oameni aflati an suferinta,disperati ,care uneori sunt nevoiti sa renunte la orice pentru un dram de speranta,si cand gandesti ca doctorii sunt persoane aparte care ,prin destinul lor trebuie sa ajute omul aflat la suferinta ,nu sa al chinuie mai rau.Este cel mai degradant act,criminal, sa conditionezi un act medical,am cunoscut un caz,doctorul i-a cerut unui pacient,pensionar,echivalentul pensiei lui pe 2 ani ,pentru o operatie,i-a spus an fata ca daca nu mai are de trait doar 6 luni,va dati seama ,la disperare omul a vandut ce a putut si a dat banii,unui CRIMINAL.DACA DOCTORII VREAU VENITURI MAI MARI,LUMEA E LARGA ,ROMANIA ASTA POATE OFERI ACUM,,,,.Sa faca o comparatie a salarului lor ,cu alte categori. Eu lucrez an sanatate de ceva ani buni ,an Europa,dar va spun sincer nu am primit de la bolnavi nici o cafea,chiar daca uneori mi-au oferit, fiind foarte multumiti de prestatiile mele,am evitat chiar si o cafea, vreau sa le dovedesc ,ca sunt roman,sunt corect,trebuie sa stiti ca aici nu rezisti daca nu demonstrezi ca esti mai bun decat ai lor.

Horea 16 decembrie 2013 at 9:01

@Fes, am inteles totul.
Ai fost un …pacatos!

@nicu
De apreciat atitudinea ta. Sa stii insa ca sunt bolnavi care chiar se supara daca le refuzi mica atentie pe care doresc sa ti-o ofere.
Apoi eu stiu si medici care au inapoiat pacientului plicul cu bani ascuns intr-un buchet de flori sau intr-un ambalaj al unei cutii cu bomboane. E greu de crezut dar, exista si asemenea doctori.

Comentariile sunt oprite