Rămâi conectat

Ştirea zilei

Familia care a stopat lucrările la autostrada A10 Sebeș-Turda, în zona Oarda, solicită daune de 100.000 de lei într-un alt dosar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Familia care a stopat lucrările la autostrada A10 Sebeș-Turda, în zona Oarda, solicită daune de 100.000 de lei într-un alt dosar

Familia din Alba Iulia care a reușit să obţină în justiţie oprirea lucrărilor la austostrada Sebeş – Truda, în zona unde şantierul se află la doar câţiva metri de locuinţa proprie, solicită într-un alt dosar daune morale de 100.000 de lei de la CNAIR şi de la antreprenorul lotului 1 al autostrăzii.

Acţiunea a fost înregistrată la Judecătoria Alba Iulia în luna iulie 2019, dar, printr-o decizie din 6 noiembrie 2019, instanţa a hotărât să îşi decline competenţa în favoarea Tribunalului Alba. Au fost chemate în judecată Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi antreprenorul de pe lotul 1 al Autostrăzii Sebeş – Turda, Asocierea Impresa Pizzarotti & SPA – SC Pomponio Construcţii SRL.

Pe lângă daunele morale în valoare de 100.000 de lei, familia Lăncrănjan din localitatea Oarda de Sus mai solicită ”obligarea pârâtelor să ia toate măsurile tehnice, juridice şi administrative pentru a reduce poluarea atmosferică şi fonică la care sunt supuşi reclamanţii ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale privitoare la amplasarea şi funcţionarea utilajelor generatoare de disconfort în raport de imobilul proprietatea acestora”.

De asemenea, se mai cere ”obligarea pârâţilor să monteze panouri fonoabsorbante, să îndeplinească toate măsurile pentru izolarea fonică a imobilului proprietatea reclamanţilor”, dar şi să respecte ”programul de lucru de 8 ore/zi, 9 luni/an”. În plus, prin acţiunea menţionată se solicită ”respectarea în perioada de construire, a organizării şantierului la o distanţă de minim 1.000 metri de locuinţa reclamanţilor, deplasarea mijloacelor de transport să evite zona din imediata apropriere a imobilului proprietatea reclamanţilor, dotarea utilajelor de construcţii si a mijloacelor de transport cu echipamente de reducere a zgomotului, înlocuirea sau ecranarea echipamentelor care produc niveluri ridicate de zgomot”.

O parte din aceste solicitări, respectiv obligarea montării de panouri fonoabsorbante şi izolarea fonică a imobilului, au fost obţinute prin decizia de suspendarea a lucrărilor în punctul de lucru din apropierea locuinţei, din 11 noiembrie 2019, pronunţată de Tribunalul Alba.

”Conform dispoziţiilor exprese ale OG 43/1997 autostrada cuprinde ampriza, zonele de siguranţă, zonele de întreţinere şi zonele de protecţie. Casa reclamanţilor se află cu 850 mp dintr-o suprafaţă totală de 1.140 mp a proprietăţii în zona de protecţie. Zonele de protecţie pot rămâne în gospodărirea persoanelor juridice sau fizice care ie au în aadministrare sau proprietate, cu condiţia ca celor din urmă să nu li se aducă atingere prerogativelor dreptului de proprietate privată. Pârâtele au încălcat în mod flagrant unul din elementele de baza ale proprietăţii, respectiv folosinţa, desconsiderând dispoziţiile legale care impun protejarea proprietăţii particulare”, susţin petenţii în acţiunea depusă la instanţa de judecată.

Familia Lăncrănjan mai afirmă că locuinţa proprie este situată în plin şantier în care se execută lucrările de construire la Autostrada Sebeş – Turda, lotul 1, în zona Oarda de Sus, viaţa acestora devenind un coşmar cu fiecare zi în care lucrările continuă fără respectarea măsurilor de protecţie impuse prin acordurile şi avizele care au stat la baza emiterii autorizaţiei de construire.

În document sunt arătate şi distanţele dintre proprietate şi componentele şantierului:
•Distanţa dintre coridor expropriere si limita proprietate pe latura de nord, nord-est = 12,35 m
•Distanţa dintre coridor expropriere si construcţie pe latura de nord, nord-est = 14,21 m
•Distanţa de la axul autostrăzii la limita proprietate pe latura de sud = 31,11 m
•Distanţa de Ia axul autostrăzii la construcţie pe latura de sud = 49,92 m
•Distanţa de la coridor expropriere si limita proprietate pe latura de sud = 6,5 m
•Distanţa de la coridor expropriere si construcţie pe latura de sud = 26,56 m

Atât reprezentanţii CNAIR, cât şi cei ai antreprenorului susţin că afirmaţiile reclamanţilor sunt nefondate şi au solicitat respingerea pretenţiilor. ”Nu se poate reţine existenţa unor fapte ilicite, atât timp cât nu s-a dovedit vreo poluare cu praf, iar în ceea ce priveşte poluarea fonică, au fost îndeplinite obligaţiile prevăzute în Acordul de mediu (montarea panourilor fonoabsorbante).

Nu se poate reţine existenţa unui prejudiciu, pe de o parte raportat la inexistenţa unei poluări cu praf, iar pe de altă parte deoarece încălcarea ocazională a limitelor de zgomot prevăzute de Acordul de mediu nu poate duce la concluzia că reclamanţii au suferit prejudicii materiale sau morale, şi cu atât mai puţin că ar fi îndreptăţiţi să primească suma de 100.000 lei cu titlu de daune morale”, afirmă antreprenorul în întâmpinarea la acţiunea din instanţă.

Familia Lăncrănjan a obţinut, deja, daune materiale de 70.000 de euro şi daune morale de 15.000 de euro din partrea CNAIR şi Ministerul Finanţelor pentru ”afectarea dreptului de proprietate şi a vieţii private”. Decizia în premieră a fost pronunţată la Tribunalul Alba.

sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș

Ioana Neag

Publicat

în

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș Bibliotecarul hunedorean Avram Iancu, a navigat 87 de km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș, la invitația lectorului universitar Horea Nascu. ”Crăișorul apelor”, așa cum a fost numit în urma performanțelor sale, Avram Iancu s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea