Facilități pentru absolvenții promoției 2018. Ce documente trebuie să depună la AJOFM pentru obținerea indemnizației de șomaj

Paul Voicu - Primar 2020

O parte dintre absolvenții de anul acesta nu vor reuși să-și găsească un loc de muncă, sau să urmeze cursurile unei facultăți. În acest caz, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba informează absolvenţii promoţia 2018 că pot beneficia de toate serviciile, în scopul integrării pe piața forței de muncă, dacă se înregistrează în termen de 60 de zile de la absolvire, în evidențele agenției sau la alți furnizori de servicii de ocupare.

Înregistrarea se poate face la agenţiile locale din Alba Iulia și Câmpeni, sau la punctele de lucru din Aiud, Blaj, Sebeș, Cugir, ori la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă.

ELIT

Astfel, absolvenţii instituţiilor de învăţământ care se înregistrează în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, beneficiază de servicii de informare şi consiliere profesională, medierea muncii, servicii de formare profesională, precum şi de facilităţi financiare.

În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă a fost sau nu promovat examenul de bacalaureat, termenul de 60 de zile începe pe 26 mai 2018, potrivit prevederilor Ordinului nr. 3.382/24 februarie 2017 al Ministrului Educaţiei Naţionale conform căruia „cursurile claselor terminale din învăţământul liceal se încheie în data de 25 mai 2018”.

Mihail David - 2020

Elevii care nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile se pot înregistra în evidenţele agenţiei în termen de 60 de zile de la data promovării examenului de corigenţă, data înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ.

Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

Informarea și consilierea profesională, constituie un ansamblu de servicii care au ca scop dezvoltarea abilităților în vederea luării deciziilor privind propria carieră, iar medierea muncii constă în punerea în legătură a absolvenților cu angajatorii.

Pentru a se înregistra în evidențele serviciului public de ocupare, absolvenţii vor depune următoarele documente:

*Actul de identitate în original şi copie;

*Adeverinţă medicală cu menţiunea „apt de muncă” sau eventualele restricţii medicale;

*Actele de studii/calificare sau adeverinţa din care să rezulte absolvirea formei de învăţământ în original şi copie;

*Acte eliberate de organele financiare teritoriale, din care să rezulte că persoana nu realizează venituri sau că realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare.

Stimulentele financiare de care pot beneficia absolvenții, dacă respectă condițiile de acordare, sunt:

-primă de inserţie, în valoare de 1.500 de lei;

-primă de încadrare, în valoare de 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi;

-primă de instalare, în valoare de 12.500 lei;

-primă de relocare, în valoare de 75% din cheltuielile de locuire, dar nu mai mult de 900 lei/lună.

Informații privind condițiile de acordare a acestor prime se obțin de la toate agențiile locale și punctele de lucru ale AJOFM Alba.

În situația în care în intervalul celor 60 de zile de la absolvire nu se găsește un loc de muncă corespunzător pregătirii profesionale a absolventului, acesta poate solicita indemnizația de șomaj. Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi reprezintă o sumă fixă lunară, acordată pe o perioadă de 6 luni, în cuantum de 250 lei. Nu pot beneficia de indemnizaţia de şomaj absolvenţii care la momentul solicitării acestui drept au fost admişi sau urmează cursurile unei forme de învăţământ.

2 Comentarii

Eu 19 iulie 2018 at 15:54

Absolventii astia prima data sa si caute un servici,nu sa cerseasca direct somaj dupa cum ii indrumati in articol!

Ics 19 iulie 2018 at 22:17

Se încurajează lenea inca din scutece. Vai de ei si vai de noi.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...