Rămâi conectat

Ştirea zilei

Fabricile din Cugir, începutul sfârșitului: Cum s-a facut praf industria de aparare din Județul Alba

Publicat

în

Amintiri despre trecut cu primul director al uzinelor libere din Cugir, în 1990, ing. Alexandru Jittu

În octombrie 1990, inginerului Alexandru Jittu i s-a propus funcția de director general al UM Cugir. În februarie 1992 și-a dat demisia, la presiunea sindicatelor din UM Cugir și sub influență politică. Două tentative de continuare a producției de electrocasnice, în parteneriate externe – mașina de cusut în parteneriat cu Elveția și mașină de spălat în parteneriat cu Franța – fuseseră res­pinse la Cugir.

Planul său de management privitor la împărțirea fabricilor din cadrul UM Cugir în 7 unități de producție de sine stătătoare a fost refuzat de sindicate și de reprezentanții politici ai județului Alba, FSN 1992. ”În 2004, când s-a închis forțat Fabrica de Mașini Unelte, aceasta avea atâtea comenzi de nu le putea duce, pentru SUA”, explică dezamăgit Jittu, la 30 de ani după investirea sa ca director. Mai mult, după emigrarea acestuia în SUA, în 1994, în Cugir, în țară, s-a lansat zvonul că fostul director Jittu făcuse bani grei din afacerea cu cuțitele de vânătoare Smith & Wesson ambalate la Cugir și de aceea a trebuit să își ia tălpășița. Cu tot cu o sumă frumușică de bani, se zvonea atunci.

În cele ce urmează, fostul director Alexandru Jittu rupe tăcerea și iese la rampă cu dezvăluiri menite să facă un dram de lumină asupra zvonurilor lansate nemeritat, în țară, pe seama lui. lMoțul din Pătrângeni-Zlatna, Alexandru Jittu, primul director al Uzinei Mecanice Cugir după Revoluție Alexandru Jittu era la revoluția din 1989 inginer șef de secție la Mașini Unelte Montaj. Avea 35 de ani. Abia foarte târziu a aflat că era în rezerva de cadre a CIES-ului (Centrala Industrială pentru Echipament Special), din 1987, ca potențial viitor director general.

Elit - Gustul Desăvârșit

CITEȘTE ȘI: MARȘ în semn de protest la Cugir: Angajații Uzinei Mecanice și a Fabricii de Arme continuă GREVA pentru condiții de muncă mai bune

La Revoluție, director general era Dănilă Petrea, căruia i-a urmat la conducerea uzinei. ”Un om pe care l-am respectat foarte mult, un profesionist, care m-ar fi vrut înainte șef de secție la Mecanică 7, la Uzina de sus. La București m-am deplasat la CIES, unde le-am declarat că nu aș accepta funcția de director general al UM Cugir, pentru că nimeni nu s-a consultat cu mine înainte de a lua această decizie. I-am comunicat ministrului refuzul meu.

Era ministru atunci un anume Zisu, fostul director la Pitești, care ne dădea înainte motoarele electrice pentru mașina de spălat produsă la Cugir. Dânsul a zâmbit la auzul refuzului meu și a scos un dosar din biroul dânsului. Pe dosar scria Uzina Mecanică Cugir, ing. Jittu Alexandru. Mi-a zis: «Domnule Jittu, din 1985, când directorul Bunea v-a chemat la Mașini – Unelte, pentru că nu puteau fi livrate cele 20 de mașini, producție specială, la ruși, de ce ați acceptat să ajutați uzina?». I-am spus că mi s-a părut firesc, că erau în joc câteva zeci de milioane de ruble, era vorba și de implicații politice.

M-a mai întrebat: «De ce în acțiunea Pitești, de retehnologizare a secției utilaje sudură, unde nu ați avut niciun aport ca inginer proiectant, ați acceptat din nou, când directorul Bunea v-a solicitat, să rezolvați funcționarea mașinilor proiectate de institutele de Sudură București, Timișoara și Bistrița?». I-am răspuns că acolo au fost proiectate trei piese și au fost puse pe masă așteptând să comunice singure. Rolul meu a fost să le fac să comunice. A fost o acțiune de retehnologizare la Pitești în 1996, o acțiune pe care americanii au făcut-o abia în 1997 la ei în țară. Când am constatat acest decalaj, după emigrarea mea în SUA, am fost mândru de inginerii români. La final, ministrul Zisu mi-a spus că asta mi-e crucea, trebuie să o duc. M-am întors la Cugir, ca director general”.

UM Cugir 1990 – sindicate libere și 18.000 de angajați în grevă

”Primul lucru pe care a trebuit să-l fac în calitate de director general a fost să stabilizez activitatea în uzină. Erau greve peste tot, aveam contracte de onorat, la electrocasnice, la producție specială, la uzinele de sus și de jos. Era producție serioasă de făcut, iar lumea încă fierbea în toamna anului 1990. Am luat revendicările sindicatelor, secție cu secție, erau peste 17.500 de salariați. Unele cereri erau drepte, altele nu. Le-am spus că uzina nu este un sac fără fund, din care să tot iei și să nu mai pui la loc.

Treptat, grevele au scăzut în intensitate”, explică Alexandru Jittu. Apoi, m-am gândit că ar fi foarte bine ca și noi, și toate cele 18 fabrici arondate atunci la CIES, să fie independente. Ni s-a cerut să aprobăm regulamentul de înființare a Regiei Autonome de Tehnică Militară (RATMIL). Atunci eu am trimis la București un contra-document cu 18 puncte. Nu a fost luat în considerare. El a devenit important ulterior, după ce am plecat din țară. Aceste 18 puncte au stat la baza legislației concepute de Guvernul Roman pentru înzestrarea armatei.

Am purtat atunci discuții la București cu general-maior inginer Maftei Roșca, șeful CIES-ului, referitor la pregătirea noastră ca viitori producători NATO. Generalul Roșca are acum 79 de ani, e un om care a ținut la orașul Cugir toată viața. Mi-a transmis că trebuie să fim pregătiți din timp pentru armamentul de tip NATO, chiar dacă România nu era încă în NATO. Aveam însă dotări pentru producție și resursă umană foarte bine pregătită. Una dintre ideile dânsului a fost acea controversată fabrică de bricege/cuțite Smith & Wesson din SUA. Mi-a spus că fabrica din SUA care produce sub sigla Smith & Wesson a fost lovită de criză și cumpărarea capacității de producție a acesteia ar fi fost o portiță pentru noi să ajungem la marele producător, cumva să producem sub licența lor. Ideea mi s-a părut atrăgătoare.

Erau cuțite de vânătoare, bricege. Am fost în SUA, am văzut fabrica, avea două diviziuni, una producea bricege și alta bidoane pentru ulei de motor. Au fost sute de mii de subansamble, pentru bricege și cuțite care au ajuns în România, trebuia doar pus un nit, trebuiau frumos așezate în cutii și vândute. Exista piață de desfacere în Statele Unite. Am încercat să negociez afacerea la New York însă mi s-a spus că afacerea fusese negociată de CIES București, eu doar trebuia să semnez. Repet, afacerea era considerată o portiță de intrare spre marele brand Smith & Wesson.

Însă, în țară, la Cugir, reacția față de această afacere a fost extrem de negativă. Referindu-mă la cuțite, vă spun că în România au venit câteva sute de mii de subansamble care trebuiau doar asamblate, împachetate și vândute. În România, l-am rugat pe directorul comercial de import-export să facă o ofertă de preț pentru magazinele prin care erau vândute și înainte cuțitele și bricegele.

La București existau încă societățile de comerț exterior prin care urma să vindem produsele Smith & Wesson în SUA, cu prețul pe care l-am dat noi. Din câte îmi aduc aminte, prețurile variau între 15-25 dolari/bucata: briceagul, cuțitul de vânătoare, teaca și cutia. Dacă se respecta această afacere, Uzina ar fi făcut câteva milioane de dolari. În România, când s-au văzut aceste obiecte frumos ambalate, a început vânzarea lor la negru. Puteam eu să împiedic asta? Nu, pentru că eram un singur om. România plătise 1,25 milioane de dolari pentru preluarea activității a două fabrici din State: fabrica de bidoane și fabrica de cuțite.

Americanii au livrat materia primă finită la Cugir, care urma să fie asamblată și vândută. Afacerea cu bidoane de ulei pentru motor a fost dată de Cugir Uzinei din Drăgășani pentru acoperirea unei datorii de circa 400.000 de dolari. Mi s-a transmis de la Drăgășani, ulterior, că uzina a supraviețuit încă 5 ani, a avut ce da de lucru la angajați, au vândut bidoanele legal.

Cum s-au evaporat cuțitele și bricegele americanilor de la Smith & Wesson Jittu explică:

”Mi s-a atras atenția, pe parcurs, că «sunt singur». Afacerea era însă în curtea noastră, trebuia să vedem dacă iese ceva din ea. Dar nu s-a vrut. Trendul era ca să se profite cât mai mult, individual, profitându-se de funcții. Astfel, au fost vândute la negru aceste seturi de cuțite pe piața românească, noilor patroni, și pe piața Iugoslaviei. Eu am fost informat de către oamenii care le produceau că, în fiecare zi, erau sunați să trimită fără factură aceste cutii cu cuțite. Au dispărut, nu au fost contabilizate, pentru că au fost date fără factură.

Curtea de Conturi a făcut ulterior verificări și… nu a descoperit nimic în neregulă! La fel a fost ghidată și difuzarea mașinilor de spălat automatic. Eu știu că am fost numit «directorul săracilor». Am crezut că săracii stau în spatele meu, să se îmbogățească, dar nu au făcut-o, m-au trădat. Dar pasărea piere pe limba ei. De exemplu, la Cugir, după-amiaza era coadă la vagoanele care plecau cu mașini de spălat în țară. Erau directorii x, y, z. Directorul x spunea: «Vagonul ăsta e al meu, pleacă la București». Directorul y spunea: «Vagonul ăsta e al meu, pleacă la Cluj».

Bieții muncitori de la Mecanică 4 nu puteau face atâta producție de mașini automate, câte se vindeau. Legal, cu factură, dar cu destinație preferențială, spre diferite societăți comerciale din țară. Era o harababură atunci. Mașinile de spălat nu se aruncau peste gard. Dar mașini de cusut, da. Mașini de tăiței, da. Fușeraie, da. Era celebră uzina din Cugir pentru fușeraiele care le făceau meseriașii de aici. Stătea câte cineva de partea cealaltă a gardului și le prindea. Iar soldatul care păzea fabrica era la post, în foișor. Dacă am comentat, superiorul lui mi-a atras atenția că «sunt singur». Soția mea era sunată în miez de noapte, când eu eram în delegație, să i se atragă atenția s-o las mai moale”.

Încercarea de reorganizare a Uzinei Mecanice Cugir – eșecul cu care a început sfârșitul acesteia

”În octombrie 1991 a venit generalul Roșca la Cugir, pentru a pune pe picioare planul de reorganizare a UM Cugir: fabrica de Mașini – Unelte, Electrocasnice, cele două Sculării, Concepția, Special 1 și Special 2, alte produse speciale. Pe vremea mea, Fabrica de Mașini Unelte avea vreo 3000 de salariați. Poate că, dacă se desprindea, Mașini Unelte mai exista și în ziua de azi, nu cu atâția angajați, dar mai exista încă. Ar fi fost mult mai ușor de condus, fiecare cu profilul lor, dar interconectate. La fel și Fabrica de Electrocasnice. Jos, la Uzină, erau cam 10.000 de muncitori, iar la Uzina de sus, cam 7.500. Poate că nu ar fi rămas cu atâția angajați, pentru că mulți nu aveau ce căuta acolo. Mulți credeau că e o întreprindere de stat unde trebuia să… stai! La Specială 1 se produceau pistoletul, AKM-ul. A fost cerință pe piață, mai rezistă și azi”, ne spune Jittu.

De ce am pierdut în anii 90 piețele de desfacere a armamentului Din discuțiile purtate cu domnul Jittu, am dedus că Uzina din Cugir (și altele ca ea din țară) a pierdut treptat piețele de armament deoarece au fost probleme cu aprovizionarea, cu materia primă livrată de la noi din țară. Erau întârzieri de la combinatul de la Galați, de la Hunedoara, de la Făgăraș. ”În 1991 a început războiul din Irak. Eu, când am văzut stilul lor de război, punct țintit punct lovit, am înțeles că suntem terminați din punct de vedere al producției noastre militare. Ce aveam noi, respectiv armament tip Al 2-lea Război Mondial, nu mai era competitiv. În Irak era plin de așa ceva, dar nu au avut când să le folosească. Americanii le-au dat cu rachete. Noi aveam artilerie antiaeriană cu două sau cu patru țevi. Avioanele americanilor erau atât de rapide încât cei de jos nici nu apucau să apese pe trăgaci și erau deja explodați”, opinează Jittu.

Despre decăderea industriei românești, în anii 90, fostul director de la UM Cugir explică: ”În 1990, prim-ministrul României a ieșit pe televiziune și a transmis un mesaj care m-a înfuriat: cum că industria României este un morman de fier vechi. Eu am văzut în asta o invitație pentru șacalii de afară: veniți, devorați totul. De ce în celelalte țări vestice nu a fost tăiată industria și dată la fier vechi? România, în 1990, avea încă o economie foarte puternică. Ce am văzut în industria americană în 1994 era incomparabil cu ce dotări avea UM Cugir, mă refer la mașini unelte, în 1990. Din păcate, au fost vândute la fier vechi. Industria României era mai puternică decât a Poloniei, decât a Turciei. Azi e plină România de produse din țări care în 1990 erau mai puțin tehnologizate decât noi”.

Am plecat, nu am fugit în State ”Când am plecat în Statele Unite mi-am predat toate actele românești – buletin, livret militar, am fost verificat. Am plecat legal, ca cetățean român, cu familia. Am aflat ulterior că «am fugit» în SUA cu banii făcuți de pe cuțitele Smith & Wesson. Vă spun că am plecat în State cu bani împrumutați de la un văr de-al meu, inginer din Alba Iulia, și cu banii pentru care am girat apartamentul din Cugir, plus o sumă făcută pe o firmă de-a mea, din Cugir.

Când am plecat din țară, am plecat cu pașaportul turistic românesc, am predat buletinul. Sunt cetățean româno-canadian. În septembrie 2019 mi-am făcut din nou buletin românesc pentru a putea vota. În 1994, când am plecat din țară, se înființaseră 196 de partide în România”, ne spune Jittu. Fostul director de la fabricile din Cugir a preferat să lase cititorii să răspundă concret la întrebarea: ”Putea fi salvată uzina din Cugir?”. ”După toate câte v-am enumerat mai sus, vi se pare că uzinele din Cugir au pornit în 1990 pe un drum al salvării, că s-a dorit acest lucru?”, conchide dezamăgit Alexandru Jittu.

Nicoleta IDITA – TOMUȚA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Cum va fi VREMEA până în 5 iunie 2022, în Alba. Temperaturi crescute și șanse reduse de averse, la nivel județean

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în 5 iunie 2022, în Alba. Temperaturi crescute și șanse reduse de averse, la nivel județean

Săptămâna care urmează va fi una cu temperaturi crescute, dar și cu șanse reduse de averse, la nivelul județului Alba.

La nivel județean, temperaturile maxime se vor situa între 19 și 33 grade Celsius, iar cele minime între 8 și 16 grade Celsius.

Alba Iulia

Luni: maxime de 23 grade Celsius, minime de 12 grade Celsius – șanse de averse

Elit - Gustul Desăvârșit

Marți: maxime de 25 grade Celsius, minime de 11 grade Celsius – șanse de averse

Miercuri: maxime de 27 grade Celsius, minime de 13 grade Celsius – parțial însorit

Joi: maxime de 31 grade Celsius, minime de 15 grade Celsius – vreme cu nori și soare

Vineri: maxime de 33 grade Celsius, minime de 16 grade Celsius – vreme însorită

Sâmbătă: maxime de 33 grade Celsius, minime de 17 grade Celsius – vreme cu mult soare

Duminică: maxime de 32 grade Celsius, minime de 16 grade Celsius – vreme cu mult soare

Sebeș

Luni: maxime de 23 grade Celsius, minime de 12 grade Celsius – șanse de averse

Marți: maxime de 24 grade Celsius, minime de 11 grade Celsius – șanse de averse

Miercuri: maxime de 26 grade Celsius, minime de 13 grade Celsius – parțial însorit

Joi: maxime de 30 grade Celsius, minime de 15 grade Celsius – vreme cu nori și soare

Vineri: maxime de 33 grade Celsius, minime de 16 grade Celsius – vreme însorită

Sâmbătă: maxime de 32 grade Celsius, minime de 17 grade Celsius – vreme cu mult soare

Duminică: maxime de 32 grade Celsius, minime de 16 grade Celsius – vreme cu mult soare

Aiud

Luni: maxime de 23 grade Celsius, minime de 12 grade Celsius – șanse de averse

Marți: maxime de 25 grade Celsius, minime de 12 grade Celsius – șanse de averse

Miercuri: maxime de 27 grade Celsius, minime de 14 grade Celsius – parțial însorit

Joi: maxime de 31 grade Celsius, minime de 15 grade Celsius – vreme cu nori și soare

Vineri: maxime de 33 grade Celsius, minime de 16 grade Celsius – vreme însorită

Sâmbătă: maxime de 33 grade Celsius, minime de 16 grade Celsius – vreme cu mult soare

Duminică: maxime de 32 grade Celsius, minime de 16 grade Celsius – vreme cu mult soare

Blaj

Luni: maxime de 23 grade Celsius, minime de 12 grade Celsius – șanse de averse

Marți: maxime de 25 grade Celsius, minime de 12 grade Celsius – șanse de averse

Miercuri: maxime de 27 grade Celsius, minime de 14 grade Celsius – parțial însorit

Joi: maxime de 31 grade Celsius, minime de 15 grade Celsius – vreme cu nori și soare

Vineri: maxime de 33 grade Celsius, minime de 16 grade Celsius – vreme însorită

Sâmbătă: maxime de 33 grade Celsius, minime de 16 grade Celsius – vreme cu mult soare

Duminică: maxime de 32 grade Celsius, minime de 16 grade Celsius – vreme cu mult soare

Ocna Mureș

Luni: maxime de 20 grade Celsius, minime de 11 grade Celsius – șanse de averse

Marți: maxime de 24 grade Celsius, minime de 11 grade Celsius – șanse de averse

Miercuri: maxime de 26 grade Celsius, minime de 13 grade Celsius – parțial însorit

Joi: maxime de 31 grade Celsius, minime de 15 grade Celsius – parțial însorit

Vineri: maxime de 33 grade Celsius, minime de 16 grade Celsius – parțial însorit

Sâmbătă: maxime de 33 grade Celsius, minime de 16 grade Celsius – vreme cu mult soare

Duminică: maxime de 32 grade Celsius, minime de 15 grade Celsius – vreme însorită

Zlatna

Luni: maxime de 21 grade Celsius, minime de 10 grade Celsius – șanse de averse

Marți: maxime de 22 grade Celsius, minime de 10 grade Celsius – șanse de averse

Miercuri: maxime de 25 grade Celsius, minime de 12 grade Celsius – parțial însorit

Joi: maxime de 28 grade Celsius, minime de 14 grade Celsius – vreme cu nori și soare

Vineri: maxime de 31 grade Celsius, minime de 15 grade Celsius – predominant însorit

Sâmbătă: maxime de 31 grade Celsius, minime de 14 grade Celsius – vreme cu mult soare

Duminică: maxime de 30 grade Celsius, minime de 15 grade Celsius – vreme cu mult soare

Abrud

Luni: maxime de 19 grade Celsius, minime de 9 grade Celsius – vreme noroasă

Marți: maxime de 20 grade Celsius, minime de 8 grade Celsius – șanse de averse

Miercuri: maxime de 23 grade Celsius, minime de 12 grade Celsius – vreme călduroasă

Joi: maxime de 26 grade Celsius, minime de 14 grade Celsius – parțial însorit

Vineri: maxime de 28 grade Celsius, minime de 15 grade Celsius – vreme cu nori și soare

Sâmbătă: maxime de 28 grade Celsius, minime de 15 grade Celsius – vreme cu mult soare

Duminică: maxime de 27 grade Celsius, minime de 14 grade Celsius – șanse de averse

Câmpeni

Luni: maxime de 19 grade Celsius, minime de 9 grade Celsius – vreme noroasă

Marți: maxime de 20 grade Celsius, minime de 8 grade Celsius – șanse de averse

Miercuri: maxime de 23 grade Celsius, minime de 12 grade Celsius – vreme călduroasă

Joi: maxime de 26 grade Celsius, minime de 14 grade Celsius – parțial însorit

Vineri: maxime de 28 grade Celsius, minime de 15 grade Celsius – vreme cu nori și soare

Sâmbătă: maxime de 28 grade Celsius, minime de 15 grade Celsius – vreme cu mult soare

Duminică: maxime de 27 grade Celsius, minime de 14 grade Celsius – șanse de averse

Cugir

Luni: maxime de 23 grade Celsius, minime de 11 grade Celsius – șanse de averse

Marți: maxime de 24 grade Celsius, minime de 11 grade Celsius – șanse de averse

Miercuri: maxime de 26 grade Celsius, minime de 13 grade Celsius – parțial însorit

Joi: maxime de 30 grade Celsius, minime de 15 grade Celsius – vreme cu nori și soare

Vineri: maxime de 33 grade Celsius, minime de 16 grade Celsius – predominant însorit

Sâmbătă: maxime de 32 grade Celsius, minime de 16 grade Celsius – vreme cu mult soare

Duminică: maxime de 32 grade Celsius, minime de 16 grade Celsius – șanse de averse


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ANGAJĂRI la STAT: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 29 mai 2022. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS

Publicat

în

ANGAJĂRI la STAT: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 29 mai 2022. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS

Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 29 mai 2022 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind studii sau vechime în muncă sau alte cerinţe.

*Unitatea Administrativ-Teritorială comuna Sântimbru, Județul Alba, organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcției contractuale, de execuție, vacante, de guard – cod COR 911201 – Compartimentul administrarea domeniului public și privat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt:

 • studii gimnaziale/studii medii absolvite cu diplomă de bacalaureat;
 • vechime minimă obligatorie – 6 luni.

Concursul se va organiza conform calendarului următor:

 • 02 iunie 2022: termenul limită pentru depunerea dosarelor;
 • 15 iunie 2022, ora 11.00: proba scrisă;
 • data și ora interviului se vor comunica ulterior.

Datele prezentate mai sus sunt orientative. Pentru confirmarea acestora, relații suplimentare detaliate privind atribuțiile postului, bibliografia și conținutul dosarului de concurs, vor fi puse la dispoziție, în zilele lucrătoare, pe site-ul instituției și/sau la sediul instituției angajatoare:
Unitatea Administrativ-Teritorială comuna Sântimbru, Str. Blajului nr. 187, județul Alba, telefon 0258.842.101, fax 0258.842.133, e-mail [email protected]

*Primăria Municipiului Blaj – Serviciul Public de Gospodărie Comunală, județul Alba, organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcțiilor contractuale, de execuție, vacante, după cum urmează:

 • muncitor calificat – mecanic mașini și utilaje – 1 post;
 • muncitor calificat – lucrător finisor în construcții -1 post;
 • muncitor necalificat (pentru salubrizare căi publice) – 2 posturi;
 • muncitor necalificat – 2 posturi.

Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt:

 • muncitor calificat – mecanic mașini și utilaje:
  • condiții: studii gimnaziale + curs de calificare sau școală profesională;
  • fără vechime.
 • muncitor calificat – lucrător finisor în construcții:
  • condiții: studii gimnaziale + curs de calificare sau școală profesională;
  • fără vechime.
 • muncitor necalificat (pentru salubrizare căi publice):
  • condiții: studii gimnaziale;
  • fără vechime.
 • muncitor necalificat:
  • condiții: studii gimnaziale;
  • fără vechime.

Concursul se va organiza conform calendarului următor:

 • 02 iunie 2022, ora 14.00: termenul limită pentru depunerea dosarelor;
 • 10 iunie 2022, ora 11.00: proba scrisă;
 • 26 aprilie 2022, ora 10.00: proba interviu.

Datele prezentate mai sus sunt orientative. Pentru confirmarea acestora, relații suplimentare detaliate privind atribuțiile postului, bibliografia și conținutul dosarului de concurs, vor fi puse la dispoziție, în zilele lucrătoare, pe site-ul instituției și/sau la sediul instituției angajatoare:
Primăria Municipiului Blaj – Serviciul Public de Gospodărie Comunală, județul Alba, str. Dr. Vasile Suciu nr. 4, telefon 0752/242.313.

*Autoritatea Rutieră Română, organizează concurs de recrutare pentru ocuparea perioadă nedeterminată, a funcției contractuale, de execuție, vacante, de:

 • inspector de specialitate debutant (S) la agențiile teritolale A.R.R. Alba – Compartimentul inspecție siguranța rutieră

Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt:

 • pregătire de bază: studii superioare dovedite CU diplomă de licență recunoscute, în una dintre specialitățile construcției și proiectării drumurilor și podurilor, respectiv din domeniile inginerie civilă, ingineria transporturilor sau ingineria autovehiculelor rutiere, ori studii echivalente potrivit prevederilor 153 alin. (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, precum și, în cazul solicitanților care au obținut actul de studii în străinătate, documentul de recunoaștere/echivalare a acestuia emis în condițiile legii de către autoritatea administrației publice centrale competentă;
 • vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării postului: nu este cazul;
 • permis de conducere valabil pentru categoria B;
 • nu are mențiuni înscrise în certificatul de cazier judiciar;
 • cunoștințe operare calculator: pachetul Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint, Outlook).

Concursul se va organiza conform calendarului următor:

 • 31 mai 2022, ora 16.30, termenul limită pentru depunerea dosarelor;
 • 09 iunie 2022, ora 10.00: proba scrisă;
 • 15 iunie 2022, ora 10.00: proba interviu.

Datele prezentate mai sus sunt orientative. Pentru confirmarea acestora, relații suplimentare detaliate privind atribuțiile postului, bibliografia și conținutul dosarului de concurs, vor fi puse la dispoziție, în zilele lucrătoare, pe site-ul instituției și/sau la sediul instituției angajatoare:
Autoritatea Rutieră Română – A.R.R., cu sediul în București, bd. Dinicu Golescu nr. 38, sectorul 1, telefon: 021/3134853.

*Primăria Municipiului Aiud, județul Alba, organizează concurs derecrutare pentru ocuparea, pe perioadă nedeterminată, a funcției contractuale, de execuție, vacante, de muncitor necalificat I din cadrul Biroului administrația pieței din subordinea Consiliului Local al Municipiului Aiud.

Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt:

 • studii generale
 • vechime: nu este necesară.

   Concursul se va organiza conform calendarului următor:

 • 27 mai 2022, ora 14.00: termenul limită pentru depunerea dosarelor;
 • 08 iunie 2022, ora 10.00: proba practică;
 • 14 iunie 2022, ora 13.00: proba interviu.

Datele prezentate mai sus sunt orientative. Pentru confirmarea acestora, relații suplimentare detaliate privind atribuțiile postului, bibliografia și conținutul dosarului de concurs, vor fi puse la dispoziție, în zilele lucrătoare, pe site-ul instituției și/sau la sediul instituției angajatoare:
Primăria Municipiului Aiud, str. Cuza Vodă nr. 1, camera 22, județul Alba, telefon 0258/861.310, interior 1013, fax 0258/861.280, e-mail: [email protected]

*Primăria Orașului Zlatna, Județul Alba, organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată, a funcției contractuale de execuție, vacante, de inspector de specialitate, gradul profesional IA, la Biroul DIUIPAP.

Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt:

 • nivelul studiilor – studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă;
 • perfecționări (specializări): competențe profesionale în managementul proiectelor;
 • cunoștințe operare calculator;
 • vechime în muncă – minimum 5 ani.

Concursul se va organiza conform calendarului următor:

 • 08 iunie 2022, ora 11.00: proba practică;
 • data și ora interviului se vot comunica ulterior.

Datele prezentate mai sus sunt orientative. Pentru confirmarea acestora, relații suplimentare detaliate privind atribuțiile postului, bibliografia și conținutul dosarului de concurs, vor fi puse la dispoziție, în zilele lucrătoare, pe site-ul instituției și/sau la sediul instituției angajatoare:
Primăria Orașului Zlatna, Piața Unirii nr. 1 A, Județul Alba, telefon: 0258/856.337.

*Primăria Comunei Albac, județul Alba, organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată, a funcţiei contractuale, de execuție, vacante, de șofer buldoexcavator.

Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt:

 • nivelul studiilor: studii medii;
 • acte de studii privind calificarea și autorizarea în executarea profesiei: mașinist la mașini pentru terasamente;
 • vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării postului (șofer): 3 ani;
 • permis conducere categoriile: B, C, F.

Concursul se va organiza conform calendarului următor:

 • 08 iunie 2022, ora 10.00: proba scrisă;
 • 09 iunie 2022, ora 13.00: proba practică;
 • 09 iunie 2022, ora 15.00: proba interviu.

Datele prezentate mai sus sunt orientative. Pentru confirmarea acestora, relații suplimentare detaliate privind atribuțiile postului, bibliografia și conținutul dosarului de concurs, vor fi puse la dispoziție, în zilele lucrătoare, pe site-ul instituției și/sau la sediul instituției angajatoare:
Primăria Comunei Albac, cu sediul în localitatea Albac, str. Cloșca nr. 9, județul Alba, telefon: 0258/777.501.

*Spitalul Municipal Aiud, județul Alba, organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcțiilor contractuale, de execuție,  vacante, de:

 1. magaziner – Compartimentul aprovizionare;
 2. registrator medical debutant – Biroul statistică medicală si informatică

Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt:

 • magaziner:
  • diplomă de bacalaureat sau diplomă de absolvire a școlii generale;
  • 6 luni vechime în activitate.
 • registrator medical debutant:
  • diplomă de studii medii de specialitate sau diplomă de studii medii;
  • fără vechime.

   Concursul se va organiza conform calendarului următor:

 • magaziner:
 • 15 iunie 2022, ora 09.00: proba scrisă;
 • 20 iunie 2022, ora 09.00: proba interviu.
 • registrator medical debutant:
 • 15 iunie 2022, ora 12.00: proba scrisă;
 • 20 iunie 2022, ora 12.00: proba interviu.

Datele prezentate mai sus sunt orientative. Pentru confirmarea acestora, relații suplimentare detaliate privind atribuțiile postului, bibliografia și conținutul dosarului de concurs, vor fi puse la dispoziție, în zilele lucrătoare, pe site-ul instituției și/sau la sediul instituției angajatoare:
Spitalul Municipal Aiud, din Aiud, Str. Spitalului nr. 2, județul Alba, telefon 0742.763.287, fax 0258.861.339.

*Primăria Orașului Cugir, Județul Alba, organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată, a funcțiilor contractuale de execuție, vacante, de bucătar, în cadrul Serviciului public de asistență socială al orașului Cugir din subordinea Consiliului Local al Orașului Cugir.

Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt:

 • studii: studii generale/școală profesională/medii; diplomă de bucătar, de preferință experiență în meseria de bucătar de cel puțin 3 ani;
 • minimum 3 ani vechime în muncă.

   Concursul se va organiza conform calendarului următor:

 • 03 iunie 2022, ora 16.00: termenul limită de depunere a dosarelor;
 • 15 iunie 2022, ora 11.00: proba scrisă;
 • data și ora interviului vor fi comunicate ulterior.

Datele prezentate mai sus sunt orientative. Pentru confirmarea acestora, relații suplimentare detaliate privind atribuțiile postului, bibliografia și conținutul dosarului de concurs, vor fi puse la dispoziție, în zilele lucrătoare, pe site-ul instituției și/sau la sediul instituției angajatoare:
Primăria Orașului Cugir, str. I.L. Caragiale nr. 1, Județul Alba, telefon: 0258/751.001, interior 115.

*Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Alba Iulia, Județul Alba, organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată, a funcției contractuale, de execuție, vacante, de îngrijitor.

Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt:

 • nivelul studiilor: studii medii;
 • vechimea în specialitatea studiilor necesare ocupării postului: 1 an.

   Concursul se va organiza conform calendarului următor:

 • 15 iunie 2022, ora 09.00: proba practică;
 • 15 iunie 2022, ora 12.00: proba interviu.

Datele prezentate mai sus sunt orientative. Pentru confirmarea acestora, relații suplimentare detaliate privind atribuțiile postului, bibliografia și conținutul dosarului de concurs, vor fi puse la dispoziție, în zilele lucrătoare, pe site-ul instituției și/sau la sediul instituției angajatoare:
Primăria Orașului Cugir, str. I.L. Caragiale nr. 1, Județul Alba, telefon: 0258/751.001, interior 115.

*Şcoala Gimnazială „Simion Pantea” din Sălciua, judeţul Alba, organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată, a funcției contractuale de execuție, vacante, de muncitor calificat (0,5 normă).

Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt:

 • nivel studii: liceale/profesionale (în domeniul zidar, tencuitor);
 • vechime: fără vechime.

   Concursul se va organiza conform calendarului următor:

 • 17 iunie 2022, ora 09.00: proba scrisă;
 • 21 iunie 2022, ora 09.00: proba practică și proba interviu.

Datele prezentate mai sus sunt orientative. Pentru confirmarea acestora, relații suplimentare detaliate privind atribuțiile postului, bibliografia și conținutul dosarului de concurs, vor fi puse la dispoziție, în zilele lucrătoare, pe site-ul instituției și/sau la sediul instituției angajatoare:
Şcoala Gimnazială „Simion Pantea” din Sălciua, localitatea Sălciua de Sus, Str. Principală nr. 352, judeţul Alba, telefon: 0258/788.603, mobil: 0757/718.154, e-mail: [email protected]

*Colegiul Tehnic „Ion D. Lăzărescu”, Cugir, județul Alba, organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată, a funcției contractuale, de execuție, vacante, de administrator financiar cu studii superioare.

Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt:

 • nivelul studiilor – studii superioare absolvite cu diplomă de licență în domeniul economic;
 • vechimea în specialitatea studiilor necesare ocupării postului – nu se solicită;
 • vechimea constituie un avantaj.

   Concursul se va organiza conform calendarului următor:

 • 08 iunie 2022, ora 13.00: termenul limită pentru depunerea dosarelor;
 • 23 iunie 2022, ora 09.00: proba scrisă;
 • 27 iunie 2022, ora 09.00: proba practică;
 • 28 iunie 2022, ora 09.00: proba interviu.

Datele prezentate mai sus sunt orientative. Pentru confirmarea acestora, relații suplimentare detaliate privind atribuțiile postului, bibliografia și conținutul dosarului de concurs, vor fi puse la dispoziție, în zilele lucrătoare, pe site-ul instituției și/sau la sediul instituției angajatoare:
Colegiul Tehnic „Ion D. Lăzărescu”, Cugir, Str. Victoriei nr. 9, județul Alba, telefon: 0258/751.028.

*Primăria Comunei Ighiu, Județul Alba, organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată, a funcței contractuale de execuție, vacante, de inspector, gradul IA.

Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt:

 • Studii universitare de licență absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă
 • Vechimea în specialitatea studiilor: minimum 7 ani.

   Concursul se va organiza conform calendarului următor:

 • 09 iunie 2022 inclusiv, ora 16.00, : data limită pentru depunerea dosarelor;
 • 28 iunie 2022, ora 10.00: proba scrisă;
 • 29 iunie 2022, ora 10.00: proba interviu.

Datele prezentate mai sus sunt orientative. Pentru confirmarea acestora, relații suplimentare detaliate privind atribuțiile postului, bibliografia și conținutul dosarului de concurs, vor fi puse la dispoziție, în zilele lucrătoare, pe site-ul instituției și/sau la sediul instituției angajatoare:
Primăria Comunei Ighiu, din comuna Ighiu nr. 56, județul Alba, telefon 0258.844.103.

*Consiliul de administraţie al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia organizează în temeiul prevederilor art. 177, art. 187 alin. (10) lit. b) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, concurs pentru ocuparea funcţiei de manager, pe o perioada de 4 ani, persoana fizică, la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Ce alimente să mâncăm pentru subțierea sângelui: Dieta împotriva cheagurilor de sânge

Publicat

în

Ce alimente să mâncăm pentru subțierea sângelui: Dieta împotriva cheagurilor de sânge

Cheagurile de sânge iau naștere în momentul în care consistența sângelui se îngroașă. Odată formate, cheagurile migrează spre alte părți ale corpului, provocând probleme la nivelul organelor unde se opresc.

Acest lucru se întâmplă din cauza diminuării sau, chiar, opririi alimentării lor cu sânge. Vinovate de apariția cheagurilor de sânge sunt ateroscleroza, sindromul antifosfolipidic, tromboza venoasă profundă, problemele de ritm cardiac, administrarea de contraceptive orale și boala COVID-19.

Deși coagularea este un proces necesar, sunt situații în care sângele se poate coagula prea mult, generând numeroase probleme de sănătate. Pentru a preveni acest lucru, este necesar să adopți un stil de viață sănătos și să ai o dietă echilibrată, bazată pe alimente ce subțiază sângele și, implicit, dizolvă cheagurile.

Elit - Gustul Desăvârșit

Alimente ce dizolvă cheagurile de sânge

Printre alimentele care subțiază sângele, se numără: somonul, curcuma, ghimbirul, usturoiul, migdalele și vinul roșu.

Somonul

Somonul se află în fruntea listei cu alimente ce dizolvă cheagurile de sânge, deoarece este bogat în acizi grași Omega-3. Aceștia ajută la prevenirea aglomerării trombocitelor din sânge și, implicit, contribuie la subțierea sângelui. În cazul în care nu consumi pește regulat, poți apela oricând la suplimentele alimente cu ulei de pește. Ai grijă, însă, ca acestea să fie de calitate, certificate și să conțină ulei de pește de mare adâncime.

Curcuma

Curcuma are proprietăți antiinflamatoare și anticoagulante, fapt ce contribuie la împiedicarea formării cheagurilor de sânge. Acest condiment poate fi adăugat în diferite rețete, cum sunt cele de curry și supele, dar poate fi consumat și sub formă de ceai sau turmeric latte.

Ghimbirul

Un alt aliment-minune în ceea ce privește subțierea sângelui este ghimbirul. Acesta conține un acid natural, care poartă numele de salicilat, un puternic diluant al sângelui. Rădăcina de ghimbir poate fi inclusă în mâncăruri sau poate fi consumată crudă, atât proaspătă, cât și uscată.

Usturoiul

Usturoiul este un antibiotic și un antimicrobian natural. Potrivit ultimelor cercetări, usturoiul are proprietăți antitrombotice, care reduc formarea cheagurilor de sânge.

Migdalele

Migdalele sunt bogate un vitamina E, un compus indispensabil vieții, care acționează constant pentru fluidizarea sângelui și pentru prevenirea formării cheagurilor. Acestea pot fi consumate ca atare sau pot fi adăugate în salate, paste sau sosuri.

Vinul roșu

Sunt numeroase studii care arată că un pahar de vin roșu băut în fiecare zi previne afecțiunile cardiovasculare, grație efectului de fluidizare a sângelui. Mai mult, acesta previne depunerea de grăsimi pe pereții arterelor și te ajută să te bucuri de o sănătate deplină. Cu toate acestea, este recomandat să nu exagerezi cu vinul roșu, deoarece poate crește riscul de accident vascular cerebral, scrie BZI.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare