Politică Administrație
Fabricile de armament și muniție din Cugir, la un pas de ușa MApN. Legea prin care Industria de apărare trece de la Ministerul Economiei la MApN, aprobată de Senat
Industria de apărare trece din administrarea Ministerului Economiei în cea a MApN. Senatul a votat, miercuri, 11 aprilie, o propunere legislativă de trecere a industriei de apărare la MApN, în scopul revitalizării acestei ramuri într-un ritm ridicat, care să asigure transformarea, modernizarea şi înzestrarea capabilităţilor Armatei României.
Proiectul de lege, inițiat de PSD, a fost adoptat de senatori cu 89 de voturi “pentru”, nouă “împotrivă” şi nicio abţinere. Acesta vizează trecerea în administrarea MApN a participaţiilor statului, acolo unde acesta este acţionar unic sau majoritar, la companiile din industria militară.
Inițiatorii precizează că, prin noile prevederi, MApN ar putea să dimensioneze mult mai corect industria de apărare și ar putea să reînfiinţeze capacităţi de producţie, să promoveze producţia din domeniul militar cu cercetarea de resort.
În opinia senatorului PSD Șerban Nicolae, unul dintre inițiatorii proiectului, măsura este o soluţie de deblocare a actualei situaţii, care se dovedeşte a fi păgubitoare pentru economia românească, dezavantajoasă pentru industria de apărare şi capacităţile necesare apărării ţării.
Propunerea legislativă prevede că, în termen de 180 de zile, prin norme metodologice, Guvernul va stabili detaliile privind transferul acestei administrări de participaţii în ceea ce priveşte structura de personal, dimensionarea bugetară etc.
Guvernul a adoptat, recent, modul de organizare și funcționare a Consiliului pentru Coordonarea Industriei Naționale de Apărare, care va sprijini Ministerul Economiei în coordonarea, la nivel național, a eforturilor economico-financiare și a resurselor alocate pentru asigurarea capacităților de producție necesare în industria de apărare.
Componența și nominalizarea membrilor Consiliului se fac prin decizia Prim-ministrului, iar activitatea sa este condusă de reprezentantul ministerului de resort (Ministerul Economiei), care asigură președinția Consiliului. Consiliul se întrunește trimestrial și, după caz, în ședințe extraordinare, la inițiativa președintelui său, iar deciziile se adoptă prin votul majorității membrilor prezenți. Propunerea legislativă a fost trimisă de Guvern, Camerei Deputaților, urmând ca aceasta să ia o decizie în acest sens.
De reamintit că CN ROMARM SA, care coordonează industria de apărare, are în componența sa 15 filiale ce însumează aproape 6000 de salariați. Dintre aceștia, aproximativ 2.300 lucrează la societățile Uzina Mecanică și Fabrica de Arme Cugir. (C.P.)

Politică Administrație
Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”
Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”
PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.
Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:
– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.
Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.
Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!
Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian
Politică Administrație
Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”
Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”
Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.
Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu și Larisa Voloh
Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.
Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.
Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!
Politică Administrație
Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”
Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”
Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.
În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.
De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.
Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.
Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba
-
Actualitateacum 5 ore
Titularizare 2022, în Alba: LISTA posturilor disponibile și CALENDARUL concursului
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
20 mai, declarată Ziua Mondială a Albinelor. Misterul dispariției micilor insecte
-
Curier Județeanacum 22 de ore
FOTO| Depunerea jurământului de credință a primului preot militar la Jandarmeria Alba. Cine este părintele Dorin Ursu
-
Ştirea zileiacum 18 ore
Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț
-
Curier Județeanacum 17 ore
Dan Buda, directorul național de vânzări Elit: „Pentru Elit, grija pentru clienți nu este doar un mod de lucru uzual, ci este una dintre valorile de bază a companiei”
-
Actualitateacum 24 de ore
200 de zile-amendă în valoare de 40.000 de lei pentru fostul deputat AUR de Alba, Daniel Gheorghe Rusu, după ce a divulgat date din o anchetă pe internet
-
Curier Județeanacum 22 de ore
Persoanele angajate temporar, la Spitalul Blaj, pe perioada stărilor de urgență și de alertă, vor putea rămâne angajate definitiv. Anunțul primarului
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Înșelătorie cu „magnet” la Alba Iulia: Ce este metoda „șmen” și cum au fost păcăliți mai mulți cetățeni. Țepar notoriu, condamnat la închisoare
-
Actualitateacum 21 de ore
Pâinea ar putea ajunge să coste chiar mai mult de şase lei. Bogdan Hossu: Puterea de cumpărare a cetăţeanului a scăzut cu 30%
-
Actualitateacum 23 de ore
VIDEO| Zăpadă de peste 5 metri, pe Transfăgărășan, la mijloc de mai. Când se estimează redeschiderea circulației
-
Curier Județeanacum 20 de ore
FOTO| Revederea promoției 2012 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia: Absolvenții au depănat amintiri cu părinții profesori
-
Actualitateacum 18 ore
Vangelis a încetat din viață la vârsta de 79 ani. Compozitorul grec, autor al unei coloane sonore premiată cu Oscar