Rămâi conectat

Ştirea zilei

Extinderea sistemului de alimentare cu apă în satele Gârda de Sus și Ocoale: A fost solicitat avizul din partea APM Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Extinderea sistemului de alimentare cu apă în satele Gârda de Sus și Ocoale: A fost solicitat avizul din partea APM Alba

Primăria Gârda de Sus a primit undă verde din partea Agenției pentru Protecția Mediului Alba pentru proiectul „Extindere sistem de alimentare cu apă în comuna Gârda de Sus, județul Alba – zona Gârda de Sus” și „Extindere sistem de alimentare cu apă în comuna Gârda de Sus, județul Alba – zona Ocoale”.

Obiectivul de investitie propus este amplasat in judetul Alba, in comuna Gârda de Sus – zona Gârda de Sus si va avea următoarele caracteristici:

Suplimentarea debitului în sistemul existent de alimentare a zonei de nord a comunei, prin captarea a două izvoare în zona Călineasa, pomparea apei captate prin intermediul unei staţii noi de pompare în rezervorul tampon ce va fi amplasat în zona de cotă maximă din UAT Beliş, şi transportul gravitaţional al apei captate de la rezervorul tampon la Gospodăria de apă existentă în zona localităţii Ocoale prin intermediul unei conducte noi de aducţiune.

Realizarea unui sistem nou de alimentare cu apă pentru localitatea Gârda de Sus, compus din front de captare cu dren, staţie de pompare apă brută pentru transportul apei captate la gospodăria de apă, gospodărie de apă prevăzută cu rezervor metalic de 200 mc şi staţie de clorinare, reţea de distribuţie a apei alimentată gravitaţional din rezervor şi branşamente individuale la reţeaua de distribuţie a apei.

Principalele obiectele propuse sunt:

1. Captare izvoare zona Călineasa
2. Captare cu dren pârâul Dizdiţu
3. Staţie de pompare apă brută izvoare zona Călineasa
4. Staţie de pompare apă brută dren zona captare pârâul Dizdiţu
5. Conductă de aducţiune izvoare Călineasa
6. Rezervor intermediar aducţiune Călineasa
7. Gospodărie de apă pentru localitatea Gârda de Sus
8. Reţea de distribuţie a apei localitatea Gârda de Sus
9. Branşamente individuale în localitatea Gârda de Sus

Necesitatea realizării proiectului şi utilitatea acestuia

Investiţia este necesară pentru ca toti locuitorii comunei Gârda de Sus sa beneficieze de un sistem eficient de alimentare cu apă.

Totodată această investiţie este necesară şi pentru a respecta condiţiile necesare din punct de vedere igienico-sanitar impuse de legislaţia specifică.

Obiectivul general al investiţiei este reprezentat de dezvoltarea localităţilor comunei Gârda de Sus şi sporirea gradului de atractivitate a zonei, prin modernizarea infrastructurii fizice de bază şi asigurarea unor infrastructuri adecvate şi servicii sociale de bază. Investiţia asigură un potenţial infrastructurii prin sporirea activităţii turistice a zonei, datorită unui mediu curat.

Concret, realizarea investiţiei va asigura prin componentele sale:

– dezvoltarea spaţiului rural din comuna Gârda de Sus;
– ridicarea standardului de viaţă a populaţiei prin îmbunătăţirea nivelului de trai;
– susţinerea stopării fenomenului de depopulare prin reducerea decalajelor rural-urban;
– dezvoltarea turismului şi atragerea investitorilor în zonă;
– crearea de noi locuri de muncă;
– diminuarea tendinţelor de declin social şi economic;
– realizarea unui impact pozitiv asupra mediului şi asupra stării de sănătate a populaţiei.

Situaţia existentă

Comuna Gârda de Sus are în componenţă localităţile: Gârda de Sus, Biharia, Dealu Frumos, Dealu Ordâncuşii, Dobreşti, Gârda Seacă, Gheţari, Hănăşeşti, Huzăreşti, Izvoarele, Munună, Ocoale, Plai, Plişti, Scoarţa, Snide şi Suceşti.

În prezent, localităţile comunei dispun de sisteme de alimentare cu apă după cum urmează:

Satele Gheţari, Ocoale, Dealu Frumos, Hănăşeşti şi Mununa sunt alimentate cu apa dintr-un sistem compus din captări de izvoare (două surse), staţii de pompare şi conducte de aducţiune a apei, Gospodărie de apă compusă din rezervor metalic suprateran cu capacitatea de 200 mc şi staţie de clorinare cu hipoclorit de sodiu, precum şi dintr-o reţea de distribuţie a apei cu lungimea de aproximativ 20 km.

La data execuţiei lucrărilor, cele două izvoare captate (Iapa I şi Izbucul Gheţarului) erau capabile să alimenteze întreaga populaţie precum şi turiştii din cele 6 localităţi deservite (745 locuitori la data execuţiei sistemului de alimentare cu apă, în anul 2006). Zona dispune de un potenţial uriaş de dezvoltare turistică.

Odată cu trecerea timpului au apărut unele variabile în cadrul sistemului existent, ce au dus la existenţa unor neajunsuri, sistemul nemaifiind în prezent capabil să asigure întregul debit de apă către populaţie. Principalii facori care au influenţat aceste neajunsuri sunt:

– Creşterea gradului de ocupare a localităţilor datorită actractivităţii zonei şi a dezvoltării turismului. Populaţia de 745 locuitori la navilelul anului 2006 este în prezent evaluată la aproximativ 1000 locuitori.

– Diminuarea debitelor captate datorită colmătării parţiale a celor două izvoare.

În aceste condiţii, edilii comunei caută soluţii pentru suplimentarea debitelor captate, fiind studiată posibilitatea alimentării cu apă a rezervorului existent dintr-o sursă subterană cu debit permanent situată la limita de nord a teritoriului administrativ al comunei.

Având în vedere că restul localităţilor nu dispun de sistem de alimentare cu apă, se are în vedere găsirea unei soluţii de alimentare cu apă a localităţii Gârda de Sus, cu o populaţie de aproximativ 400 locuitori, unde există un sistem centralizat de canalizare menajeră.

În vederea remedierii deficienţelor semnalate, autorităţile locale au demarat procedurile legale pentru justificarea necesităţii realizării unui sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă a localităţii Gârda de Sus şi suplimentarea debitelor captate în cadrul sistemului existent de alimentare cu apă a localităţilor din nordul comunei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Doamna Maria din Alba, sărbătorită de primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea la împlinirea vârstei de 100 de ani: A diploma „Vârsta de Aur”, flori și cadou

Bera Larisa

Publicat

în

FOTO | Doamna Maria din Alba, sărbătorită de primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea la împlinirea vârstei de 100 de ani: A diploma „Vârsta de Aur”, flori și cadou Doamna Maria M. originară din județul Alba și în prezent locuitoare a Muncipiului Râmnicu Vâlcea a fost sărbătorită de reprezentanții primăriei la împlinirea onorabilei vârste de 100 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea