Rămâi conectat

Cultură Educație

Extinderea şi modernizarea reţelelor de apă în cartierele Cindeni şi Râul Mic – o speranţă pentru cugireni

Publicat

în

De o bună perioadă de timp asistăm la tot felul de lucrări edilitare care se desfăşoară în centrul Cugirului, lucru de altfel lăudabil, dar, în tot acest timp sunt lăsate de izbelişte de actuala administraţie a oraşului cartiere importante ca Cindeni, Râul Mic şi altele; oare acestea nu sunt parte din oraşul nostru ?
Credem că a venit timpul ca şi aceste două cartiere să intre în rândul lumii şi să putem spune că sunt în secolul XXI , de o mare importanţă pentru locuitorii de aici fiind apa, canalizarea şi drumurile (oricum drumurile la nivelul întregului oraş arată deplorabil). În acest sens, după discuţii cu locuitorii din cele două cartiere şi cu factori responsabili din cadrul SC APA CTTA SA Alba, putem informa cetăţenii care sunt lucrările prinse în cadrul Programului de investiţii pe anul 2011 în ceea ce priveşte extinderea şi modernizarea reţelelor de apă din oraşul Cugir”. Mai multe reţele de apă de pe străzi din cartierul Cindeni şi Râul Mic vor fi extinse sau modernizate, aşa cum rezultă din „Programul de investiţii din fonduri I.I.D.” a Asociaţiei de dezvoltare intracomunitară APA ALBA la care acţionari sunt CJ Alba şi mai multe consilii locale din judeţ. Străzile prinse în programul de mai sus pentru acest an sunt: Oituz (310 ml, 15 branşamente – modernizare), Plopilor (100 ml, 3 brans. – extindere), Plevnei (500 ml, 5 brans. – extindere). Al. Sahia (582 ml, 16 brans. – modernizare), 21 Decembrie 1989 (304 ml, 30 brans. – modernizare), Aurel Vlaicu; Mihail Sadoveanu (308 ml, 22 brans. – modernizare), Râul Mic, Traian Vuia, Înfrăţirii.
Modernizarea şi extinderea reţelelor de apă este absolut necesară în condiţiile în care în prezent există pierderi însemnate, în plus sunt afectaţi şi parametrii calitativi ai apei, conductele actuale vor fi înlocuite cu conducte de tip PEHD cu durata de exploatare de 50 ani. Sumele necesare realizării acestor investiţii provin din fondul de dezvoltare al SC CTTA SA ALBA, pentru anul 2011 avem promisiunea că lucrările vor începe în cartierul Cindeni şi vor continua cu străzile în ordinea menţionată până la epuizarea sumelor disponibile.
Este revoltător faptul că astăzi când avem pretenţia că suntem o ţară europeană, există străzi în oraşul Cugir care nu au canalizare, în acest sens trebuie făcut urgent ceva, iar administraţia locală trebuie să vină cu răspunsuri în întâmpinarea acestor probleme.
Consilier judeţean PDL
Ec. Nicolae TRUŢĂ

Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Electrica Furnizare Discount

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.

Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Electrica Furnizare Discount

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro

Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Electrica Furnizare Discount

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare