Expoziție itinerantă în Germania: BRANDENBURG și TRANSILVANIA – un parteneriat de succes!
•ADR Centru susține apropierea inter-regională în spiritul toleranței și cooperării
Forumul de Cultură German, în cooperare cu Landul Brandenburg, prin activitatea responsabilului cu parteneriatul pentru Regiunea Centru/Transilvania din România, beneficiind de sprijinul ADR Centru, organizează o Expoziție itinerantă pentru sublinierea bunelor relații dintre două regiuni europene.
Manifestarea este susținută de către Centrala Națională Brandenburg pentru formare politică și plasează două regiuni în centrul discuțiilor europene actuale. Vernisajul expoziției a avut loc în seara zilei de 3 iunie 2014, la Ambasada Românei din Berlin, urmând ca materialele din cadrul acestei expoziții să ajungă apoi la Potsdam și, la începutul lunii iulie, la Spremberg, unde vor avea loc Zilele Landului Brandenburg, la care va participa și o delegație a Regiunii Centru.
În cadrul expoziției sunt abordate și subiecte sensibile ale coabitării europene, unul dintre ele fiind toleranța și buna conviețuire, din trecut și până în prezent. Expoziția abordează teme ca drepturile omului și protecția minorităților, gestionarea monumentelor și personalităților istorice, relația între om și mediul înconjurător, un accent deosebit fiind pus pe atracțiile turistice.
Când două culturi se întâlnesc pentru prima oară, se remarcă în primul rând diferențe. Expoziția itinerantă își propune să aprofundeze datele istorice și dezvoltarea bilaterală din ultimii ani. Răspunsurile la întrebările privind devenirea istorică și economico-socială a celor două regiuni corespund diferitelor perspective prin care sunt analizate temele precizate anterior, dar participanții la vernisaj au descoperit similitudini surprinzătoare între Landul Brandenburg și Transilvania, în special Regiunea Centru, cu județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.
Transilvania este o zonă multiculturală unde, alături de români, se remarcă populațiile de origine maghiară și germană. Coexistența lor echilibrată, în special în ceea ce privește alăturarea mai multor comunități religioase pe o perioadă mai îndelungată decât patru secole, oferă un caracter deosebit acestei regiuni, chiar și în prezent, în Europa secolului al XXI-lea. Pe de altă parte, Brandenburg a ocupat și el un rol inovator printre Landurile germane, prin poziția sa clară de susținere a diversității religioase. Deschiderea, acceptanța și toleranța ar putea și ar trebui să plaseze aceste regiuni în Europa viitorului. Expoziția își dorește să contribuie la îmbunătățirea climatului de toleranță și multiculturalism, prin intermediul informațiilor și imaginilor, scopul final fiind cel de a oferi răspunsuri despre evoluția regională europeană și de a stimula privitorii spre noi întrebări.
”Regiunea Centru, în calitate de parte componentă a regiunii istorice Transilvania din România și Landul Brandenburg din Germania mențin de peste 10 ani un parteneriat, care a contribuit și contribuie în continuare la soluționarea problemelor de dimensiuni europene. Acest parteneriat s-a format dintr-un proiect pentru sprijinirea instituțională și dezvoltarea administrativă în vederea pregătirii aderării României la Uniunea Europeană, proiect care a fost finanțat de Uniunea Europeană. Am dezvoltat în timp un parteneriat stabil și rezistent, care s-a format pas cu pas între două regiuni din Europa, ale căror situații inițiale erau similare la sfârșitul anilor ’80. Este vorba de un parteneriat real în care fiecare regiune are drepturi și obligații egale, fără precedent în România și un exemplu pentru Europa. Această expoziție va fi văzută de mii de oameni, la Berlin, la Potsdam și la Spremberg, unde vor avea loc manifestările dedicate Landului Brandenburg. ADR Centru a contribuit susținut direct pregătirea acestei expoziții, prin sprijinul acordat d-nei Birgit Schliewenz, reprezentantul pentru chestiuni de parteneriat cu Landul Brandenburg, al cărui birou în Regiunea Centru este în sediul nostru din Alba Iulia. Prin toată activitatea noastră bilaterală înțelegem să ne promovăm oportunitățile și să căutăm în comun cele mai bune posibilități de dezvoltare europeană”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, vorbind despre expoziția vernisată ieri la Berlin.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Primă de pensionare de 100.000 de euro la stat. Ministrul Mediului: Directorii Romsilva primesc până la 10 salarii brute acordate în cuantum net, conform contractelor de muncă
Primă de pensionare de 100.000 de euro la stat. Ministrul Mediului: Directorii Romsilva primesc până la 10 salarii brute acordate în cuantum net, conform contractelor de muncă Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că directorii Romsilva au prima de pensionare în valoare de 100.000 de euro. Acesta afirmă că directorii primesc până la „10 salarii brute […]