Rămâi conectat

Curier Județean

Expoziție de samovare vechi de 200 de ani, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia – FOTO

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

expozitie samovare06Astăzi, de la ora 12.00, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a fost vernisată o inedită expoziție care cuprinde 75 de samovare produse în spațiul rusesc, unele dintre ele având o vechime de 200 de ani. Acestea aparțin colecționarului moldovean Petru Costin, un mare iubitor de artă care a apărut de două ori în Guinness Book.

”Deşi samovarul, în fapt, este un recipient folosit pentru încălzirea apei pentru ceai, el a devenit un puternic simbol al culturii ruseşti. Istoria apariţiei lor în spaţiul rusesc nu este nici acum foarte clară. Unii specialişti consideră că primele samovare ruseşti au fost produse la Tula de fraţii Lisitsyn în anul 1778. O altă variantă leagă introducerea lor în Rusia de cadourile oferite de khanii Mongoliei ţarilor ruşi. În fine, o ultimă ipoteză asociază samovarul cu ţarul Petru cel Mare care l-ar fi adus în urma unei călătorii în Olanda. Cert este că, acum samovarul face parte din identitatea rusă, prezent fiind în viaţa de zi cu zi cu valenţe extrem de puternice. Oricare i-ar fi originea ruşii au făcut samovarul să fie rusesc”, a explicat reprezentantul muzeului din Alba Iulia.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Raional Ialoveni/Republica Moldova, Serviciul Vamal al Republicii Moldova şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

[nggallery id=2154]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO ”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!” Asociația ”Prietenii lui Azor” au lansat un apel pentru salvarea unui cățel ajuns în adăpostul public din Alba Iulia, care are nevoie urgent de consultații și intervenții chirurgicale. Patrupedul a fost lovit de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea