Rămâi conectat

Curier Județean

Expoziţia şi cartea „Colecţii şi colecţionari…” o istorie ilustrată

Publicat

în

În cursul zilei de ieri, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, a avut loc vernisajul expoziţiei „Colecţii şi colecţionari. Oameni şi locuri din judeţul Alba. Colecţia Cristian Florin Bota”, dar şi prezentarea cărţii apărută la Editura „Unirea”, volum ce prezintă colecţia de cărţi poştale a domnului Bota. Sala de la etajul doi a muzeului gazdă s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru zecile de persoane, fie ei prieteni, colaboratori, iubitori de cultură, profesori, muzeografi, oameni ai literelor, colecţionari, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, care au ţinut să participe la această manifestare de mare însemnătate nu doar pentru Florin Bota ci şi pentru judeţul nostru, pentru domeniul cartofiliei. Invitat special a fost însuşi părintele cartofiliei româneşti, Silviu N. Dragomir, autorul volumului „Istoria cartofiliei româneşti” şi cel mai mare colecţionar pe care ţara noastră îl are.
Expoziţia „Colecţii şi colecţionari…” cuprinde o parte din cele 8.000 de cărţi poştale strânse în aproximativ două decenii de Cristian Florin Bota. Cele 500 de exponate reprezintă în fapt o istorie ilustrată şi aduc în faţa privitorilor locuri şi clădiri, imagini ale unor localităţi (Alba Iulia, Teiuş, Blaj, Sebeş, Aiud, Ocna Mureş, Abrud, Zlatna, Câmpeni) în judeţul nostru. „Este o expoziţie dedicată atât celor mai în vârstă, care pot rememora locuri şi simboluri, perioade mai bune sau nu din viaţa lor, dar şi copiilor, elevilor care nu au configurată imaginea locurilor prezentate de cărţile poştale”, a menţionat Constantin Inel, directorul adjunct al Muzeului Naţional al Unirii. Aşa cum bine a precizat Ionela Simona Marcela, unul dintre oamenii care au contribuit la realizarea acestei expoziţii, domnul Bota a devenit dintr-un admirator de vechi ilustrate un adevărat cartofil. Domnia sa a făcut sacrificii materiale şi sufleteşti, creând această colecţie din pasiune, din dragoste pentru actul cultural. Expoziţia cuprinde piese rare, de exemplu imagini ale cărţilor poştale realizate de fotograful Samoilă Mârza. „Ne dorim ca promovarea acestei colecţii şi a autorului ei să fie o invitaţie adresată altor colecţionari de la noi de a se face cunoscuţi şi de a-şi face cunoscute colecţiile, de a împărtăşi cu ceilalţi o experienţă de viaţă”, a menţionat Ionela Simona Marcela.
Cristian Florin Bota a strâns 8.000 de cărţi poştale de o remarcabilă diversitate tematică: peste 1.500 de exemplare reproduc imagini ale unor localităţi din Alba, de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi până în prezent, cărţi poştale interbelice şi postbelice cu imagini din restul României, cărţi poştale din afara graniţelor ţării noastre, fotografii de familie, fotografii cu actori din perioada interbelică etc. Odată cu vernisajul expoziţiei a avut loc şi prezentarea volumului cu acelaşi nume apărut la Editura „Unirea”. Finanţată de Consiliul Judeţean Alba, cartea prezintă in condiţii grafice excepţionale între coperţi tocmai această colecţie, motiv pentru care reprezintă un volum ce nu poate lipsi din biblioteca iubitorilor de frumos, de artă, de cultură.
Imagini din Cetate – porţile fortificaţiei de tip Vauban, ale instituţiilor de învăţământ din Alba Iulia, imagini surprinse în timpul construirii Catedralei Încoronării, ilustraţii din Oraşul de jos şi multe altele pot fi admirate de doritori până pe data de 15 mai. Expoziţia va deveni una itinerantă, aceasta urmând să ajungă în lunile viitoare cel puţin în oraşele prezentate prin ilustratele pe care le cuprinde. (L.I.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Construire rețea de iluminat public în zona străzii Ana Ipătescu din Alba Iulia: Investiție de peste 220.000 de lei

Publicat

în

Construire rețea de iluminat public în zona străzii Ana Ipătescu din Alba Iulia: Investiție de peste 220.000 de lei

În ședința din data de 30 mai 2022, consilierii locali ai municipiului Alba Iulia vor avea de aprobat indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Construire rețea de iluminat public în Municipiul Alba Iulia în zona străzii Ana Ipătescu”.

Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 220.228,32 lei, fără TVA.

Propunerea are ca obiect realizarea iluminatului public la standarde europene de infrastructura publica urbana in zona străzii Ana Ipatescu, pe străzile: Ana Ipatescu, Elena Cuza, Cezar Boliac, Nicolae Golescu, Gheorghe Magheru, Alexandru Zane si Costache Romanescu din Municipiul Alba Iulia, județul Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Instalațiile nou proiectate se vor amplasa în intravilanul Municipiului Alba Iulia, pe teren neproductiv aparținând domeniului public al Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Traseele instalațiilor electrice proiectate, precum și amplasamentele construcțiilor existente se vor prezenta la faza de PT pe planurile de situație.

Pentru a asigura un iluminat corespunzător pe străzile Ana Ipatescu, Elena Cuza, Cezar Boliac, Nicolae Golescu, Gheorghe Magheru, Alexandru Zane si Costache Romanescu, din Municipiul Alba Iulia, se vor monta unilateral 94 stâlpi metalici zincati de 8m inaltime (St.l-5-St.94) in fundație turnata cu dimensiuni 0.80 x 0.80 x l.Om (lxlxh). Acești stâlpi se vor monta la distanta de cca. 34 m intre ei si la 0.3m de marginea carosabilului.

Pe stâlpii St.l+ St.94, se vor monta aparate de iluminat cu surse LED 8600-11900 lm, cate un aparat pe fiecare stâlp. Aparatele de iluminat se vor monta prin intermediul sistemului de fixare (consola 1.0×0.5×5°), in vârf de stâlp. Aparatele de iluminat vor fi echipate cu modul de telegestiune.

Alimentarea aparatelor de iluminat se va face din rețeaua subterana proiectata prin intermediul unui cablu de tip CYY-F 3×1.5 mm2 racordat la clemele de legătură aflate in cutia de alimentare a stâlpului. Cutia de alimentare a stâlpului este prevăzută cu o siguranța de 6A pentru protecția corpului de iluminat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Grădinița „Voinicel” din Cugir va beneficia de modernizări și lucrări de eficientizare energetică: A fost semnat contractul în valoare de peste 1.8 milioane lei

Publicat

în

Grădinița „Voinicel” din Cugir va beneficia de modernizări și lucrări de eficientizare energetică: A fost semnat contractul în valoare de peste 1.8 milioane lei

Marți, 24 mai, la sediul Primăriei Cugir, edilul Adrian Teban a semnat contractul de execuție a lucrărilor de modernizare a Gradiniței “Voinicel” din cadrul Școlii Gimnaziale Singidava.

Investiția, în valoare de aproximativ 1.875.000 lei, va fi executată de S.C.Primex Invest S.R.L, societate care va avea la dispozitie 12 luni pentru a finaliza lucrările prevăzute.

Finanțarea provine din fonduri europene accesate de către administrația locală în baza proiectului „Reabilitare, modernizare, echipare infrastructură educațională pentru învățământul preșcolar la Școala Gimnazială SINGIDAVA”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Este a doua oară când proiectul parcurge întregul proces de achiziție, după ce precedentul contract de execuție, semnat în urmă cu aproximativ 9 luni, a fost reziliat ca urmare a decesului administratorului societății S.C. Vatcons Team S.R.L.

Grădinița „Voinicel” va beneficia de modernizări interioare/exterioare și de lucrări de eficientizare energetică:

 • Refacerea învelitorii și termoizolației existente;
  Inlocuirea hidroizolației învechite de la subsol;
  Înlocuirea tuturor instalațiilor utilitare;
  Modernizarea grupurilor sanitare;
  Înlocuirea pardoselilor din sălile de grupă;
  Rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități locomotorii;
  Instalație de protecție împotriva șocurilor electrice, instalație de paratraznet;
  Instalații antiefracție, de voce – date si de supraveghere video;
  Instalații de detectare, semnalizare și avertizare la incendiu
  sistem de ventilare a sălilor de grupă;
  Sisteme de iluminat echipate cu surse LED de înaltă performanță energetică;
  Panouri solare pentru producerea de apă caldă menajeră.

“Reabilitare, modernizare, echipare infrastructură educațională pentru învățământul preşcolar la Şcoala Gimnazială Singidava Cugir” este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 10 – „Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale”,


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Elevii de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, în vizită la Colegiul Militar din Alba Iulia: Au asistat la un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front

Publicat

în

FOTO| Elevii de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, în vizită la Colegiul Militar din Alba Iulia: Au asistat la un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front

Elevii de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, au fost marți, 24 mai, în vizită la Colegiul Militar din Alba Iulia. Aceștia au aflat informații despre colegiul în care elevii militari își încep pregătirea pentru o carieră în Armata României și au asistat la un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front.

„Am primit astăzi vizita elevilor de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, dorinici să ne cunoască. Ne-a bucurat prezența lor în mijlocul nostru, interacțiunea cu elevii școlilor gimnaziale lipsindu-ne în ultima perioadă.

Micuții au aflat informații despre colegiul în care elevii militari își încep pregătirea pentru o carieră în Armata României, despre cum pot să devină și ei la rândul lor elevi într-un colegiu militar, despre programul, instrucția, performanțele școlare sau activităţile extracurriculare desfăşurate în Colegiul Naţional Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Micuții oaspeții au putut asista și la un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front, prezentat de elevii din clasa a XI-a A, conduşi de locotenent Alexandru Simion. La finalul exercițiului, elevii au fost răsplătiţi cu aplauze”, au transmis reprezentanții Colegiului Militar Național „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare