Rămâi conectat

Curier Județean

Expoziţia şi cartea „Colecţii şi colecţionari…” o istorie ilustrată

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În cursul zilei de ieri, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, a avut loc vernisajul expoziţiei „Colecţii şi colecţionari. Oameni şi locuri din judeţul Alba. Colecţia Cristian Florin Bota”, dar şi prezentarea cărţii apărută la Editura „Unirea”, volum ce prezintă colecţia de cărţi poştale a domnului Bota. Sala de la etajul doi a muzeului gazdă s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru zecile de persoane, fie ei prieteni, colaboratori, iubitori de cultură, profesori, muzeografi, oameni ai literelor, colecţionari, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, care au ţinut să participe la această manifestare de mare însemnătate nu doar pentru Florin Bota ci şi pentru judeţul nostru, pentru domeniul cartofiliei. Invitat special a fost însuşi părintele cartofiliei româneşti, Silviu N. Dragomir, autorul volumului „Istoria cartofiliei româneşti” şi cel mai mare colecţionar pe care ţara noastră îl are.
Expoziţia „Colecţii şi colecţionari…” cuprinde o parte din cele 8.000 de cărţi poştale strânse în aproximativ două decenii de Cristian Florin Bota. Cele 500 de exponate reprezintă în fapt o istorie ilustrată şi aduc în faţa privitorilor locuri şi clădiri, imagini ale unor localităţi (Alba Iulia, Teiuş, Blaj, Sebeş, Aiud, Ocna Mureş, Abrud, Zlatna, Câmpeni) în judeţul nostru. „Este o expoziţie dedicată atât celor mai în vârstă, care pot rememora locuri şi simboluri, perioade mai bune sau nu din viaţa lor, dar şi copiilor, elevilor care nu au configurată imaginea locurilor prezentate de cărţile poştale”, a menţionat Constantin Inel, directorul adjunct al Muzeului Naţional al Unirii. Aşa cum bine a precizat Ionela Simona Marcela, unul dintre oamenii care au contribuit la realizarea acestei expoziţii, domnul Bota a devenit dintr-un admirator de vechi ilustrate un adevărat cartofil. Domnia sa a făcut sacrificii materiale şi sufleteşti, creând această colecţie din pasiune, din dragoste pentru actul cultural. Expoziţia cuprinde piese rare, de exemplu imagini ale cărţilor poştale realizate de fotograful Samoilă Mârza. „Ne dorim ca promovarea acestei colecţii şi a autorului ei să fie o invitaţie adresată altor colecţionari de la noi de a se face cunoscuţi şi de a-şi face cunoscute colecţiile, de a împărtăşi cu ceilalţi o experienţă de viaţă”, a menţionat Ionela Simona Marcela.
Cristian Florin Bota a strâns 8.000 de cărţi poştale de o remarcabilă diversitate tematică: peste 1.500 de exemplare reproduc imagini ale unor localităţi din Alba, de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi până în prezent, cărţi poştale interbelice şi postbelice cu imagini din restul României, cărţi poştale din afara graniţelor ţării noastre, fotografii de familie, fotografii cu actori din perioada interbelică etc. Odată cu vernisajul expoziţiei a avut loc şi prezentarea volumului cu acelaşi nume apărut la Editura „Unirea”. Finanţată de Consiliul Judeţean Alba, cartea prezintă in condiţii grafice excepţionale între coperţi tocmai această colecţie, motiv pentru care reprezintă un volum ce nu poate lipsi din biblioteca iubitorilor de frumos, de artă, de cultură.
Imagini din Cetate – porţile fortificaţiei de tip Vauban, ale instituţiilor de învăţământ din Alba Iulia, imagini surprinse în timpul construirii Catedralei Încoronării, ilustraţii din Oraşul de jos şi multe altele pot fi admirate de doritori până pe data de 15 mai. Expoziţia va deveni una itinerantă, aceasta urmând să ajungă în lunile viitoare cel puţin în oraşele prezentate prin ilustratele pe care le cuprinde. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Sprijin financiar pentru victimele infracțiunilor sexuale: Vouchere de până la 18.500 lei

Bera Larisa

Publicat

în

Sprijin financiar pentru victimele infracțiunilor sexuale: Vouchere de până la 18.500 lei Victimele infracțiunilor sexuale pot beneficia de un sprijin financiar de până la cinci salarii minime brute, adică suma de 18.500 lei. Pentru a primi acești bani, este necesar ca persoana respectivă să depună o cerere la Tribunalul de unde are domiciliu. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea