Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Expoziția inedită „Trecutul Ascuns”, la Blaj: 75 de ani de la interzicerea Bisericii Greco – Catolice

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Expoziția inedită „Trecutul Ascuns”, la Blaj: 75 de ani de la interzicerea Bisericii Greco – Catolice

75 de ani de la desființarea ilegală a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică sunt marcați la Blaj printr-o serie de manifestări științifice și culturale.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Biserica Greco-Catolică a avut mult de suferit în perioada comunistă. Acum trei sferturi de secol, era scoasă în afara legii, iar slujitorii ei au fost arestaţi, urmăriţi, intimidaţi. Sute de episcopi și preoți au fost aruncați în temnițe, iar cei rămași în libertate au dus mai departe credința, însă cu riscuri imense. Acțiunile poliției politice comuniste împotriva acţiunilor religioase clandestine pot fi înţelese mai uşor acum dintr-o expoziție deshisă la Blaj, la acest sfârșit de săptămână.

Pe 1 decembrie 1948, Prezidiul Marii Adunări Naționale a decis, prin decretul 358, încetarea existenței cultului greco-catolic și exproprierea tuturor bunurilor acestuia. Următorii 41 de ani, Biserica Unită cu Roma a reușit să supraviețuiască, dar în ilegalitate, până în data de 30 decembrie 1989, atunci când decretul a fost abrogat.

”Au fost timpuri de mare încercare pentru întreaga societate românească și pentru Biserica Greco-Catolică în mod deosebit”, a explicat Cristian Bratha, decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul UBB Cluj-Napoca.

Modul în care Securitatea supraveghea activitatea clandestină a Bisericii Greco-Catolice și a reprezentanților săi este scos la suprafață în cadrul expoziției „Trecutul Ascuns”, organizată de Muzeul Ororilor Comunismului din România.

Alexandru Groza, director, Muzeul Ororilor Comunismului din România: ”Acest proiect e unul multiplu, care abordează fiecare componentă religioasă în parte”.

Expoziția a fost realizată prin intermediul unui proiect european care studiază clandestinitatea bisericilor greco-catolice din Europa de Est.

James Kapalo, profesor, Universitatea College Cork, Irlanda: Ideea principală din spatele proiectului a fost să căutam în arhivele din perioada comunistă, cele ale poliției secrete, pentru a înțelege acest paradox și anume că: tocmai aceste arhive, menite să anihileze comunitățile religioase, reprezintă locul unde a fost ținut ascuns acest patrimoniu cultural.

Expoziția va ajunge în următoarea perioadă în mai multe orașe din țară, printre care se numără Timișoara și Oradea.

Pe lângă Conferința Internațională de Istorie a Comunismului, pe parcursul celor 4 zile sunt organizate, de asemenea, dezbateri științifice, workshop-uri, vernisaje de expoziții, lansări de carte, proiecții de film și mese rotunde, în parteneriat cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Universitatea „Petre Andrei” din Iași, Facultatea de Istorie și Facultatea de Teologie Catolică ale Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Ororilor Comunismului din România, Primăria Municipiului Blaj și Asociația „Artis”.

La evenimente participă istorici, cercetători, muzeografi, critici de film, personalități ale Bisericii Greco-Catolice, reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale.

Sursa: stiri.tvr.ro, iiccmer.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

MESAJE de PAŞTE 2024 haioase. Cele mai amuzante și „funny” urări de trimis prietenilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

MESAJE DE PASTE HAIOASE • MESAJE de PASTE 2024 amuzante. SMS-uri haioase de Sfintele Paşti • URARI și FELICITARI de PASTE hazlii Ai un prieten cu simţul umorului dezvoltat? Dacă da,  atunci nu ezita să-i trimiţi un mesaj funny în perioada sărbătorilor pascale.  Cu siguranţă îi vei aduce zâmbetul pe buze. Iată câteva exemple de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea