Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Exponatul lunii februarie la Muzeul Național al Unirii: O zăbală de tip tracic, descoperită de fiul primarului din Zlatna – FOTO

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Exponatul lunii februarie la Muzeul Național al Unirii este o zăbală de tip tracic cu ”o serie de caracteristici speciale, ”descoperită de Tudor Ponoran, fiul primarului din Zlatna, Silviu Ponoran.

exponatul lunii Muzeu02

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Piesa a fost recuperată ”cu bunăvoința descoperitorului” și a fost recondiționată ”cu ajutorul specialiștilor” de la muzeu, urmând să fie expusă toată luna februarie, a spus, miercuri,  arheologul Cătălin Borangic.

Zăbala a fost descoperită în ianuarie 2014, la Bulbuc, comuna Ceru-Băcăinți, județul Alba.

Descoperirea a fost ”realizată întâmplător”, în ianuarie 2014, cu ajutorul ”unui detector de metal, piesa fiind apoi donată”, a spus, Tudor Ponoran, care este și copreședinte al TNL Alba.

exponatul lunii Muzeu20

”Piesa este o invenție a lumii tracice. Sigur, zăbalele apar destul de timpuriu, odată cu nevoia oamenilor de a controla calul în diferite acțiuni, dar zăbala aceasta are o serie de caracteristici speciale. În primul rând, spre deosebire de zăbalele simple, aceasta are o bară dublă, pe lângă cea articulată, se dublează sub bărbie, având psaliile foarte mult prelungite în jos. Toate aceste caracteristici fac din ea un mecanism extrem de sever cu calul. Să probăm acest lucru, împreună cu colegul Marius Barbu de la Deva, am reconstituit o astfel de zăbală și am montat-o pe un cal. Trebuie să vă spun, cu toată mila pentru bietul animal, a înțepenit de durere în momentul când l-am oprit. Ducând în timp povestea, astfel de zăbale asigurau războinicilor călăreți un control deplin al calului pe care îl călăreau. Calul nu putea să aibă nicio inițiativă pentru că cea mai mică acțiune a brâului îl oprea pur și simplu din galopul cel mai rapid”, a afirmat Cătălin Borangic, arheolog la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

exponatul lunii Muzeu12

Tehnic, o astfel de zăbală are până la 15 piese componente: tije, bare, verigi, rozete sau discuri. Fabricarea ei presupunea unele cunoștințe tehnice, dar mai ales cunoașterea morfologiei anatomice a calului proprietarului. Pentru a rezolva această problemă, fierarii au ales o rezolvare pragmatică. Tija de sub bărbia calului avea mai multe posibile poziționări, cu ajutorul unor perechi de orificii executate în psalii. Sistemul devine și mai eficient prin posibilitatea adaptării rapide la diferiți cai în condițiile în care multe animale erau rănite și ucise în luptă. Zăbala de acest tip putea condiționa și cei mai temperamentali cai, experimentele efectuate arătând că animalul putea fi controlat eficient chiar în lipsa unui dresaj prealabil.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Direcția Județeană pentru Cultură Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

exponatul lunii Muzeu10


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

800.000 de lei daune către ANAF pentru 4 aparate de „păcănele” aflate ilegal într-un bar din Abrud

Unirea Ziarul

Publicat

în

800.000 de lei daune către ANAF pentru 4 aparate de „păcănele” aflate ilegal într-un bar din Abrud Bărbatul care a organizat într-un bar din orașul Abrud activităţi de jocuri de noroc, fără a deţine licenţă sau autorizaţie, a fost obligat, definitiv, să achite suma de 800.000 de lei la bugetul de stat. Singura modificare survenită […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea