Rămâi conectat

Actualitate

Experții, siguri că alte virusuri, mai MORTALE decât COVID-19, vor mai apărea. Care sunt cauzele

Publicat

în

Numărul de virusuri este în continuă creștere, spun experții, care avertizează că virusurile care sunt pe cale de apariție sunt rezultatul dezastrului ecologic și al comerțului cu animale sălbatice. 30 de milioane pe an ar fi costul prevenirii unor viitoare pandemii, fiind o investiție la nivel mondial în proiecte de protejare a pădurilor tropicale și în stoparea comerțului cu animale sălbatice, spun oamenii de știință.

Ce s-ar întâmpla dacă o nouă boală s-ar răspândi în întreaga lume la fel de repede ca și Covid-19, dar ar avea are o rată a mortalității ca și Ebola, între 50% și 90%?

Nu este un scenariu science fiction, ci o teamă a oamenilor de știință, bazată pe fapte, scrie CNN. „Ebola era necunoscută. Covid era necunoscut. Trebuie să ne temem de noi boli”, spune medicul Dadin Bonkole.

Electrica Furnizare Discount

O amenințare la adresa umanității

Omenirea se confruntă cu un număr necunoscut de virusuri noi și potențial fatale, care provin din pădurile tropicale africane, susține profesorul Jean-Jacques Muyembe Tamfum, care a ajutat la descoperirea virusului Ebola în 1976 și a fost de atunci în prima linie de căutare a unor noi agenți patogeni.

„Suntem acum într-o lume în care vor apărea noi agenți patogeni”, a declarat el pentru CNN. „Și asta constituie o amenințare la adresa umanității”.

Acum Occidentul trebuie să se bazeze pe oamenii de știință africani din Congo și din alte părți, car sunt adevărate santinele care pot avertiza împotriva bolilor viitoare.

În Ingende, un oraș din Republica Democrată Congo, a existat de curând un caz al unei femei cu simptome timpurii de febră hemoragică. S-a dovedit că nu era Ebola, dar medicii nu au identificat boala. Temerile de a întâlni un nou virus mortal au rămas foarte reale chiar și după recuperarea pacientei. După toate analizele, boala care a afectat-o rămâne un mister.

Muyembe a avertizat despre apariția în viitor a multor altor boli zoonotice – care se transmit de la animale la oameni. Febra galbenă diferite forme de gripă, rabie, bruceloză și boala Lyme sunt câteva dintre boli zoonotice, care se transmit adesea prin intermediul unei rozătoare sau al unei insecte.

Au mai existat epidemii și pandemii provocate de animale. HIV a apărut de la un tip de cimpanzeu și a devenit o plagă a vremurilor moderne la nivel mondial. SARS MERS și virusul Covid-19, cunoscut sub numele de SARS-CoV-2, sunt coronavirusuri care au trecut la oameni de la receptori necunoscuți din regnul animal. Muyembe crede că viitoarele pandemii ar putea fi mai rele decât Covid-19.

Noi virusuri sunt pe cale de apariție

Din 1901, când a fost identificată prima infecție transmisă de la animal la om, febra galbenă, oamenii de știință au descoperit cel puțin încă 200 de virusuri despre care se știe că cauzează boli la om. Potrivit cercetărilor efectuate de Mark Woolhouse, profesor de epidemiologie a bolilor infecțioase la Universitatea din Edinburgh, trei-patru specii noi de virusuri sunt descoperite în fiecare an. Majoritatea provin de la animale.

Experții spun că numărul tot mai mare de virusuri emergente este în mare parte rezultatul dezastrului ecologic și al comerțului cu animale sălbatice. Pe măsură ce habitatele lor naturale dispar, animale precum șobolanii, liliecii și insectele supraviețuiesc acolo de unde sunt eliminate animalele mai mari. Acestea pot trăi alături de oameni și se consideră frecvent că pot transmite noi boli la oameni.

Oamenii de știință au legat focarele trecute de Ebola de pătrunderea invazivă a oamenilor în pădurea tropicală. Într-un studiu din 2017 cercetătorii au folosit date prin satelit și au aflat că 25 din cele 27 de focare de Ebola localizate în pădurile tropicale din Africa Centrală și de Vest între 2001 și 2014 au debutat în locuri în care, cu aproximativ doi ani înainte, au avut loc defrișări.

În primii 14 ani ai secolului XXI a fost defrișată o zonă de pădure tropicală din Congo mai mare decât suprafața Bangladeshului. Organizația Națiunilor Unite a avertizat că dacă tendințele actuale de defrișare și creștere a populației continuă, pădurea tropicală a țării ar putea dispărea complet până la sfârșitul secolului. Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, animalele și virusurile pe care acestea le poartă vor afecta oamenii în moduri noi și adesea dezastruoase.

Soluții

Un grup de oameni de știință din SUA, China, Kenya și Brazilia a calculat că o investiție de 30 de miliarde de dolari pe an la nivel mondial în proiecte de protejare a pădurilor tropicale, în stoparea comerțului cu animale sălbatice și în agricultură ar putea compensa eficient costul prevenirii unor viitoare pandemii.

Scriind în revista Science, grupul a declarat că o sumă de 96 miliarde de dolari pe an, cheltuită pentru protejarea pădurilor, ar putea duce la o reducere cu 40% a defrișărilor globale în zonele cu cel mai mare risc de răspândire a virusului. Un program similar în Brazilia a dus la o scădere cu 70% a defrișărilor între 2005 și 2012, au spus oamenii de știință.

Suma de 30 de miliarde de dolari pe an ar putea părea imensă, dar oamenii de știință garantează că investiția ar merita din plin. Pandemia de coronavirus va costa doar SUA aproximativ 16 trilioane de dolari în următorii 10 ani, potrivit economiștilor de la Harvard, David Cutler și Larry Summers, fostul secretar al Trezoreriei SUA. FMI estimează că la nivel global pandemia va costa 28 trilioane de dolari prin producția pierdută între 2020 și 2025.
Eforturile oamenilor de știință de a putea anunța din timp apariția unui nou virus

Muyembe conduce Institutul Național de Cercetare Biomedicală din Kinshasa, unde medicii, virologii și cercetătorii caută virusuri cunoscute și necunoscute înainte ca aceștia să poată provoca noi pandemii. „Dacă un virus este detectat devreme – ca în instituția mea, de aici – va exista posibilitatea ca Europa și restul lumii să dezvolte noi strategii de combatere a acestor noi agenți patogeni”, a spus Muyembe.

Simon Pierre Ndimbo și Guy Midingi sunt ecologiști și vânători de virusuri în provincia Équateur Province din nord-vestul Congo, unde se află Ingende. Ei sunt vârful de lance în urmărirea semnelor apariției bolilor infecțioase emergente.

Într-o expediție recentă ei a adunat 84 de lilieci. Animalele trebuie tratate cu grijă fiindcă altfel mușcă, a explicat Midingi, iar o singură mușcătură de liliac ar putea fi momentul în care o nouă boală face saltul de la animale la oameni.

Prioritatea lor este să caute semne de infecție cu Ebola la lilieci. În ultimii ani zeci de noi coronavirusuri au fost depistate la lilieci. Nimeni nu știe cât de periculoși pot fi pentru oameni.

Rămâne un mister modul în care Ebola a infectat pentru prima dată oamenii, dar oamenii de știință cred că bolile zoonotice precum Ebola și Covid-19 se transmit atunci când animalele sălbatice sunt sacrificate. Animalele vii din așa-numitele piețe „umede” reprezintă o amenințare majoră.

Sursă: alephnews.ro

Publicitate

Actualitate

Multe școli riscă să-și închidă porțile din cauza costurilor foarte mari ale utilităţilor: Ce spune ministrul Educației

Publicat

în

Multe școli riscă să-și închidă porțile din cauza costurilor foarte mari ale utilităţilor: Ce spune ministrul Educației

În cursul serii de luni, 17 ianuarie, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că există riscul ca unele şcoli să nu poată funcţiona, din cauza costurilor foarte mari ale utilităţilor, el atrăgând atenţia autorităţilor publice să ia măsuri în acest sens. Soluţia este, spune ministrul, plafonarea preţurilor.

Întrebat, la Digi24, luni seară, dacă sunt în pericol şcolile din cauza facturilor uriaşe la utilităţi, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că există riscuri în acest sens, iar soluţia este plafonarea.

”Am atras atenţia şi în şedinţa de Guvern, trebuie privite cu prioritate şcolile, spitalele şi universităţile. Există riscuri de funcţionare dificilă din cauza unor costuri foarte mari ale utilităţilor. Am dat un exemplu, al unei universităţi în care costurile cu utilităţile erau 3 la sută din buget, iar acuma ajung să fie 15 la sută din buget. Soluţia e clară, plafonarea şi verificarea corectitudinii facturilor, din perspectiva îndeplinirii condiţiilor legale. Acest lucru trebuie să îl facă şi primăriile în ceea ce priveşte şcolile din învăţământul preuniverisitar”, a declarat Sorin Cîmpeanu, potrivit news.ro.

Electrica Furnizare Discount

Ministrul Educaţiei a precizat că plafonarea preţurilor la energie va fi clarificată în Guvern.

”Există o regulă de plafonare, înţeleg că ea va fi clarificată, la nivelul Guvernului, mai bine. Există, de asemenea, şi o hotărâre de Guvern care este pe circuitul de avizare pentru creşterea costului standard per elev, destinat cheltuielilor materiale, însă aceste creşteri, deşi sunt importante, sunt mici în raport cu ceea ce înţeleg că înseamnă creşterea costului la energia electrică”, a declarat Cîmpeanu.

Întrebat care este recomandarea sa, Sorin Cîmpeanu a declarat că elevii trebuie să meargă la şcoală.

”Varianta este să meargă la şcoală şi să fie condiţii optime pentru derularea procesului de învăţământ, foarte clar. O să redau ceea ce a zis premierul, cel mai dramatic lucru este închiderea şcolilor, din orice motiv”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Zeci de instituţii şi unităţi de învăţământ au primit facturi uriaşe la gaze pentru luna decembrie.

Primăria Bârlad reclamă faptul că facturile uriaşe la utilităţi ”au îngenuncheat bugetul oraşului”, cele mai mari facturi fiind primite de unităţile de învăţământ. O singură şcoală a primit o factură de 270.000 de lei pentru o singură lună, în condiţiile în care Spitalul Municipal, care are opt pavilioane şi este cel mai mare consumator local, are o factură de 180.000 de lei.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Programul „Casa Verde fotovoltaice”, la bloc: Când va începe sesiunea ETAPIZATĂ de depuneri a dosarelor

Publicat

în

Programul „Casa Verde fotovoltaice”2022, la bloc: Când va începe sesiunea ETAPIZATĂ de depuneri a dosarelor

Luni seara, ministrul Mediului a vorbit despre programul ”Casa Verde”, precizând că există buget pentru a-i finanța pe toți cei care au depus dosare în acest sens. De asemenea, Tanczos Barna a precizat că noi depuneri se vor face în primăvară.

Avem buget pentru 2022 suficient de mare ca să finanțăm toate dosarele

Ministrul Mediului a vorbit la Digi 24 despre programul ”Casa Verde” despre care spune că există bani pentru toți beneficiariii care și-au depus dosare până acum. De asemenea, ministrul Tanczos Barna a adâugat că din primăvară va începe o sesiunea de depunere, etapizată.

”Îi pot asigura pe toți cei care au depus dosarele în decembrie la instalatori, și pe toți cei 45.614 de beneficiari potențiali, că toți cei care trec de filtrul de eligibilitate și de finanțare, vor fi finanțați în 2022. Avem buget pentru 2022 suficient de mare ca să finanțăm toate dosarele. Deci vom finanța întregul pachet, pentru că este o nevoie și o cerere uriașă.

Electrica Furnizare Discount

Va trebui să continuăm acest program în așa fel încât să ajungem la o etapizare lunară, și lună de lună să putem avea sesiuni de depunere pentru panouri fotovoltaice. Este soluția ideală pentru gospodăriile care sunt afectate de prețul ridicat al energiei electrice”, spune ministrul Mediului.

Blocurile reprezintă o provocare

În timp ce panourile votaice sunt o idee excelentă pentru case, ministrul Mediului spune că implementarea acestora la blocuri este dificilă.

”Avem o provocare destul de mare în ceea ce privește blocurile. Pentru că acolo este o proprietate indiviză, comună, este greu de stabilit cum și cine va beneficia de o capacitate instalată. Lucrurile se complică un pic la blocurile cu multe etaje, dar pentru casele individuale este soluția ideală, și va trebui să mergem mai departe. Trebuie să ajungem la sute de mii de gospodării care să beneficieze de sprijin și să instaleze asemenea capacități”, spune ministrul.

Dosarele se vor putea depune din primăvară

Ministul Tanczos Barna a mai precizat că momentan nu se mai pot depune dosare pentru progamul ”Casa Verde”, însă el speră ca din primăvară oamenii să poată aplica, etapizat, pentu acest proiect.

”Beneficiarii care au depus actele până acum vor intra în faza de evaluare. Momentan nu se mai acceptă noi dosare, dar probabil după martie, aprilie, putem ajunge la faza la care intrăm într-o sesiune de depunere etapizată, lunară.

Acum, este o provocare mare analiza și verificarea acestor dosare, dar se va găsi soluția și va crește capacitatea administrativă ca să intre pe un făgaș normal.

Se va stabili un criteriu corect de ordine în care să intre fiecare instalator cu dosare în evaluare, astfel încât să nu fie nici la întâmplare, să nu fie nici stabilit arbitrar de o persoană sau alta. Vom stabili o regulă clară săptămâna viitoare. Deja intră în faza de încărcare în sistemul informatic toate dosarele.

Toate firmele de instalare au depus până pe 4 ianuarie câte o listă cu potențialii beneficiari, dosarele vor fi încărcate în ianuarie, după un program stabilit pentru fiecare companie”, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, la Digi24.

Citește mai mult

Actualitate

Medic român: „Avem şanse mari ca în acest an să renunţăm la restricţii, dar sunt câteva condiţii”

Publicat

în

Medic român: „Avem şanse mari ca în acest an să renunţăm la restricţii, dar sunt câteva condiţii”

România se confruntă cu „o formă extrem de blândă a pandemiei” deoarece există un număr foarte mic de pacienţi internaţi în spital din cauza tulpinii Omicron, a declarat luni, Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Mahler a anunțat că este posibil ca anul 2022 să fie ultimul cu restricții.

„Din fericire, lucrurile stau bine din acest punct de vedere. Avem puţini pacienţi internaţi şi în secţie şi la ATI. Nu sunt mai mult de două-trei internări într-o zi. Sunt pacienţi care au nevoie de terapie şi suport ventilator. Marea majoritate a celor care ajuns la spital pentru evaluare sunt evaluaţi şi merg acasă unde îşi continuă tratamentul. Într-adevăr, ce vedem acum în spital este o formă extrem de blândă a pandemiei, o evoluţie care ne bucură şi pe noi, dar nu trebuie să ne facă să ne relaxăm, pentru că până la urmă, încă în acest moment trebuie să fim atenţi la modul în care ne protejăm unii pe alţii.

Şi să rămâi acasă şi cu o formă uşoară de afectare, cu febră, cu dureri de cap, este neplăcut. Prin urmare, veştile sunt bune. Avem şanse mari ca în acest an să renunţăm la restricţii, dar sunt câteva condiţii pe care trebuie să le respectăm.

Electrica Furnizare Discount

În primul rând, să trecem cu bine peste acest val şi ulterior să nu uităm ca în anumite momente din an, aşa cum ne protejăm de gripă, va trebui să ne protejăm şi de infecţia SARS-COV-2”, a declarat medicul Beatrice Mahler, în direct la România TV, în emisiunea „Punctul Culminant”, prezentată de Victor Ciutacu.

Beatrice Mahler a explicat că este posibil să facem vaccinul anti-COVID precum cel antigripal, o dată pe an.

„Probabilitatea este foarte mare să ajungem la această formă de vaccinare. Sper însă ca anul 2022 să aducă şi un ou tip de vaccin adaptat variabilităţii pe care o înregistrează SARS-COV-2 pentru că altfel o să ne trezim cu o altă surpriză pe care ne-a şi făcut-o în 2021 tulpina Delta. Sperăm ca de data asta vom fi un pic în faţa virusului noi ca unanitate şi vom avea soluţii ca să ieşim din pandemie”, a afimat managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Întrebată dacă are informaţii despre o posibilă îmbunătăţire a vaccinului anti-COVID, dr. Beatrice Mahler a afirmat că se lucrează la un ser prin care „am avea o imunitate care s-ar putea să fie şi mai de lungă durată”.

„Sunt date care indică acest lucru. Sunt mai multe de vaccin care se află acum în lucru. unele care se referă la o formă de vaccin care ar asigura imunitate indiferent de ce variantă sau ce mutaţie ar putea atrage virusul în timp. Nu se mai lucrează la un virus care să vizeze proteina Spike, ci care să vizeze genomul viral, adică structura esenţă a virusului. Asta ar fi bine pentru că am avea o imunitate care s-ar putea să fie şi mai de lungă durată. Cu siguranţă, nu ar mai depinde de mutaţiile pe care le-ar aduce virusul.

Sistemul face paşi importanţi. La Marius Nasta am primit avizul DSP pentru funcţionare. Casa de Asigurări a emis normele şi pachetele de spitalizare de zi cu care vom putea funcţiona. Noi evaluăm în acest moment pacineţi în spitale, dar nu avem toată structura şi tot circuitul exact creionat, însă pacienţii au circuit separat. Pot primi Favipiravir. Decontarea de către casă nu se face în acest moment.

Legislaţia însă s-a publicat la sfârşitul săptămânii trecute – ordinul comun care prevede pachete de servicii. Pacienţii pot veni fără bilet de trimitere, însă este important să aibă cardul la ei, indiferent dacă sunt asiguraţi sau neasiguraţi pentru a valida consultaţia. Pot să aibă card şi dacă nu sunt asiguraţi.

Sunt şase tipuri de pachete. Sunt pachete care prevăd doar evaluare, consult, analiză de sânge şi tratament. Pachet care prevede analiză de sânge cu evaluare şi consult cu tratament şi examen radiologic sau cu computer tomografie. În funcţie de sursa medicaţiei care se administrează pacientului de la Ministerul Sănătăţii, că ne referim la anticorpii monoclonali sau antivirale, suma plătită e diferită. Important este că pacientul primeşte antivirale, că primeşte tratament cu anticorpi monoclonali dacă are indicaţie şi poate să plece acasă să-şi continue terapia fără să fie necesară internarea în spital”, a explicat dr. Mahler.

Este posibilă imunizarea de turmă în România? Reacţia lui Beatrice Mahler: „Sunt astfel de teorii, însă nu cred că putem vorbi despre asta în România, cât timp noi avem testare, măsuri de protecţie, restricţii şi vaccinare pentru cei care doresc să se protejeze. Medical vorbind încă nu se poate vorbi despre asta. După ce te infectezi cu Omicron acum şi persoanele vaccinate şi nevaccinate trebuie să carantineze pentru că riscul de a se infecta există, tocmai de aceea există o posibilă problemă ridicată de posibilitatea de a asigura asistenţa medicală în spitală, legat de personalul medical care în acest moment, chiar dacă este vaccinat şi este contact cu un membru al familiei infectat trebuie să rămână în carantină la domiciliu”.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare