EXCLUSIV| Europarlamentarul din Austria care a fost vrăjit de frumusețea municipiului Alba Iulia: „Vizita m-a făcut să realizez că orașul acesta este în centrul Europei”
Europarlamentarul din Austria care a fost vrăjit de frumusețea municipiului Alba Iulia: „Vizita m-a făcut să realizez că orașul acesta este în centrul Europei”
Hannes Heide, fostul primar al orașului Bad Ischl și susținător al comunității românești din Austria, a împărtășit câteva impresii despre vizita sa în județul Alba, la invitația europarlamentarului PSD Victor Negrescu.
Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru ziarulunirea.ro, eurodeputatul austriac și-a arătat aprecierea față de aspectul european al orașului nostru, precum și de istoria noastră comună.
„Cunoșteam deja câteva informații despre municipiul Alba Iulia și despre importanța sa istorică, dar vizita mea aici m-a făcut să realizez că orașul acesta este în centrul Europei, cu istoria sa bogată din vremea romanilor, până la dinastia Habsburgilor și epoca modernă, care fac toate parte din identitatea românească. Am avut parte de o experiență cât se poate de europeană, într-un loc specific european.
CITEȘTE ȘI: Europarlamentar din AUSTRIA, aflat în vizită la Alba Iulia, despre intrarea României în Schengen: „Este de neînțeles cum românii și bulgarii trebuie să plătească prețul politicilor purtate de țara mea”
Dacă ești austriac, cu siguranță ești interesat de istorie și de casa de Habsburg.”, a transmis Hannes Heide, pentru ziarulunirea.ro.
Mai departe, eurodeputatul austriac a vorbit despre orășelul din care acesta provine, precum și despre importanța localităților de dimensiuni mici în politică și cultură.
„Orașul din care vin eu, Bad Ischl, va fi capitală culturală europeană în cursul anului viitor, cu doar 14 000 de locuitori. Pentru prima dată, o zonă rurală din inima Alpilor este selectată pentru această onoare, lucru ce semnifică faptul că viitorul Europei este decis în aceste zone, la periferie. Dacă te uiți la istoria Brexitului de exemplu, acesta a fost decis nu în centrele urbane, ci în localitățile aflate la periferia acestora și zonele rurale.
Orașul meu are și el o istorie bogată, deoarece este locul unde împăratul Franz Josef a avut reședința sa de vacanță. Este locul unde a cunoscut-o pe Sisi (Elisabeta, viitoarea împărăteasă a Austriei) și unde s-au căsătorit câteva zile mai târziu. Tot în orașul meu natal, declarația de război din 1914 față de Serbia a fost semnată, marcând începutul Primului Război Mondial. De aceea, sunt extrem de interesat de istorie și despre tot ce s-a întâmplat în timpul și după încheierea Marelui Război. Tot ce s-a întâmplat în prima jumătate a secolului XX a dus mai apoi la toată această unificare europeană”, a declarat politicianul din Austria.
În timpul vizitei la Alba Iulia, eurodeputatul austriac a vizitat obiective turistice importante din Cetatea Alba Carolina, cum ar fi Biblioteca Batthyaneum, Sala Unirii, Catedrala Încoronării și Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail. Acesta a fost însoțit de europarlamentarul Victor Negrescu, secretarul de stat din cadrul MAE Sitaru Janina, subprefectul județului Alba, Corneliu Mureșan, precum și de doctorii Adrian Bara și Tudor Alexandru Florin.
În următoarea zi, delegația a mers la Cetatea Greavilor din Gârbova, o comunitate locuită odinioară de sași, care este condusă acum de primarul social-democrat Muntean Ioan. Cei prezenți au discutat despre această frumoasă comunitate, iar Hannes Heide a fost încântat de ceea ce a văzut.
Pentru a transforma deznodământul acestei vizite într-unul cât mai memorabil, europarlamentarul Victor Negrescu și subprefectul Mureșan i-au prezentat eurodeputatului austriac o serie de cadouri reprezentative pentru orașul nostru, printre care o gravură care înfățișează cetatea noastră, precum și niște ciocolată confecționată special pentru Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia.
Vizita lui Hannes Heide la Alba Iulia și Gârbova a fost o oportunitate importantă pentru a întări relațiile între comunitatea românească din Alba și comunitatea austriacă. Subprefectul Mureșan a subliniat importanța acestui tip de vizite în dezvoltarea relațiilor dintre țări și comunități.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
„Miracol” pe Transapuseana, după asfaltare: Se solicită redeschiderea unei școli dintr-o comună care era depopulată, întrucât a crescut numărul de copii
„Miracol” pe Transapuseana, după asfaltare: Se solicită redeschiderea unei școli dintr-o comună care era depopulată, întrcât a crescut numărul de copii Modernizarea Transapusenei, cea mai mare investiție din România într-un drum județean, are tot mai multe efecte sociale, potrivit președintelui Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan. Acesta a declarat, la Radio Unirea FM, că administrația locală […]