Examenul auto s-ar putea schimba radical: Proba de poligon e scoasă de la naftalină. Conducere defensivă și testări psihologice mai dure
România este una din țările cu cea mai ridicată rată a mortalității rutiere. Anul trecut, peste 1.500 de persoane au murit în accidente de circulație. Pentru a reduce acest fenomen alarmant, autoritățile iau în calcul introducerea unui examen mult mai riguros pentru viitorii șoferi.
După aproape trei decenii, proba de poligon ar putea fi reintrodusă în traseul de obținere a permisului. În plus, cine vrea carnet, ar putea fi obligat sa treacă de cursurile de conducere defensivă dar si printr-o testare psihologică mai dură.
Citește și: ACCIDENT în comuna Avram Iancu: Conducătorul unui motociclu a ajuns la spital după ce a pierdut controlul asupra vehiculului și a intrat într-o mașină
După 30 de ani de pauză, proba de poligon e scoasă de la naftalină. În perioada de glorie, testarea le dădea mari emoţii viitorilor şoferi – de la mersul în rampă, până la parcarea laterală – totul sub presiune, la volanul unor Dacii vechi, fără servodirecție, senzori sau sisteme electronice de asistență. Cui i se oprea motorul în rampă sau cine nu reuşea să parcheze, era eliminat.
Avocatul Poporului propune reintroducerea acestei etape eliminatorii pentru viitorii soferi, pentru a le evalua mai bine abilitățile practice.
„Este de bun simţ ca o primă măsură să introduci un mijloc de învăţare, de perfecţionare a viitorilor conducători auto înainte ca ei să iasă pe drumurile publice. Am observat că o cauză de producere a accidentelor de circulaţie rezidă din faptul că legislaţia rutieră este prea puţin cunoscută şi de faptul că cei care participă la traficul rutier nu dau dovadă întotdeauna de cunoştinţă suficientă în manevrarea autoturismului”, spune Mircea Criste, adjunct Avocatul Poporului.
Viitorii şoferi nu văd măsura cu ochi buni, chiar dacă majoritatea maşinilor de astăzi au tehnologie avansată.
„Reintroducerea poligonului nu cred că este în sine o soluție. Procesul de testare ar trebui perfecționat. Să fie mult mai bine pregătiti în școlile de șoferi”, spune Dan Jianu, fost şef Brigada Rutieră.
În paralel cu această propunere, Avocatul Poporului cere și cursuri de conducere defensivă obligatorii pentru viitorii soferi.
„Din păcate văd foarte mulți tineri care și au luat permisul de curând. Nu simt mașină la fel de bine pentru că nu au experiență și clar ar învață care sunt limitele”, spune Lucian Nan, instructor conducere defensivă.
Plus, testări psihologice mai dure, pentru a evalua mai bine starea emoțională și psihică a cursanţilor. Un experiment Observator a arătat că testarea care ar trebui sa dureze o oră, se face in mai putin de cinci minute, iar medicii pun ștampila chiar și fără să vadă pacientul. Propunerile din raportul Avocatului Poporului sunt momentan in faza de discuție și ar putea fi incluse într-un proiect de lege care să completeze Codul Rutier.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Fraudă în sistemul de sănătate! Certificate de handicap false pentru persoane apte de muncă
Fraudă în sistemul de sănătate! Certificate de handicap false pentru persoane apte de muncă În România, persoane cu boli minore, dar apte de muncă, beneficiază de certificat de handicap, astfel este fraudat sistemul de sănătate. Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății lucrează la gestionarea listei criteriilor pentru acordarea certificatelor de handicap. „România are niște boli care, […]
Reducerea burselor obligă tot mai mulți elevi și studenți să lucreze pe durata studiilor
Reducerea burselor obligă tot mai mulți elevi și studenți să lucreze pe durata studiilor Micșorarea drastică a bugetului pentru burse, a deteminat tot mai mulți tineri să își caute un loc de muncă. Platformele de joburi au fost luate cu asalt de liceeni și studenți, dar și de tineri fără calificare. În doar 14 zile, […]
RABLA 2025: Cum va funcționa noul program și ce valoare vor avea voucherele. Anunțul ministrului Diana Buzoianu
RABLA 2025: Cum va funcționa noul program și ce valoare vor avea voucherele. Anunțul ministrului Diana Buzoianu Programul Rabla va continua și în acest an, însă vine cu schimbări pentru șoferi, după luni întregi de amânări: va fi disponibil doar pentru persoanele fizice, iar valoarea unora dintre vouchere ar urma să fie mai mică. Programul […]