Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Evaziunea fiscală, în floare în România! Aproape 9 miliarde de euro pe care ANAF nu-i încasează din TVA

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Evaziunea fiscală, în floare în România! Aproape 9 miliarde de euro pe care ANAF nu-i încasează din TVA

România se confruntă cu cea mai proastă situație în ceea ce privește deficitul de încasare a TVA din Uniunea Europeană, acesta ajungând la 36,7% în 2021, în scădere cu 0,5 puncte procentuale față de anul precedent, conform cel mai recent raport al Comisiei Europene. Acest lucru înseamnă că aproape 9 miliarde de euro nu au fost colectați de ANAF (8,996 miliarde de euro, pentru a fi mai precis).

Aceasta este una dintre motivele pentru care Guvernul Ciolacu a decis să mărească taxele, în afara faptului că bugetul a fost construit cu greșeli.

Conform raportului, în contrast cu celelalte state membre, România a înregistrat un decalaj semnificativ și persistent în ceea ce privește TVA în ultimii ani. Din 2000, primul an acoperit de studiul UE, decalajul TVA a depășit constant pragul de 30%.

Malta ocupă locul doi cu 25,7%, urmată de Grecia cu 17,8%, Letonia cu 14,5% și Italia cu 10,8%.

Conform raportului, decalajul TVA a fost semnificativ mai mare decât în oricare alt stat membru în perioada 2000 – 2021. În perioada 2013 – 2021, acesta a fluctuat între 33,2% și 39,7%.

Cu toate că condițiile au fost favorabile, decalajul a rămas semnificativ.

În total, conform Comisiei Europene, economia românească a crescut cu 34% în termeni reali între 2013 și 2021.

„De asemenea, Guvernul a redus semnificativ povara TVA prin reducerea cotei standard cu 4 puncte procentuale în ianuarie 2016 și încă un punct procentual în 2017. Această modificare a cotei nu a avut niciun impact vizibil asupra evoluției decalajului.”

Începând cu 2022, companiile mari sunt obligate să furnizeze informații fiscale prin intermediul SAF-T. Acest sistem a fost extins la întreprinderile mijlocii din 2023, și va fi aplicat și pentru cele mici începând din 2024.

Estimările Comisiei arată o reducere a decalajului TVA cu aproximativ 1,5 puncte procentuale în 2022. Cu toate acestea, impactul real nu va fi observabil decât ulterior, atunci când vor fi disponibile datele relevante.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Din luna mai 2024, modificări temporare în circulația unor trenuri internaționale

Unirea Ziarul

Publicat

în

Din luna mai 2024, modificări temporare în circulația unor trenuri internaționale În urma închiderii totale a circulaţiei feroviare între stațiile Bekescsaba – Lokoshaza, petnru efectuarea unor lucrări la infrastructura feroviară de către administrația ungară – MAV Start, la sfârșitul lunii viitoare vor interveni modificări în circulaţia trenurilor CFR Călători. Dintre acestea, trenurile Ister și Dacia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea