Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

ETICHETĂ ȘI BUNE MANIERE: Limbajul în public. Modul în care trebuie să ne adresăm altor persoane pe stradă, în mijlocul de transport sau la locul de muncă

Ziarul Unirea

Publicat

în

codu bunelor maniereÎn fiecare zi interacționăm cu alți oameni, fie că mergem la locul de muncă, la cumpărături, într-un loc de distracție sau circulăm cu mijloace de transport în comun. Zilnic discutăm cu alți oameni, iar limbajul folosit când suntem în public, la fel ca și tonul cu care rostim cuvintele, trebuie să respecte regulile bunelor maniere.

Dacă persoanelor din familie le putem spune un simplu ”Bună” când le vedem sau ”Pa” când plecăm, în cazul în care ne întâlnim cu persoane pe stradă sau la locul de muncă vom spune ”Bună dimineața/ziua”, iar la plecare vom spune ”La revedere”.

Formula ”Salut” este permisă doar între băieți tineri. Clișeul de exprimare ”O zi bună” este recomandabil să fie evitat, dacă e spus indiferent de perioada zilei sau a săptămânii. E politicos însă să spui la finalul unei zile de vineri ”Vă doresc un sfârșit de săptămână plăcut/frumos”.

Când ajungem la locul de muncă și urcăm în lift vom saluta colegii, dacă urcăm în liftul de acasă și mai sunt alți vecini, de asemenea îi vom saluta.

La locul de muncă, la școală, în mijloacele de transport în comun, vom vorbi clar, pe un ton calm și nu tare, folosind pronumele de politețe. E nepoliticos să ne adresăm unei doamne în vârstă pe care nu o cunoaștem cu apelativul ”tanti” sau, și mai grav, ”mamaie”. Același lucru e valabil și în cazul bărbaților în vârstă, cărora nu le vom spune în public ”nene” sau ”tataie”. Aceste apelative se folosesc doar în familie, în cazul în care vorbim cu mătuși, unchi, bunici și numai dacă aceștia ne permit să ne adresăm astfel. Formulele de adresare către persoanele necunoscute vor fi ”doamnă” și ”domnule”.

Dacă ne aflăm într-un mijloc de transport în comun sau pe stradă în compania unui prieten/unei prietene vom putea purta o conversație cu condiția să nu deranjăm pe altcineva și să nu audă toată lumea subiectul discuției. Vom vorbi încet, fără a rosti onomatopee, injurii, jigniri.

Unii folosesc deseori apelativul ”mă” sau ”bă”, ceea ce este o dovadă de lipsă de politețe nu doar față de persoana căreia se adresează, ci și față de cei care aud conversația.

Dacă suntem într-un mijloc de transport în comun și am atins pe cineva din greșeală, vom prezenta scuze. În cazul în care altcineva ne atinge din greșeală, nu vom face reproșuri, vom accepta scuzele celeilalte persoane.

Pentru nimic în lume nu vom vorbi în timp ce mâncăm și vom învăța și copiii același lucru. Nu este permis vorbitul în timp ce avem mâncare în gură.

Momentele aniversare sunt un alt prilej în care unii fac greșeli în modul în care se comportă și vorbesc. Atunci când primim un cadou sau un buchet de flori nu vom spune ”nu trebuia să te deranjezi”, ci doar ”mulțumesc”.

Când ne vom adresa unei persoane nu vom spune ”doamna Viorica” sau ”domnul Costică”, ci vom folosi numele de familie, ”doamna Popescu” sau ”domnul Marinescu”.

O atenție deosebită trebuie acordată felului în care vorbim în preajma copiilor, deoarece ei au tendința de a adopta limbajul adulților și ne putem trezi cu surprize neplăcute. Dacă ieșiți cu copiii la un loc de joacă, politicos este să discutați cu alți părinți, fără a intra în detalii personale.

Este permis să facem complimente în timpul unei conversații, fără a exagera. O remarcă de genul ”ați aranjat foarte frumos noul birou” spusă unui coleg sau ”îmi place cum ai asortat colierul cu rochia” adresată unei prietene sunt complimente care pot bucura interlocutorul. În niciun caz nu vom alătura unui compliment o întrebare nepotrivită — ”ai niște pantofi superbi, cât au costat?”.

Dacă primim un compliment, politicos este să spunem ”Mulțumesc”.

Când întâlnim o persoană pe care nu am văzut-o de multă vreme și observăm o schimbare în aspectul acesteia, nu vom spune ”Vai, dragă, ce-ai pățit, arăți tare rău!”. Dacă persoana respectivă va dori să vorbească despre problemele sale, o vom asculta, fără a comenta sau a ne ”minuna”. (C.M.)

sursa: Agenția Națională de Presă Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi Doar o singură zi ne mai desparte de sărbătoarea Crăciunului, iar mulți dintre cei care vor sărbători nu sunt întotdeauna aproape de cei dragi. Centrul InfoCons a făcut o listă cu urarea „Crăciun fericit” scrisă în toate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea