Estonia preia preşedinţia semestrială a Consiliului UE, în locul Marii Britanii
Uniunea Europeană (UE) a pus capăt discuţiilor referitoare la ce se va întâmpla cu mandatul Marii Britanii la preşedinţia prin rotaţie a blocului comunitar. Londra a anunţat că renunţă la această poziţie, pe care trebuia să o deţină în a doua jumătate a anului viitor. Mai multe alte state, printre care Ungaria şi Grecia, s-au oferit să preia mandatul, însă Estonia este cea căreia îi va reveni preşedinţia UE în locul Marii Britanii.Toate mandatele de după Estonia vor fi devansate cu șase luni.
Estonia va asigura preşedinţia semestrială a Uniunii Europene în a doua parte a lui 2017, cu şase luni mai devreme decât era prevăzut, în urma deciziei Marii Britanii de a renunţa la dreptul său de a deţine preşedinţia, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al Consiliului European, relatează Reuters.
Ambasadorii statelor membre UE s-au reunit la Bruxelles, după anunţul Guvernul britanic, care a subliniat că renunţă la preşedinţie pentru că vrea să acorde atenţie negocierii ieşirii sale din Uniune, transmite News.ro.
Preşedinţia semestrială a Uniunii Europene este deţinută în prezent de Slovacia, căreia îi va urma Malta în primul semestru al anului viitor.
Estonia urma să preia preşedinţia în primul semestru al lui 2018, după mandatul Marii Britanii „Soluţia este ca toată lumea să devanseze cu şase luni”, a anunţat un purtător de cuvânt al Consiliului European.
Acest lucru înseamnă că Estonia va deţine preşedinţia în semestrul al doilea din 2017, în locul Marii Britanii. Primul semestru din 2018 va reveni următoarei ţări, în ordinea existentă în acest moment, şi anume Bulgaria. Şi tot aşa.
Acordul încheiat în acest sens de către ambasadori urmează să fie validat de cele 28 de state membre.
sursa:digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Salariaţii din administraţia publică cer creșterea numărului de angajați pentru reducerea sarcinilor: Sectorul bugetar nu ar fi supradimensionat
Salariaţii din administraţia publică cer creșterea numărului de angajați pentru reducerea sarcinilor: Sectorul bugetar nu ar fi supradimensionat Salariaţii din administraţia publică reclamă „campania agresivă şi lipsită de fundament care promovează ideea că sectorul bugetar din România este supradimensionat” şi cer „creşterea numărului de angajaţi, pentru reducerea sarcinilor” Citește și: Taxe, salarii și pensii din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan