Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Este sau nu legal fondul clasei?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Este sau nu legal fondul clasei? Părinții nu sunt obligați să contribuie la fondul clasei sau al școlii conform legii.

Am auzit deseori părinți discutând despre legalitatea așa-ziselor fonduri ale clasei (sau școlii). Chiar dacă, potrivit legii, învățământul de stat este gratuit, sunt destule școli în care părinții au fost solicitați pentru a pune mână de la mână, astfel încât unitatea de învățământ să fie dotată pentru buna desfășurare a cursurilor – s-au achiziționat perdele, covoare, bănci, scaune, tablă și multe altele. Așa cum știm, școlile au posibilitatea de a obține venituri proprii care să le permită să se modernizeze, pot obține fonduri din activități specifice, din donații, sponsorizări sau din alte surse legale.

De altfel, sintagma ”fondul clasei/școlii” nu se regăsește în legislația ce stă la baza desfășurării procesului de învățământ. Există totuși o portiță! Părinții au posibilitatea de a susține financiar, voluntar, o clasă, prevederea regăsindu-se în regulamentul școlii. Comitetul de părinți poate decide să susțină școala, inclusiv financiar, prin asociația de părinți cu personalitate juridică, respectându-se prevederile legale. Ar mai fi de spus un lucru: hotărârea de sprijin financiar a comitetului de părinți nu este obligatorie, potrivit regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

La atribuțiile comitetului de părinți se adaugă și modernizarea bazei materiale a clasei și școlii, prin strângerea de cotizații voluntare de la membrii asociației de părinți și atragerea de fonduri și donații de la persoane fizice sau juridice (colectate de asociație cu respectarea legii). Regulamentul școlilor interzice atât implicarea elevilor sau a personalului unității de învățământ în strângerea fondurilor, cât și constituirea fondurilor (cum ar fi cel de protocol) pentru derularea examenelor/evaluărilor naționale. Așadar, ce să mai înțelegem? Vorba lui Caragiale: ”Ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc!

Dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, și anume în punctele esențiale!”. E realitatea pe care o trăim de ani buni, ”gustăm” din plin dilema onorabilului Farfuridi, din ”O scrisoare pierdută”. Pe de o parte, fondul clasei și fondul școlii nu ar trebui să existe, pentru că așa spune legea, iar părinții nu sunt obligați să cotizeze la astfel de fonduri, iar pe de altă parte comitetul și asociația de părinți pot să susțină financiar, în mod voluntar, modernizarea bazei materiale a clasei, fiind acceptate și donațiile și sponsorizările altor persoane din afara școlii.

Odată cu modificarea regulamentului școlilor, e mai dificil pentru comitetul de părinți să contribuie financiar, legal, la modernizarea unei clase, dar totuși se pot colecta cotizații voluntare de la membrii asociației de părinți, dacă există o astfel de organizație în școală. Potrivit noilor prevederi, Consiliul părinților poate să facă demersuri pentru a atrage fonduri, dar acestea trebuie gestionate de școală. Consiliul părinților nu poate să colecteze cotizații, donații sau să primească finanțări de la persoane fizice și juridice.

Totodată, asociația de părinți poate colecta fonduri și donații de la persoane fizice și juridice; ea se poate constitui la nivel de școală, ținând seama de prevederile legale referitoare la asociații și fundații.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Almașu Mare: Gheorghe Hendrea – Împreună pentru un viitor mai bun!

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Almașu Mare: Gheorghe Hendrea – Împreună pentru un viitor mai bun! În cadrul Adunării Generale, membrii filialei USR Almașu Mare l-au votat pe Gheorghe Hendrea, candidat în cursa pentru primărie. Prin votul lor, au îmbrățișat viziunea unui lider capabil să clădească un viitor solid, pentru întreaga comunitate. Citește și: Comunicat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea