„Era fierberii globale e aici și e doar începutul”. Iulie 2023 este cea mai fierbinte lună din istoria măsurătorilor meteorologice
„Era fierberii globale e aici și e doar începutul”. Iulie 2023 este cea mai fierbinte lună din istoria măsurătorilor meteorologice
Luna care se încheie va fi „cu siguranță” cotată drept cea mai fierbinte din istoria măsurătorilor meteorologice, scrie BBC. Meteorologii spun că în condițiile în care luna iulie a adus unele dintre cele mai calde zile din istorie, este destul de sigur că ea va depăși recordul din anul 2019, în ciuda faptului că mai sunt câteva zile rămase din lună.
Unii experți sunt de părere că luna iulie a acestui an a fost cea mai caldă lună din ultimii 120.000 de ani. Consensul printre cercetători rămâne acela că această încălzire extremă este o consecință a folosirii combustibililor fosili.
Cea mai caldă zi din istoria măsurătorilor s-a înregistrat pe 6 iulie, iar toate cele 23 cele mai calde zile din istorie s-au înregistrat în această lună, conform Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice.
Temperatura medie globală pentru luna iulie din primele 25 de zile ale sale a depășit-o deja pe cea din toată luna iulie 2019, deținătoarea recordului actual. Temperatura medie globală din iulie (25 de zile – n.r.) 2023 a fost de 16,95 grade Celsius, pe când cea din iulie 2019 a fost de 16,63.
Vremea extrem de caldă din ultimele săptămâni și zile a provocat numeroase dezastre peste tot în lume. În sudul Europei, incendiile de vegetație au provocat mari probleme în mai multe țări, printre care Grecia sau Italia, în timp ce SUA sau China se confruntă, de asemenea, de săptămâni întregi cu temperaturi care bat toate recordurile.
Secretarul general al ONU avertizează că „fierberea globală” a început și că e nevoie de ținte ambițioase de reducere a emisiilor din partea membrilor G20.
El a adăugat că e nevoie de planuri credibile pentru oprirea folosirii cărbunelui până în 2030 pentru țările OCDE, în timp ce restul lumii ar trebui să-și stabilească o țintă similară pentru 2040.
„Schimbările climatice sunt aici. Sunt terifiante. Iar acesta este doar începutul. Era fierberii globale e aici”, a spus Antonio Guterres.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun