Rămâi conectat

Ştirea zilei

Emoții privind finalizarea Monumentului Unirii până la 1 Decembrie. Scrisoare adresată de sculptorul Buculei: Domnilor, este momentul să hotărâți dacă îl terminăm sau să vă retrageți

Publicat

în

Acum când au rămas puțin mai mult de o lună până la termenul limită asumat prin contract pentru finalizarea Monumentului Unirii pentru care Ministerul Culturii plătește circa 2 milioane de euro, tensiunile din jurul controversatei lucrări, care de altfel încă de la bun început s-au făcut simțite, stau să dinamiteze de tot ideea de unitate în An Centenar.

Într-o scrisoare lansată de Mihai Buculei și adresată mai multor instituții publice și persoane implicate în ridicare Monumentului Unirii, artistul aduce acuzații grave atât la adresa constructorului cât și a autorităților locale și centrale și încearcă să se disculpe pentru un eventual eșec.

Mihai Buculei a semnat în 15 iunie contractul în valoare de 10 milioane de lei cu Ministerul Culturii, contract prin care își asumă ridicarea și finalizarea monumentalei lucrări pînă cel târziu la data de 26 noiembrie 2018, adică cu câteva zile înainte de marea sărbătoare de la 1 Decembrie.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Domnilor, dacă aţi hotărât sâ nu mai continuaţi lucrările la Monumentul Marii Uniri, vă rugăm sa ne notificaţi în scris şi să motivaţi. Chiar dacă cu întârziere – nedatorată nouă, după cum bine ştiţi – noi ne-am onorat toate obligaţiile asumate prin toate contractele semnate. Nu noi, ci ministerul a întârziat plata. Nu noi nu am format CTE-ul la timp, nu noi am predat toate facturile de-odată la plată în loc de eşalonat, după ce nu noi am refuzat luni de zile să negociem contractul sau să numim comisia, nu noi am neglijat să anunţăm alte luni de zile că trebuie făcută cercetare arheologică, nu noi am neglijat să numim comisia de recepţie şamd. Într-un cuvânt, nu din cauza noastră s-a ajuns să se lucreze în octombrie/noiembrie în loc de lunile de vară”, spune Mihai Buculei în debutul scrisorii.

El denunță de asemenea raportul defectuos pe care îl are cu constructorul Tobimar: ”Dar nu noi, ci dumneavoastră ați intrat în grevă pentru că nu v-au intrat banii în cont, deşi ştiaţi că vor intra – cu trei zile înainte de data prezentată în notificare – şi practic nu aţi mai ieşit nici astăzi. Ați cerut să preluaţi antreprenoriatul general ca să controlaţi toţi banii proiectului. Ne-aţi făcut o ofertă pentru antreprenoriatul general al Monumentului în care nu aţi detaliat nicio lucrare pe care vă obligaţi să o faceţi, dar aţi ştiut să numiţi o sumă. Nu cred că aţi avut vreun client care să accepte aşa ceva. Din vorbe, am înţeles că doriţi mai mulţi bani. Pentru că, din toată experienţa mea cu dumneavoastră, acesta a fost mereu lait-motivul discuţiilor noastre. Banii. (…)

O altă lună de zile a fost pierdută pentru că aţi încercat prin orice mijloace să convingeţi Marmosim să semneze direct cu voi. De ce? Cât vă pricepeţi la pietre se vede acum. Când vă este de fapt frică – aceasta şi rapacitatea sunt motivele pentru care v-au dispărut legătorii de sarcini din firmă – să vă asumaţi ridicarea Monumentului. Nici măcar să chemaţi proiectantul la faţa locului – obligaţie asumată şi plătită prin contract  nu aţi făcut-o până nu i-am chemat eu. V-aţi retras oamenii de pe şantier fără niciun fel de anunţ. Nu v-aţi prezentat pe şantier nici măcar când aţi fost chemaţi şi v-aţi confirmat prezenţa. (…)

Aţi cerut legători de sarcină. Armata – la solicitarea mea şi cu ajutorul domnului viceprimar Pleșa – ni i-a pus la dispoziţie. Tot nu vreţi să lucraţi, în schimb, ştiţi să vă plângeţi unii altora că nu primiţi destui bani. Că ce bine ar fi fost dacă ar fi fost Tobimar antreprenor general şi că v-au spus angajaţi ai ministerului că trebuie să ne cereţi 300.000 de lei cheltuieli neprevăzute. Acum patru săptămâni, fără nicio hârtie explicativă. V-am explicat şi atunci, vă mai spun încă o dată: sunt banii pe care trebuie să-i dau mai mult la piatră”.

Contactat telefonic, Florin Todor, directorul Tobimar nu a dorit să comenteze acuzațiile aduse de Mihai Buculei pe care s-a rezumat să le catalogheze ”simple aberații”. În schimb a dorit să dea asigurări că ”firma își vede de treabă conform contractului, nu a întrerupt lucrul niciun moment și nu a solicitat bani în plus”.

La rândul său, viceprimarul Paul Voicu a ținut să exprime punctul de vedere al Primăriei Alba Iulia, instituție arătată de asemenea cu degetul de Mihai Buculei: ”Aud acum de la dumneavoastră prima dată despre aceste probleme între antreprenorul general, domnul Buculei și constructor. Țin să reamintesc că tot ceea ce ține de construcția Monumentului Unității Naționale este în sarcina maestrului Buculei și a Ministerului Culturii. Noi doar „găzduim” acest proiect și am făcut tot cea ce a depins de noi, ca administrație publică locală.

Timpul rămas până la 1 Decembrie se scurge cu repeziciune și pot să înțeleg presiunea care apasă pe umerii lor, dar vreau să reamintesc altceva, de patru- cinci ani s-au făcut demersuri de către noi la guvernele care au fost în acest timp pentru a demara pregătirile pentru aniversarea Centenarului.

Ne-am ales cu multe promisiuni, dar cu nimic concret. Ba mai mult, de șase ani încoace, din 2012, Bucureștiul a uitat de Alba Iulia și de județul Alba. Și nu mă refer aici doar la manifestările de Ziua Națională a României, ci în general, nu ni s-au alocat banii solicitați, ba chiar ni s-au luat. Revenind la monument, ca și la reamenajarea parcului vă reamintesc că abia în vară ne-au fost alocați banii și apoi au urmat procedurile pentru selecția constructorului. În cazul parcului am avut o licitație eșuată la care nu a venit nimeni și abia la a doua am reușit să încheiem contractul cu constructorul. Pe acest obiectiv, care este în sarcina primăriei pot să dau asigurări că va fi terminat până la 1 Decembrie. Pentru monument, spun că sper că aceste frecușuri nu vor impieta asupra realizării lui, chiar dacă, repet, banii au venit pe ultima sută de metri când deja intram în criză de timp. Proiectul monumentului și intenția de a-l construi exista de ani. Dar nici Ponta, Cioloș nu a semnat când era prim-ministru, nici Grindeanu, nici Tudose, nici Dâncilă… Am găsit toată înțelegerea la ministrul Culturii Gheorghe Ivașcu cu care am lucrat foarte bine de când a venit la minister și căruia îi mulțumesc.”

În finalul scrisorii, sculptorul face apel la reconciliere dar dă și un ultimatum: ”Domnilor, cu toţii – şi cei cărora m-am adresat direct, cât şi cei puşi în copie – ca şi mine ati făcut şi lucruri foarte bune pentru acest Monument, dar cu toţii am făcut şi greşeli. Cu toţii putem – avem fiecare motive juridice – să ne retragem din acest proiect. Acesta este momentul să vă hotărâţi, cu toţii: îl terminăm – împreună, că după cum vedeţi, resurse până la urmă tot am găsit de fiecare dată, indiferent ce aţi mai invocat – sau doriţi să ieşiţi din proiect. Cred că, aşa cum spune mereu domnul Todor, putem discuta „bărbăteşte”. Spuneţi care sunt problemele voastre şi haideţi să vedem dacă şi cum se pot rezolva. Eu la rândul meu voi încerca să discut cu ceva mai mult calm. Un lucru este sigur: toate aceste discuţii şi probleme ar fi trebuit să le avem cu patru, cinci luni înainte, dacă cei din minister nu şi-ar fi bătut joc de timpul nostru. Nu-I avem. Nu avem timp de orgolii şi nici bani ca să ţin macaralele fără să lucreze.

Până la sfârşitul zilei de astăzi (ieri – n. red.) aştept din partea fiecărei persoane menţionate în lista de copiere – în scris, prin răspuns adresat tuturor – hotărârea personală. Continuă să lucreze la acest proiect sau nu. În funcţie de decizia voastră, voi acţiona pe mai departe”.

Articol preluat din ediția tipărită a ziarului ”Unirea”

Ioana PRESECAN


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM

Publicat

în

28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM

Centrul de Cultură “Augustin Bena”, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba, organizează în zilele de 28 și 29 mai 2022, la Catedrala Romano Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, proiectul cultural-artistic: Zilele Muzicale Carl Filtsch, un eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş, considerat o personalitate importantă a muzicii romantice din secolul al XIX-lea, elevul preferat al lui Frederic Chopin.

„Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeş – 11 mai 1845, Veneţia) este considerat o personalitate a muzicii romantice a veacului al XIX-lea. A început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeşul săsesc. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curţii Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educaţie muzicală şi tovarăş de joacă al viitorului împărat Franz Joseph.

Elit - Gustul Desăvârșit

De la cea mai fragedă vârstă, Carl Filtsch a dovedit o predispoziţie genială pentru muzică ajungând să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, care s-a preocupat cu o atenţie aparte de evoluţia lui pianistică.

În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, la Paris. Pentru o vreme, Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Carl Filtsch. De la el ne-a rămas următoarea frază: “Dacă micuţul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”.

La vârsta de numai 12 ani a ajuns să susţină concerte la Viena, Paris şi Londra unde a fost aclamat şi sărbătorit cu entuziasm.

Cele 25 de compoziţii ale lui Carl Filtsch nu au fost descoperite decât în anul 1960, iar acum, parte dintre ele, sunt readuse la viaţă în cadrul evenimentelor organizate. Povestea tânărului pianist este tragică deoarece se îmbolnăveşte de tuberculoză şi medicii i-au prescris băi de mare în Veneţia. După o scurtă îmbunătăţire a stării sănătăţii sale, Carl Filtsch a fost răpus de acea boală incurabilă, în plină tinereţe, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte la cimitirul San Michele din Veneţia”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț

Publicat

în

Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț

Un incident macabru a avut loc astăzi, 19 mai, în zona Vinț din judetul Alba. Un bărbat a fost găsit decedat într-un autoturism.

Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții IPJ Alba, un bărbat a fost găsit decedat într-o masina. De asemenea, potrivit sursei citate, este foarte probabil ca și decesul să fi survenit din cauze medicale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vom reveni cu detalii suplimentare pe măsură ce autoritățile vor identifica împrejurările ce au condus la moartea bărbatului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan

Publicat

în

FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan

Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate, anunță vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan.

„Legătura strânsă și eficientă dintre Consiliul Județean și primăriile din Alba continuă să funcționeze în beneficiul cetățenilor plătitori de taxe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mă bucur să anunț că podul de la Valea Galbenă, „măturat”, la propriu, de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate.

Noua construcție vine în sprijinul oamenilor din zonă, a celor care tranzitează acest drum și, categoric, fără rabat la standardele de siguranță și calitate.

Cu toții am fost martori, de-a lungul timpului, la distrugerile uriașe provocate de dezastrele naturale. Însă, ca să folosesc o vorbă din popor, Dumnezeu nu ne dă mai mult decât putem duce. Și, zic eu, mai mult decât ne dorim să ajutăm oamenii aflați în impas.

Vreau să felicit autoritățile locale din Arieșeni pentru felul în care colaborează cu noi, cei din cadrul CJ, și dau asigurări locuitorilor din Alba că fiecare comunitate din județ ne este la fel de dragă și importantă. Fiindcă, cetățenii sunt angajatorii noștri, ai celor din instituții. Niciodată, invers!”, a transmis Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare