Rămâi conectat

Economie

Elis Pavaje – un business solid, pornit de la un vis și pavat cu investiții sănătoase

Ziarul Unirea

Publicat

în

Membrii familiei Goța nu au fost doar primii români care au produs pavele pe piața de la noi, dar, an de an, pun piatră lângă piatră în businessul Elis Pavaje, reușind să-și consolideze poziția de lider. Povestea Elis Pavaje începe în 1991 ca o mică afacere de familie, cu o producție de doar 6 mp/zi, realizată pe un utilaj artizanal. Astăzi, Elis Pavaje reprezintă o echipă formată din 380 de angajați ale căror eforturi asigură o producție de peste 10.000 mp/zi în două unități de producție și o cifră de afaceri anuală de 161 milioane lei în 2016.

Totul a pornit de la un vis. Pentru a se adeveri, a fost nevoie de muncă, perseverenţă şi speranţă. Drumul de la vis la realitate nu a fost deloc uşor, mai ales la început când totul părea că se ruinează. Asta se întâmpla în primii ani de după Revoluţie, atunci când Elisiu Goţa a venit cu această idee. „Tata făcea role pentru fântâni şi monumente funerare. În 1990, a plecat la nişte prieteni în Germania, de unde s-a întors cu două pietre. A văzut acolo ce se poate face cu ele şi aşa a început“, povesteşte Emil Goţa, cel care conduce businessul Elis Pavaje.

De profesie lăcătuş-mecanic, seniorul a început să fabrice o matriţă pentru a produce pavele. Cu o presă de vulcanizare modificată a început să producă primele „pietre“ în grădina casei din Alba. „Am tot făcut piatră după piatră, dar nu venea nimeni să le cumpere. Vecinii şi oamenii de acolo ne spuneau «sunteţi nebuni, faceţi pietre»“, adaugă Emil Goţa. Se aflau la un mic pas să renunţe, vâzând că produse pe care le făceau nu le doreşte nimeni. Salvarea a venit tot din partea saşilor, care cunoşteau moda din Germania. „Am avut noroc cu ei. Primele pavaje lor le-am livrat pentru a-şi pava curţile caselor pe care le aveau în România“, spune Emil Goţa. Primul contract a venit abia în 1993, atunci când au amenajat parcarea unei sucursale BCR din Deva. „A fost o comandă de 3.000 de metri pătraţi. Am lucrat la ea toată vara, cu trei matriţe făcute de tata“, îşi aminteşte directorul general al Elis Pavaje.

Pas cu pas

Dacă la început produceau 6 mp/zi, în 1995 familia Goţa a achiziţionat din Italia o maşină semiautomată de producţie pavele din beton, mărindu-şi capacitatea de producţie la 50 mp/zi. „Făceam 9 bucăţi la o presare, era mult mai uşor“, spune Emil Goţa, care a muncit în acest business „de la cizme de cauciuc“ până a ajuns să o conducă. „Fiind un business de familie am fost implicat încă de la început. Tata ne consulta pe mine şi pe fratele meu cu privire la orice dezvoltare“, precizează omul de afaceri, care de mai bine de două decenii conduce acest business. Prima hală de producţie, de la Petreşti, judeţul Alba, a fost construită în 1999, iar doi ani mai târziu firma a achiziţionat prima instalaţie automată de fabricat pavele prin vibropresare, cu care producea 250mp/schimb.

Cea mai bună perioadă pentru Elis Pavaje a fost înainte de criză, spune directorul general al companiei. Iar acest lucru se poate observa şi din raportările financiare: în 2005 cifra de afaceri a companiei a fost de 12,6 milioane de lei şi a avut o evoluţie fulminantă până în 2008, an în care compania a raportat afaceri de cinci ori mai mari (63,7 milioane de lei). „A fost o perioadă bună înainte de criză, cu un ritm foarte bun al sectorului de construcţii“, explică Emil Goţa.Boom-ul construcţiilor a fost anticipat de familia Goţa, care în 2005 a deschis o nouă hală de producţie la Petreşti şi a achi­zi­ţi­o­nat o linie de producţie automatizată pentru pavele şi borduri.

La nivel naţional

Următorul pas făcut de familia Goţa a constat în construcţia unei noi fabrici în partea de sud a ţării, la Stoeneşti judeţul Prahova. „Cererea era tot mai mare, astfel că am luat decizia să deschidem o nouă unitate de producţie. În 2009 totul a căzut“, spune omul de afaceri. Deşi criza a afectat Elis Pavaje, compania raportând doi ani la rând afaceri în scădere, businessul a continuat să se dezvolte. „Am fost nevoiţi atunci să luăm unele măsuri, am renunţat la o mică parte din echipele de montaj, dar am continuat să investim“, spune directorul general al companiei. Când alte firme îşi restrângeau activitatea şi renunţau la angajaţi, Elis Pavaje a continuat să investească, iar acest pariu a fost unul câştigător. În perioada 2010-2012, au realizat noi investiţii în creşterea capacităţii de producţie atât la Petreşti, cât şi la Stoeneşti. Au urmat noi şi noi investiţii în diversificarea şi mărirea capacităţii de producţie, utilaje şi parc auto.

Dezvoltarea businessului nu s-a oprit aici. În primăvara acestui an, liderul pieţei de pavaj a început construcţia celei de-a treia fabrici. De data aceasta a fost aleasă zona de est a ţării, mai exact localitatea Secuienii Noi, judeţul Neamţ. „Urmărind dinamica pieţei, am ajuns la concluzia că deschiderea unei noi unităţi de producţie este un pas necesar în dezvoltarea companiei. Am crescut vânzarile an de an, prin optimizarea proceselor de producţie şi prin investiţii în liniile de producţie existente, însă există o limită pe care nu o mai poţi depăşi, fără să asiguri capacitate suplimentară“, spunea Emil Goţa, în aprilie anul curent, la momentul anunţării noii investiţii.

Din surse proprii şi un credit contractat de la BCR, Elis Pavaje a ridicat deja noua fabrică de la Secuieni, o investiţie care se ridică la 10 milioane de euro. „Am vrut să începem producţia în iulie, însă am întâpinat unele probleme“, ne-a spus Emil Goţa, cu menţiunea că fabrica a început producţia abia în această lună. Astfel, Elis Pavaje a ajuns, în cele trei fabrici, la o capacitate de producţie de 15.000 mp de pavele/zi. „Sectorul bancar este foarte important pentru economie. Dacă vrei să te dezvolţi ai nevoie de bănci“, susţine Goţa, care se aşteaptă să amortizeze investiţia în aproximativ 10 ani.

Pentru acest an, compania a estimat creşterea vânzărilor cu aproximativ 14%, mizând pe intrarea în producţie a noii fabrici în luna iulie. Acum, Goţa susţine că depune toate eforturile pentru a-şi atinge acest obiectiv, chiar dacă începutul de an a fost unul nu tocmai fericit. „2017 e un an atipic. Am avut un start mai lent, cu două luni de iarnă grea. Am reuşit să recuperăm pe parcurs şi sperăm să fim pe plus la finele anului“, adaugă directorul general al Elis Pavaje.

„Nu avem de gând să vindem“

Prin noua investiţie, Elis Pavaje a creat 40 de noi locuri de muncă, ajungând la 570 de salariaţi pe tot grupul, care include şi balastiera şi echipele de montaj. „Am format deja echipa de la Secuieni, dar vă spun că în ultimii ani simţim o ameliorare a forţei de muncă“, spune antreprenorul. În prezent, salariul mediu la Elis Pavaje este de 2.900 de lei. „În ultimii ani am pierdut salariaţi care au decis să lucreze în străinătate. O parte s-au întors şi i-am reangajat“, spune managerul. Întrebat dacă intenţionează să vândă businessul aşa cum au făcut alţi antreprenori din judeţul Alba în ultimii doi ani (Albalact, Alpin Lux, Supremia), Emil Goţa răspunde clar: „nu avem de gând să vindem“. În ultimii ani, Elis Pavaje a fost curtată de unele companii străine, însă familia Goţa nu a dat curs ofertelor.

Când vine vorba despre modificările aprobate recent de Guvern, Emil Goţa crede că acestea vor complica viaţa antreprenorilor. „Prin plata defalcată a TVA vom fi obligaţi să facem două ordine de plată în loc de unu, iar creşterea accizei la carburanţi ne afectează întrucât noi avem şi maşini cu care transportăm pavelele“, spune Goţa, precizând că Elis are circa 40 de camioane proprii. Nu are aşteptări de la autorităţi, dar şi-ar dori ca proiectele de infrastructură rutieră să fie duse la capăt şi îmbunătăţirea procesului de acordare a autorizaţilor şi avizelor de către autorităţi.

În puţinul timp liber pe care îl are la dispoziţie, Emil Goţa joacă golf şi de câţiva ani a început să facă trasee cu bicicleta. Obiectivul este acum parcurgerea întregului traseu al Dunării, de la locul unde izvorăşte (Munţii Pădurea Neagră – Germania) şi până la vărsarea în Marea Neagră.

Sursa: capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Comunicat de presă: U.A.T. DAIA ROMÂNĂ anunță finalizarea proiectului „REABILITARE, DOTARE ȘI ÎMPREJMUIRE ȘCOALĂ GIMNAZIALĂ DAIA ROMÂNĂ, JUDEȚUL ALBA”, COD SMIS 124771

Andreea Ștefan

Publicat

în

Comunicat de presă UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ DAIA ROMÂNĂ, în calitate de beneficiar, cu sediul în Daia Română, Str. Principală, nr. 326, județul Alba, cod poștal 517270, România, derulează proiectul  „REABILITARE, DOTARE ȘI ÎMPREJMUIRE ȘCOALĂ GIMNAZIALĂ DAIA ROMÂNĂ, JUDEȚUL ALBA”, COD SMIS 124771, finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza Contractului de finanţare nr. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea