Rămâi conectat

Actualitate

Eliminarea inechităților din sistemul pensiilor. Ministrul Investițiilor: „Reforma pe care trebuie să o facem este foarte utilă”

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct
Eliminarea inechităților din sistemul pensiilor. Ministrul Investițiilor: „Reforma pe care trebuie să o facem este foarte utilă”

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat în cursul zilei de marți, faptul că Guvernul trebuie să facă reforma pensiilor pentru a putea elimina inechitățile din sistem, precizând că Planul Național de Redresare și Reziliență, cu reformele prevăzute, nu poate fi renegociat.

„În ce privește sistemul de pensii și reforma pensiilor, eu cred și toți românii ar considera că reforma pe care trebuie să o facem este foarte utilă. Vorbim de eliminarea inechităților din sistem. Sunt multe situații în care un pensionar a ieșit la pensie anul acesta și are pensia mai mare cu 30-40% față de alt pensionar care a ieșit la pensie acum 3-4 ani, ceea ce este o inechitate crasă și nimeni nu-și dorește să se mai întâmple acest lucru. În al doilea rând, creșterea pensiilor mici.

Citește și: Pensii 2022: Ce categorie de români poate lua două pensii pe lună. Ce pași trebuie să fie urmați

În România acum nu există posibilitatea de a crește pensiile mici, poți crește doar punctul de pensie și cnd crești punctul de pensie, crești la toți și inechitățile devin și mai mari. Reforma pensiilor aduce echitate în sistem și nu cred că trebuie să schimbăm ceva aici” -a spus Vîlceanu, într-o conferință.

Secretarul general al PNL a respins o solicitare a partenerilor de guvernare de la PSD de renegociere a PNRR cu Comisia Europeană, dar a admis că legal există totuși posibilitatea de a modifica planul.

„Discuțiile pe care le-am avut cu membrii PSD pe tema asta s-au întâmplat ieri la Parlament. Am participat la o discuție cu colegii din Comisia de afaceri europene din Camera Deputaților și acolo, într-adevăr, colegii de la PSD au ridicat această problemă a unei posibile renegocieri.

Citește și: Pensie 2022: Cum vă puteți completa stagiul de cotizare? După cât timp de neplată se reziliază contractul de asigurare socială?

Așa cum am spus și ieri, spun și astăzi: nu există niciun document din care să poată să reiasă posibilitatea unei renegocieri. Există, într-adevăr, posibilitatea de a modifica, care e cu totul altceva” – a spus Dan Vîlceanu.

Șase ministere vor putea depune proiecte și accesa banii din PNRR în perioada următoare, după ce au semnat marți, la Guvern, acorduri de finanțare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Renegocierea se referă la tot Planul Național de Reziliență și nu se pune problema de a începe o renegociere, pentru că atunci când începi renegociere pe tot planul înseamnă că toți banii despre care vorbeam că intră în România nu mai există.

Citește și: Pensia anticipată 2022: Acte necesare, recalculare, cum se stabilește și modalități de plată

Deci nu mai vorbim de reforme, de investiții, se termină tot. Or, nu cred că cineva își dorește ca noi să pierdem banii ăștia. Gândiți-vă că pentru a renegocia tot planul îți trebuie timp. Acest fond de redresare și reziliență funcționează până în 2026. Dacă ne apucăm acum să renegociem totul, pentru încă câteva luni, poate chiar un an, s-ar putea să ajungem la concluzia că renegociem degeaba, pentru că nu mai ai când să pui în valoare tot ceea ce scrie în acest plan.

Din punctul meu de vedere, trebuie să rămânem concentrați pe implementare, pentru că e foarte puțin timp. Și așa e probmlema când facem anumite investiții să le terminăm până ăn 2026, pentru că trebuie făcute call-uri de proiecte, semnate contracte , licitații, care necesită timp” – a mai explicat ministrul Vîlceanu legat de cererile colegilor săi de la PSD.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea