Rămâi conectat

Actualitate

Pensii 2022: Ce categorie de români poate lua două pensii pe lună. Ce pași trebuie să fie urmați

Publicat

în

Pensii 2022: Ce categorie de români poate lua două pensii pe lună. Ce pași trebuie să fie urmați

Cetățenii români care au fost angajați în ultimii ani peste hotare ar putea să primească două pensii pe lună. Aceștia vor lua bani din România, dar și din țara în care au lucrat. În plus, românii pot transmite mai uşor documentele din acest an.

CITEȘTE ȘI: Pensie 2022: Cum vă puteți completa stagiul de cotizare? După cât timp de neplată se reziliază contractul de asigurare socială?

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat că aplicația care permite transmiterea documentului de informare în format electronic a devenit funcțională din data de 21 februarie. De asemenea, CNPP precizează că procedura prevede utilizarea unei cereri de tip care se descarcă, se completează, se semnează electronic și, după caz, se transmite prin Portal, accesând secțiunea „Depunere cereri și documente”.

Ce pași trebuie să fie urmați

Elit - Gustul Desăvârșit

CNPP spune că pentru transmiterea documentului de informare prin funcționalitatea care a fost dezvoltata în PORTAL, cererea va fi adăugată în PORTAL numai prin contul personal al beneficiarului, astfel:

CITEȘTE ȘI: Pensia anticipată 2022: Acte necesare, recalculare, cum se stabilește și modalități de plată

 • Se acceseaza contul online din fereastra de autentificare de pe pagina principală a www.cnpp.ro , prin introducere e-mail și parolă
 • Se accesează secțiunea „Completare formulare” – „Depuneri cereri si documente” – „Pensii” – „Document de informare”
 • Se selectează „Transmiterea documentului de informare online” și se completează câmpurile obligatorii din fereastra „Depunere documente”
 • Anumite informații legate de datele de identificare sunt preluate în mod automat, dar există și posibilitatea ca acestea să fie modificate de solicitant
 • Numerele de dosar de pensie și de alte drepturi/indemnizații se preiau în mod automat din sistem
 • Documentul Cerere pentru transmiterea documentului de informare online trebuie încărcat. Acesta poate fi downloadat prin click pe Descarcă aici din fereastra Fișiere de încărcat. După descărcare, cererea tip se completează, se semnează olograf/electronic, după caz și se încarcă prin click pe butonul Alege fișier
 • Se completează codul CAPTCHA din chenarul verde, apoi click pe butonul Salvează și trimite
 • Se afișează mesajul: Cererea a fost transmisă cu succes către CNPP. Mesajul indică faptul că cererea a ajuns, în vederea prelucrării, la casa teritorială de pensii care a fost selectată de pensionar la momentul completării electronice
 • Beneficiarul va primi de la [email protected] un e-mail de informare cu numărul de înregistrare alocat din PORTAL
 • Beneficiarul va primi un alt e-mail de la [email protected], de înregistrare a cererii în cadrul sistemului CNPP – număr alocat din Registratura casei teritoriale de pensii unde s-a depus cererea
 • În secțiunea Cererile mele pot fi vizualizate detalii legate de cererea depusă
 • Beneficiarul va primi un e-mail de informare după aprobarea cererii în cadrul sistemului CNPP

CITEȘTE ȘI: Se schimbă legea pensiilor. Tot sistemul de pensii publice va fi îmbunătățit

Cum poate fi accesat documentul de informare online

CNPP mai spune că există două posibilități de accesare a documentului de informare de către solicitanți, astfel:

Documentul de informare poate fi accesat prin PORTAL, din contul utilizatorului: „Datele mele din sistemul public de pensii” -> „Document informare plata pensie”
Documentul de informare poate fi accesat din e-mail-ul solicitantului unde se va transmite o informare ce conține linkul către documentul generat

Accesarea documentului de informare generat în PORTAL se poate efectua doar in situația în care pe dispozitivul utilizat de solicitant, acesta din urma este logat in contul de PORTAL sau a salvat anterior datele de logare la PORTALUL CNPP.

CITEȘTE ȘI: Noutăți pensii: Apare un nou tip de pensie – pensia ocupațională

În caz contrar, va apare un mesaj de tipul: Raportul solicitat nu există. Dacă acest lucru se întâmplă, atunci se vor urma acești pași:

 • Se accesează contul online din fereastra de autentificare de pe pagina principala a www.cnpp.ro, prin introducere e-mail și parolă
 • Se accesează: „Datele mele din sistemul public de Pensii” – „Document informare plată pensie”

Pentru verificarea autenticității documentului de informare de către instituții/societăți/autorități publice, pe PORTAL a fost creată secțiunea „Contact – Verificare document de informare”.

CITEȘTE ȘI: Cum poți verifica online vechimea în muncă și contribuția pentru pensie

Verificarea se poate face astfel:

Prin introducerea identificatorului unic existent pe documentul de informare
Prin scanarea codului QR existent pe documentul de informare, ceea ce presupune folosirea unei aplicații de citire a codului QR.

Românii care au muncit în ultimii ani în străinătate vor fi recompensați cu două pensii pe lună. Aceștia vor lua bani din România, dar și din țara în care au lucrat, în special din cele care aparțin UE , cum ar fi Italia, Spania sau Germania.

O sesiune de informare pe tema drepturilor și obligațiilor lucrătorilor români din Italia s-a ținut în Torino. Discuția a avut în prim plan pensia comunitară din Italia.

Andrei Sfîrloagă, consilier diplomatic, atașat pe probleme de muncă și sociale la Ambasada României la Roma, a explicat cum pot intra românii în posesia pensiei comunitare. Contează anii de lucru în străinătate, dar și din țara natală.

Acesta a precizat că pensia comunitară se obține în două etape, conform condițiilor din cele două țări.

„Nu trebuie să îndepliniți cerințele de pensionare în ambele state simultan. Dumneavoastră depuneți cererea de pensionare în statul în care aveți domiciliul și dacă îndepliniți cerințele obțineți pensia. Ulterior o veți obține și de la celălalt stat, în momentul în care veți îndeplini condițiile.”, a spus Andrei Sfîrloagă.

Femeile se pot pensiona la 63 de ani, iar bărbații la 65 de ani. Situația arată diferit în Italia, toți angajații au dreptul de a se pensiona la 67 de ani. Stagiul minim de cotizare nu este asemănător în cele două țări. România cere 15 ani, iar Italia ține cont de 20 de ani vechime.

Consilierul diplomatic a declarat că în România, cei care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, care este de 35 de ani, pot beneficia de pensia anticipată. Aceasta se oferă cu 5 ani înainte de pensionare.

„Deci dacă un bărbat a lucrat și a adunat 43 de ani, 35 plus 8 minim, mai devreme decât cei 65 de ani, atunci poate cere pensie anticipată mai devreme, dar nu cu mai mult decât 5 ani. În Italia pensia anticipată se acordă după 42 de ani și 10 luni de cotizare la bărbați, 41 de ani și 10 luni la femei”, a mai explicat acesta.

Angajații trebuie să depună această cerere în țara în care locuiesc. Aceștia trebuie să se asigure că au dosarul complet și toate actele corecte.

„Una din greșelile frecvente pentru cei care au lucrat în ambele țări este aceea că depun cererea de pensionare în alt loc decât cel de rezidență. De exemplu, multe persoane merg în vacanță în România și depun acolo cerere de pensionare. Din verificări rezultă apoi că ultimul loc de muncă și domiciliul sunt în Italia, acolo unde trebuia depusă inițial cererea și așa se produc blocajele”, a explicat atașatul de muncă de la Ambasada României.

„Pot fi revendicate pentru un maxim de 5 ani de la data de la care se face solicitarea”, a mai precizat Andrei Sfîrloagă, potrivit rotalianul.com.

Sursa: romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

De ce îndeamnă Rafila „pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie

Publicat

în

De ce îndeamnă Rafila „pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie

​Alexandru Rafila a îndemnat luni pe „toată lumea” să meargă cât mai repede la medicul de familie pentru prescripția medicală pentru pastilele de iodură de potasiu, pe care să le ridice apoi de la cea mai apropiată farmacie.

Milioane de pastile de iod așteaptă să fie ridicate gratuit de românii cu vârsta sub 40 de ani din aproximativ 2.500 de farmacii din toată țara, spune ministrul Sănătății, care admite însă că „lumea nu a fost foarte interesată”.

”Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia, şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Deci este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct”, a declarat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă la sediul ministerului, răspunzând întrebării unui jurnalist.

Elit - Gustul Desăvârșit

Întrebat de jurnaliști și care este procentul de pastile distribuite până în acest moment din total, Rafila a răspuns că „nu am cifrele, dar nu cred că sunt multe procente”.

30 de milioane de pastile de iodură de potasiu a cumpărat în această primăvară Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat, o achiziție de 6 milioane de euro. Pastilele de iodură de potasiu au fost produse de Antibiotice Iași.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Alexandru Rafila, despre şcolile postliceale sanitare: „Cred că ar trebui ca absolvenţii să aibă Bacalaureatul”

Publicat

în

Alexandru Rafila, despre şcolile postliceale sanitare: „Cred că ar trebui ca absolvenţii să aibă Bacalaureatul”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că există o problemă la şcolile postliceale sanitare, iar acest lucru ar trebui legiferat, în Parlament. „Cred că ar trebui ca absolvenţii să aibă Bacalaureatul. Dacă nu îl au când intră la şcoală, ar putea măcar să obţină diploma de Bacalaureat până termină o astfel de şcoală”, a afirmat el, potrivit news.ro.

Alexandru Rafila a precizat, la Digi 24, vineri seară, că se caută soluţii pentru şcolile postliceale sanitare.

„Avem o problemă, eu am ridicat-o deja şi sper să găsim o soluţie, profesiunea de asistent medical în momentul de faţă se învaţă şi în universităţi şi ăsta este un lucru bun, creşte foarte mult calitatea profesională a asistenţilor medicali, lucrăm foarte bine atât cu Ordinul Asistenţilor Medicali, cât şi cu Sindicatul Sanitas şi cu Solidaritatea Sanitară care reprezintă partea sindicală pentru majoritatea asistenţilor medicali, ei sprijină dezvoltarea calificării profesionale. Acum avem o situaţie moştenită, e adevărat, dar trebuie să vedem cum o clarificăm, în care accesul la şcolile postliceale de asistenţi medicali, pentru că sunt astfel de şcoli numeroase, produc zeci de mii de absolvenţi în fiecare an, se face fără diplomă de Bacalaureat şi lucrul ăsta ar trebui să înceteze, să găsim o soluţie, încât să putem, într-adevăr, să creştem nivelul lor profesional”, a declarat Rafila.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ministrul Sănătăţii a explicat că soluţiile sunt de natură legislativă.

„Soluţiile sunt de natură legislativă, Parlamentul trebuie să legifereze în acest sens. Presupune modificări legislative, chiar din toamnă. Eu cred că e ceva foarte serios, mai ales că acum avem câteva elemente: tehnologiile medicale cu care lucrează şi asistenţii medicali”, a subliniat Rafila.

Întrebat dacă asistenţii medicali se califică la locul de muncă, Rafila a precizat că acest lucru se întâmplă.

„Din păcate, acest lucru se întâmplă pentru că dacă eu am o şcoală de pregătit asistenţii medicali, care dacă este într-o localitate care, să spunem, are un spital cel mai aproape la 50-60 de kilometri, e clar că e foarte greu de crezut că ei îşi fac o practică reală şi se pregătesc pentru această meserie. Trebuie să găsim, împreună cu ministerul Educaţiei, pârghiile care să crească calificarea profesională pentru asistenţii medicali. Sunt unii foarte buni, excepţionali”, a spus Rafila.

Întrebat, de asemenea, dacă aceste şcoli postliceale de asistenţi se vor desfiinţa, ministrul Sănătăţii a declarat că nu se pune problema închiderii, dar că ele trebuie adaptate realităţilor actuale.

„Nu se pune problema închiderii, eu cred că ele trebuie adaptate realităţilor şi putem să găsim soluţii legislative. Cred că ar trebui ca absolvenţii să aibă Bacalaureatul. Dacă nu îl au când intră la şcoală, ar putea măcar să obţină diploma de Bacalaureat până termină o astfel de şcoală. Cred că se poate găsi o soluţie. Şcolile postliceale, în general, pregătesc oamenii care nu reuşesc să ia diploma de Bacalaureat. Bacalaureatul este un examen important, care arată cunoştinţe solide care pot fi ulterior valorificate”, a mai declarat Alexandru Rafila.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

TRAGEDIE în vacanță: Un viceprimar PSD a murit în timpul concediului în Grecia

Publicat

în

TRAGEDIE în vacanță: Un viceprimar PSD a murit în timpul concediului în Grecia

Daniel Sorin Calu, viceprimar PSD al comunei Grecești, din Dolj, a murit în timp ce se afla într-o vacanță în Grecia.

Bărbatul de 44 de ani a suferit un accident vascular, chiar în timp ce era cu șoția și cu cei doi copii, conform Gazeta de Sud.

Deocamdată, trupul românului este tot în Grecia și urmează să fie adus în țară.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Dumnezeu să-l odihnească! Nu realizez, nu-mi vine a crede că Sorin al nostru, prietenul nostru nu mai este cu noi. Odihnă veşnică, vei rămâne în sufletele noatre mereu, prietenul nostru şi omul nostru drag. Te vom iubi şi ne vom aduce mereu aminte de chipul tău drag. Rămas bun, prietene!“, a transmis un apropiat familiei.

Daniel Sorin Calu era viceprimarul localității, dar a preluat atribuțiile primarului după ce acesta din urmă a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare