Rămâi conectat

Ştirea zilei

Elevii din Alba Iulia au luat țeapă de la consilierii locali. Pot circula gratuit cu autobuzul, doar dacă nu își cumpără bilete

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În 26 iulie 2013, consilierii locali din Alba Iulia adoptau un proiect de hotărâre inițiat de grupul consilierilor PSD, prin care se aproba gratuitatea la transportul local al celor 8.955 de elevi din municipiul Alba Iulia. Potrivit actului administrativ, pentru a beneficia de aceste facilități copiii trebuiau să aibă domiciliul pe raza municipiului Alba Iulia, să nu depăşească un număr de 20 de absenţe nemotivate/semestru și să nu aibă nota la purtare mai mică de 7 (şapte).

Acest demers s-a dovedit a fi însă o “gogoașă”, un proiect mort înainte de a se fi născut, un mic joc politic, în urma căruia cetățenilor din Alba Iulia le-au fost înșelate încă odată așteptările. Odată cu adoptarea de CL a hotărârii, albaiulienilor li s-a promis gratuitate la transportul public local pentru copii lor elevi, însă, prin felul în care a fost construit actul administrativ, acest lucru nu avea practic nicio șansă să devină realitate, din mai multe motive.

Primul, este legat de faptul că acordarea gratuități integrale din bugetul local la transportul public pentru elevi este „nelegală”. Legea Învățământului stipulează clar faptul că administrațiile publice locale au obligația de a oferi elevilor o reducere de maxim 50 % din prețul biletelor pentru transportul public local. În acest sens, cu privire la HCL nr. 236/2013 a Consiliului Local Alba Iulia, Instituţia Prefectului a constatat că este nelegală şi a solicitat consiliului local reanalizarea ei, în vederea modificării.

În al doilea rând, hotărârea nu prevede și sursele de finanțare pentru aceste facilități, care s-ar ridica la câteva milioane de euro anual.

Consilierii PSD, cei care au inițiat proiectul de hotărâre, au obținut susținerea pentru acesta din partea consilierilor PD-L, respectiv a primarului municipiului, în urma unor negocieri. Asfel, în aceași ședință de CL, a fost adoptat un proiect de hotărâre privind alocarea unor sume de bani din bugetul local către Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local.

Ambele proiecte de hotărâre au fost aprobate atunci de consilierii locali, însă doar unul dintre ele și-a produs efectele, pentru că cel privind gratuitatea la transportul local al celor aproape 9.000 de elevi albaiulieni a fost făcut doar de formă.

Și ca să închei într-o notă amuzantă, o să vă împărtășesc răspunsul pe care l-am primit de la un ales local, la întrebarea: Credeți că mai au șanse elevii din Alba Iulia să circule gratuit cu mijloacele de transport public?

“-Da! Dacă nu își cumpără bilet!”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Drumul național DN 74A, surpat în urma ploilor, la Cărpiniș: Trafic restricționat pe un singur sens, dirijat prin semafoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO Drumul național DN 74A, surpat în urma ploilor, la Cărpiniș: Trafic restricționat pe un singur sens, dirijat prin semafoare Drumul național DN 74A s-a surpat în urma ploilor pe o porțiune de aproximativ 100 de metri, pe raza localității Cărpiniș din comuna Roșia Monană. Circulația rutieră în zonă se desfășoară pe un singur sens, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea