Rămâi conectat

Actualitate

Elevii de clasa a IX-a vor începe fără programă și cu manuale de acum 20 de ani, noul an școlar

Publicat

în

Elevii de clasa a IX-a vor începe fără programă și cu manuale de acum 20 de ani, noul an școlar

Elevii de clasa a IX-a vor începe școala cu manualele școlare vechi, cu toate că s-au pregătit timp de 8 ani după o programă școlară nouă. Au dat inclusiv Evaluarea Națională 2021 din subiecte realizate după modelul internațional PISA, al competențelor esențiale pentru integrare în societate.

Elevii care încep clasa a IX-a peste două săptămâni au învățat mereu după o programă nouă, motiv pentru care nu au avut niciodată manualele pe bănci în timp util. Anul acesta, la început de liceu, au manuale, dar nu pentru că s-au tipărit la timp, ci pentru că le vor folosi pe cele vechi. Elevii revin la vechea programă școlară și vor învăța după manualele vechi.

Noua programă după care trebuiau să învețe acești elevi, care ar fi impus elaborarea unor noi manuale, nu e gata pentru că nu există așa-numitele „planuri cadru”, puse în dezbatere publică pe 5 ianuarie 2021 pe site-ul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație. Planurile au fost suspendate de ministrul Sorin Cîmpeanu după o lună de zile pentru că s-au primit prea multe observații.

Electrica Furnizare Discount

„Am reeditat manualele vechi, în tiraje de 5-10%”

Reprezentanții editurilor care tipăresc manuale școlare spun că nu știu nimic despre ceea ce se întâmplă cu programele școlare. „Pentru clasa a IX-a nu au reușit să rezolve nici problema planurilor cadru. Deci e o problemă foarte complicată. Ministerul ar trebui să urgenteze refacerea acestor planuri cadru. Pentru clasa a IX-a, noi am livrat manualele vechi. S-au reeditat cele vechi, în tiraje de 5-10%”, spune pentru Europa Liberă Cristian Greșeanu, președintele Asociației Editorilor din România.

CITEȘTE ȘI: Copiii nevaccinați ar putea face școala ONLINE, iar cei vaccinați în format FIZIC, dacă incidența de infectare va depăși rata de 6 la mia de locuitori

„Sperăm să rezolvăm în această toamnă”

Marian Șuță, Directorul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), instituția care se ocupă de programele și manualele școlare, spune că pentru clasa a IX-a rămân în vigoare programele și manualele de anul trecut.

„Nemodificându-se curriculumul până acum, au rămas valabile vechile programe, iar elevii vor folosi manualele pe are le-au folosit și cei de-a IX-a de anul trecut. Programele au rămas în vigoare, vor fi doar niște repere cu mici modificări pe care să le folosească profesorii”, a spus directorul CNPEE.

„Sperăm să rezolvăm în această toamnă. Sperăm că în curând vor lucra la programele de liceu. După ce vor fi programele gata, vor fi și manualele. Dar este un an de tranziție”, a mai adăugat Marian Șuță.

CITEȘTE ȘI: Structura ANULUI ȘCOLAR 2021-2022. Când începe școala și când au elevii vacanță

Manualele sunt deja în școli, inclusiv cu completările de stocuri. Profesorii vor fi cei care vor adapta într-un fel manualele vechi la nivelul de cunoștințe al elevilor care s-au pregătit timp de 8 ani după programe moderne.

„Profesorii vor avea niște repere care să facă legătura între ce au studiat între gimnaziu și ce trebuie să studieze la liceu. Manualele ajută foarte mult, dar nu sunt obligatorii”, mai arată directorul CNPEE.

Marian Șuță admite că elevii care trec acum clasa a IX-a sunt într-un fel „generația de sacrificiu”, care nu a avut niciodată manualele școlare la timp.

„Motivele pentru care nu au avut manuale sunt diferite de la an la an, de data asta nici măcar nu se pot face manuale noi din moment ce n-ai planuri cadru”, a spus Marian Șuță.

Profesoară de limba română: Ar fi putut fi revizuite măcar manualele existente

Pe de altă profesorii, care predau și la gimnaziu și la liceu, știu că lucrurile stau diferit din punct de vedere al programei școlare.

Ana Maria Ghiban este profesoară de limba română la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași și a pregătit elevii de clasa a IX-a pe când aceștia erau la gimnaziu. „Bine ar fi fost să se meargă pe o continuitate. La clasele V-VIII s-au făcut niște modificări importante. De exemplu, la limba și literatura română aceste modificări au fost de bun augur, avem o programă bună, și manuale pe măsură. Bine ar fi fost să se modifice programa și pentru clasa a IX-a și atunci manualele ar fi suferit multe modificări. Așa, neschimbându-se programa, probabil că s-au retipărit cele vechi”, a spus Ana Maria Ghiban.

Profesoara spune că manualele puteau fi un pic „periate” și aduse în contemporaneitate, chiar dacă planurile cadru și programele școlare au rămas neschimbate pentru clasa a IX-a.

„Avem manuale tipărite acum 20 de ani, în care avem text non literar de prin 2002 care nu mai e de actualitate, întrebările sunt bune, dar textul e despre niște jocuri de calculator care nu mai există azi. Ceea ce vreau să spun că bine ar fi fost să se facă o schimbare pentru planurile cadru de la clasa a IX-a pentru continuitate. Dacă tot nu s-a făcut acest lucru, atunci ar fi fost bine ca măcar să se revizuiască materialele existente. Chiar și așa, neschimbând programele, se impun niște revizuiri”, arată profesoara de limba română.
Unele dintre măsurile de protecție luate în pandemie vor fi păstrate și în anul școlar 2021-2022.

Consiliul Național al Elevilor a cerut în luna iulie, după terminarea examenelor naționale, „o tranziție cât mai rapidă, dar echitabilă, spre un curriculum și spre un nou set de planuri-cadru care să avantajeze atât viitorii elevi din ciclul liceal, cât și pe cei deja înmatriculați”.

„Elevii care urmează să fie înmatriculați în învățământul liceal vor fi nevoiți să facă tranziția de la un curriculum bazat pe cunoștințe și abilități practice, la unul învechit, aceasta fiind prima generație de elevi de gimnaziu care au funcționat după noua structură curriculară”, arătau elevii la finalul lunii iulie.
Elevii de clasa a VIII-a sunt primii care au învățat după programe școlare noi după adoptarea legii educației naționale din 2011.

Nu toate manualele pentru celelalte clase, sunt gata. La 13 septembrie vor lipsi unele din manualele pentru clasele a III-a și a IV-a.

„La clasa a IV-a avem în licitație o nouă serie de manuale noi, dar avem 5 titluri blocate de contestații. Dar dacă nu se deblochează până la începutul anului școlar, ca să postăm variantele online, elevii pot folosi manualele de până acum, pentru că conținuturile rămân valabile”, a spus Marian Șuță.

Potrivit președintelui Asociației Editorilor din România, pentru celelalte clase s-au retipărit manualele școlare și au fost trimise către școli, mai puțin câteva manuale de la clasele a treia și a patra, unde s-au refăcut contractele și sunt unele întârzieri din cauza contestațiilor făcute de editurile care nu au fost finaliste în licitație.

„Manualele claselor a III-a și a IV-a sunt în licitație pentru că au expirat contractele. Noi am făcut manualele în două luni și jumătate (și în varianta tipărită și în varianta digitală) iar ei au corectat timp de trei luni”, a mai spus Cristian Greșeanu.

Publicitate

Actualitate

Un „bărbăt” din Vințu de Jos a fost „premiat” cu dosar penal după ce și-a agresat concubina și a rupt ușa unei anexe gospodărești

Publicat

în

Un „bărbăt” din Vințu de Jos a fost „premiat” cu dosar penal după ce și-a agresat concubina și a rupt ușa unei anexe gospodărești

La data de 17 septembrie 2021, în jurul orei 18,15, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au intervenit la o locuință din comună de unde o femeie a semnalat faptul că a fost agresată de concubin.

Din primele cercetări a rezultat că, în urma unor discuții contradictorii avute cu concubinul său, o femeie de 49 de ani, ar fi fost agresată.

În contextul conflictului, bărbatul ar fi distrus ușa unei anexe gospodărești.

Electrica Furnizare Discount

Pe numele său a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie și distrugere și a fost emis un ordin de protecție provizoriu prin care i-a fost interzis să se apropie de concubina sa.

Citește mai mult

Actualitate

„A luat parul” la concubină în urma unor discuții în contradictoriu. Dosar penal pentru un „bărbat” din Șibot

Publicat

în

„A luat parul” la concubină în urma unor discuții în contradictoriu. Dosar penal pentru un „bărbat” din Șibot

La data de 17 septembrie 2021, în jurul orei 15.30, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au fost sesizați, prin 112, de către o femeie de 49 de ani, din comuna Șibot, județul Alba, cu privire la faptul că a fost amenințată de concubin.

Din primele cercetări efectuate de polițiștii deplasați la locuința femeii, a rezultat că, în jurul orei 13,30, pe fondul unor discuții contradictorii, concubinul său, în vârstă de

53 de ani, folosindu-se de mai multe obiecte contondente, ar fi amenințat-o cu acte de violență.

Electrica Furnizare Discount

Polițiștii au aplicat formularul de evaluare al riscului, iar, în urma interpretării răspunsurilor date de victimă, au emis un ordin de protecție provizoriu, pentru 5 zile, obligându-l pe bărbat să părăsească locuința comună și să nu se apropie de concubina sa.

Față de bărbat a fost întocmit și dosar penal, pentru amenințare.

Citește mai mult

Actualitate

LISTA ACTUALIZATĂ a țărilor cu risc epidemiologic a intrat de astăzi în vigoare. Spania intră în zona verde

Publicat

în

LISTA ACTUALIZATĂ a țărilor cu risc epidemiologic a intrat de astăzi în vigoare. Spania intră în zona verde

Comitetul național pentru Situații de Urgență a adoptat joi noua listă a statelor cu risc epidemiologic care intră în vigoare începând cu 19 septembrie. Bulgaria și Franța ies din zona roșie și intră în cea galbenă, iar Spania revine în zona verde.

Modificările survenite față de săptămâna trecută:

-în zona roșie au intrat:
Grenada, Bahamas, Barbados, Guyana, Bonaire, Saint Eustatius și Saba și Liechtenstein;
-în zona galbenă au intrat:
din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Bulgaria, Franța, Thailanda, Puerto Rico, Eswatini și Guernsey;
din zona verde, în urma creșterii incidenței: Republica Moldova, Honduras, Noua Caledonie, Saint Vincent și Grenadine și Gibraltar;
-în zona verde au intrat:
Spania, Danemarca, Luxemburg, Mexic, Panama, Argentina, Maroc și Montserrat.

Electrica Furnizare Discount

Lista cu clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată la mia de locuitori*

ZONA ROSIE

Grenada 18,6
Israel 13,9
Guam 13,0
Polinezia Franceză 12,6
Muntenegru 12,1
Dominica 11,9
Mongolia 10,5
Bermuda 10,0
Georgia 9,7
Serbia 9,5
Cuba 9,4
Saint Lucia 9,1
Suriname 8,6
Malaysia 8,5
Saint Kitts și Nevis 8,3
Kosovo 7,6
Sint Maarten 7,5
Marea Britanie** 7,3
Seychelles 6,9
Anguilla 6,8
Palestina 6,0
Antigua și Barbuda 6,0
Statele Unite ale Americii 5,7
Costa Rica 5,6
Aruba 5,5
Slovenia 5,1
Insula Man 4,4
Elveția 4,3
Albania 4,3
Bahamas 4,2
Azerbaidjan 4,2
Botswana 4,2
Iran 4,2
Irlanda 4,1
Insulele Virgine ale Statelor Unite 4,1
Bonaire, Saint Eustatius și Saba 4,1
Estonia 4,0
Macedonia de Nord 3,9
Lituania 3,9
Belize 3,9
Brunei Darussalam 3,9
Maldive 3,8
Turcia 3,7
Jersey 3,6
Norvegia 3,6
Barbados 3,5
Guyana 3,5
Fiji 3,3
Grecia 3,2
Cipru 3,2
Jamaica 3,1
Liechtenstein 3,0
Sri Lanka 3,0
Kazahstan 3,0
Africa de Sud** 1,6
Brazilia** 0,7
Nepal** 0,7
India** 0,4

ZONA GALBENĂ

Curaçao 2,9
Thailanda 2,9
Noua Caledonie 2,9
Bulgaria 2,8
Austria 2,8
Insulele Turks și Caicos 2,8
Guernsey 2,8
Gibraltar 2,8
Croația 2,6
Letonia 2,6
Guatemala 2,5
Armenia 2,5
Filipine 2,5
Mauritius 2,4
Belarus 2,4
Franța 2,4
Libia 2,4
Belgia 2,4
Insulele Virgine Britanice 2,4
Capul Verde 2,4
Monaco 2,4
Puerto Rico 2,3
Bosnia și Herțegovina 2,2
Olanda 2,0
Tunisia 2,0
San Marino 1,9
Portugalia 1,9
Irak 1,9
Trinidad și Tobago 1,9
Republica Moldova 1,9
Vietnam 1,8
Liban 1,8
Federația Rusă 1,8
Germania 1,8
Eswatini 1,8
Japonia 1,7
Saint Vincent și Grenadine 1,7
Timorul de Est 1,6
Islanda 1,6
Honduras 1,6

ZONA VERDE

Luxemburg 1,5
Suedia 1,5
Canada 1,5
Spania 1,4
Maroc 1,4
Mexic 1,4
Finlanda 1,4
Malta 1,3
România 1,3
Danemarca 1,3
Italia 1,3
Panama 1,3
Emiratele Arabe Unite 1,2
Iordania 1,1
Groenlanda 1,1
Argentina 1,1
Insulele Cayman 1,0
Sao Tome și Principe 1,0
Slovacia 1,0
Australia 0,9
El Salvador 0,9
Qatar 0,8
Bahrain 0,8
Ucraina 0,8
Insulele Feroe 0,8
Guineea Ecuatorială 0,8
Myanmar 0,7
Singapore 0,7
Andorra 0,7
Uruguay 0,6
Benin 0,5
Venezuela 0,5
Columbia 0,5
Coreea de Sud 0,5
Uganda 0,5
Rwanda 0,5
Laos 0,4
Montserrat 0,4
Indonezia 0,4
Cambodgia 0,4
Cehia 0,4
Gabon 0,4
Peru 0,4
Bolivia 0,4
Mauritania 0,3
Chile 0,3
Kuweit 0,3
Kârgâzstan 0,3
Republica Dominicană 0,3
Ungaria 0,3
Insulele Falkland (Malvine) 0,3
Togo 0,3
Uzbekistan 0,3
Pakistan 0,2
Ecuador 0,2
Bangladesh 0,2
Kenia 0,2
Ghana 0,2
Oman 0,2
Nicaragua 0,2
Burundi 0,1
Guinea Bissau 0,1
Paraguay 0,1
Zimbabwe 0,1
Djibouti 0,1
Algeria 0,1
Zambia 0,1
Angola 0,1
Mozambic 0,1
Etiopia 0,1
Noua Zeelandă 0,1
Arabia Saudită 0,1
Guineea 0,1
Polonia 0,1
Coasta de Fildeș 0,1
Siria 0,1
Gambia 0,1
Somalia 0,1
Senegal 0,0
Malawi 0,0
Nigeria 0,0
Liberia 0,0
Congo 0,0
Haiti 0,0
Afghanistan 0,0
Yemen 0,0
Burkina Faso 0,0
Mali 0,0
Sudan 0,0
Taiwan 0,0
Eritrea 0,0
Niger 0,0
Sierra Leone 0,0
Bhutan 0,0
Madagascar 0,0
Tadjikistan 0,0
Camerun 0,0
Lesotho 0,0
Tanzania 0,0
Comore 0,0
Republica Democrată Congo 0,0
Egipt 0,0
Papua Noua Guinee 0,0
Republica Centrafricană 0,0
Wallis și Futuna 0,0
Insulele Mariane de Nord 0,0
Ciad 0,0
Sudanul de Sud 0,0
Republica Populară Chineză 0,0
Vatican 0,0
Insulele Marshall 0,0
Micronezia 0,0
Insulele Solomon 0,0
Vanuatu 0,0
Sahara de Vest 0,0

*Date publicate de ECDC joi 16 septembrie 2021 pentru perioada 30 august – 12
septembrie 2021
** Ca urmare a detectării la populația umană a unor variante de virus SARS-CoV-2
cu transmitere mai ridicată

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare