Rămâi conectat

Actualitate

Elevii de clasa a IX-a vor începe fără programă și cu manuale de acum 20 de ani, noul an școlar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii de clasa a IX-a vor începe fără programă și cu manuale de acum 20 de ani, noul an școlar

Elevii de clasa a IX-a vor începe școala cu manualele școlare vechi, cu toate că s-au pregătit timp de 8 ani după o programă școlară nouă. Au dat inclusiv Evaluarea Națională 2021 din subiecte realizate după modelul internațional PISA, al competențelor esențiale pentru integrare în societate.

Elevii care încep clasa a IX-a peste două săptămâni au învățat mereu după o programă nouă, motiv pentru care nu au avut niciodată manualele pe bănci în timp util. Anul acesta, la început de liceu, au manuale, dar nu pentru că s-au tipărit la timp, ci pentru că le vor folosi pe cele vechi. Elevii revin la vechea programă școlară și vor învăța după manualele vechi.

Noua programă după care trebuiau să învețe acești elevi, care ar fi impus elaborarea unor noi manuale, nu e gata pentru că nu există așa-numitele „planuri cadru”, puse în dezbatere publică pe 5 ianuarie 2021 pe site-ul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație. Planurile au fost suspendate de ministrul Sorin Cîmpeanu după o lună de zile pentru că s-au primit prea multe observații.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Am reeditat manualele vechi, în tiraje de 5-10%”

Reprezentanții editurilor care tipăresc manuale școlare spun că nu știu nimic despre ceea ce se întâmplă cu programele școlare. „Pentru clasa a IX-a nu au reușit să rezolve nici problema planurilor cadru. Deci e o problemă foarte complicată. Ministerul ar trebui să urgenteze refacerea acestor planuri cadru. Pentru clasa a IX-a, noi am livrat manualele vechi. S-au reeditat cele vechi, în tiraje de 5-10%”, spune pentru Europa Liberă Cristian Greșeanu, președintele Asociației Editorilor din România.

CITEȘTE ȘI: Copiii nevaccinați ar putea face școala ONLINE, iar cei vaccinați în format FIZIC, dacă incidența de infectare va depăși rata de 6 la mia de locuitori

„Sperăm să rezolvăm în această toamnă”

Marian Șuță, Directorul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), instituția care se ocupă de programele și manualele școlare, spune că pentru clasa a IX-a rămân în vigoare programele și manualele de anul trecut.

„Nemodificându-se curriculumul până acum, au rămas valabile vechile programe, iar elevii vor folosi manualele pe are le-au folosit și cei de-a IX-a de anul trecut. Programele au rămas în vigoare, vor fi doar niște repere cu mici modificări pe care să le folosească profesorii”, a spus directorul CNPEE.

„Sperăm să rezolvăm în această toamnă. Sperăm că în curând vor lucra la programele de liceu. După ce vor fi programele gata, vor fi și manualele. Dar este un an de tranziție”, a mai adăugat Marian Șuță.

CITEȘTE ȘI: Structura ANULUI ȘCOLAR 2021-2022. Când începe școala și când au elevii vacanță

Manualele sunt deja în școli, inclusiv cu completările de stocuri. Profesorii vor fi cei care vor adapta într-un fel manualele vechi la nivelul de cunoștințe al elevilor care s-au pregătit timp de 8 ani după programe moderne.

„Profesorii vor avea niște repere care să facă legătura între ce au studiat între gimnaziu și ce trebuie să studieze la liceu. Manualele ajută foarte mult, dar nu sunt obligatorii”, mai arată directorul CNPEE.

Marian Șuță admite că elevii care trec acum clasa a IX-a sunt într-un fel „generația de sacrificiu”, care nu a avut niciodată manualele școlare la timp.

„Motivele pentru care nu au avut manuale sunt diferite de la an la an, de data asta nici măcar nu se pot face manuale noi din moment ce n-ai planuri cadru”, a spus Marian Șuță.

Profesoară de limba română: Ar fi putut fi revizuite măcar manualele existente

Pe de altă profesorii, care predau și la gimnaziu și la liceu, știu că lucrurile stau diferit din punct de vedere al programei școlare.

Ana Maria Ghiban este profesoară de limba română la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași și a pregătit elevii de clasa a IX-a pe când aceștia erau la gimnaziu. „Bine ar fi fost să se meargă pe o continuitate. La clasele V-VIII s-au făcut niște modificări importante. De exemplu, la limba și literatura română aceste modificări au fost de bun augur, avem o programă bună, și manuale pe măsură. Bine ar fi fost să se modifice programa și pentru clasa a IX-a și atunci manualele ar fi suferit multe modificări. Așa, neschimbându-se programa, probabil că s-au retipărit cele vechi”, a spus Ana Maria Ghiban.

Profesoara spune că manualele puteau fi un pic „periate” și aduse în contemporaneitate, chiar dacă planurile cadru și programele școlare au rămas neschimbate pentru clasa a IX-a.

„Avem manuale tipărite acum 20 de ani, în care avem text non literar de prin 2002 care nu mai e de actualitate, întrebările sunt bune, dar textul e despre niște jocuri de calculator care nu mai există azi. Ceea ce vreau să spun că bine ar fi fost să se facă o schimbare pentru planurile cadru de la clasa a IX-a pentru continuitate. Dacă tot nu s-a făcut acest lucru, atunci ar fi fost bine ca măcar să se revizuiască materialele existente. Chiar și așa, neschimbând programele, se impun niște revizuiri”, arată profesoara de limba română.
Unele dintre măsurile de protecție luate în pandemie vor fi păstrate și în anul școlar 2021-2022.

Consiliul Național al Elevilor a cerut în luna iulie, după terminarea examenelor naționale, „o tranziție cât mai rapidă, dar echitabilă, spre un curriculum și spre un nou set de planuri-cadru care să avantajeze atât viitorii elevi din ciclul liceal, cât și pe cei deja înmatriculați”.

„Elevii care urmează să fie înmatriculați în învățământul liceal vor fi nevoiți să facă tranziția de la un curriculum bazat pe cunoștințe și abilități practice, la unul învechit, aceasta fiind prima generație de elevi de gimnaziu care au funcționat după noua structură curriculară”, arătau elevii la finalul lunii iulie.
Elevii de clasa a VIII-a sunt primii care au învățat după programe școlare noi după adoptarea legii educației naționale din 2011.

Nu toate manualele pentru celelalte clase, sunt gata. La 13 septembrie vor lipsi unele din manualele pentru clasele a III-a și a IV-a.

„La clasa a IV-a avem în licitație o nouă serie de manuale noi, dar avem 5 titluri blocate de contestații. Dar dacă nu se deblochează până la începutul anului școlar, ca să postăm variantele online, elevii pot folosi manualele de până acum, pentru că conținuturile rămân valabile”, a spus Marian Șuță.

Potrivit președintelui Asociației Editorilor din România, pentru celelalte clase s-au retipărit manualele școlare și au fost trimise către școli, mai puțin câteva manuale de la clasele a treia și a patra, unde s-au refăcut contractele și sunt unele întârzieri din cauza contestațiilor făcute de editurile care nu au fost finaliste în licitație.

„Manualele claselor a III-a și a IV-a sunt în licitație pentru că au expirat contractele. Noi am făcut manualele în două luni și jumătate (și în varianta tipărită și în varianta digitală) iar ei au corectat timp de trei luni”, a mai spus Cristian Greșeanu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Piața de retail din România rămâne printre cele mai profitabile din regiune. Ce planuri există pentru județul Alba?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Piața de retail din România rămâne printre cele mai profitabile din regiune. Ce planuri există pentru județul Alba?

Piața de retail din România rămâne printre cele mai profitabile din regiune și există branduri noi care mai doresc să vină aici în acest an, a declarat directorul agenției de retail Colliers România, Liana Dumitru, la o conferință de specialitate, vineri trecută.

„Am încheiat un an destul de dificil cu multe provocări, dar și cu rezultate peste așteptări. Am asistat la o revenire rapidă a consumului după ridicarea restricțiilor, odată cu venirea verii, trafic ridicat în centrele comerciale, consum pe cap de locuitor cu niveluri peste țări. în regiune.Deși în 2022 aveam în jur de 150.000 de metri pătrați de proiecte de retail anunțate, doar jumătate dintre ele au fost livrate, majoritatea fiind amânate până în acest an.Piața din România rămâne în continuare printre cele mai profitabile din regiune, așa că există noi branduri care încă doresc să intre pe piață anul acesta. Anul trecut am văzut mărci precum Primark, Footlocker și Teddy și-au deschis primele magazine locale. Ne așteptăm ca și alte mărci să ni se alăture anul acesta. S-ar putea să vedem astfel de tendințe venind de pe piețele din Polonia. Polonia este, totuși, în mod tradițional o poartă de intrare în regiune pentru mărcile occidentale, dar am observat un interes crescut și din partea țărilor baltice, nordice și Ucraina. companiile care sunt deja prezente pe piață cu unele dintre mărcile din portofoliu să vină cu noi concepte, pentru a-și consolida în continuare cotele de piață”, a subliniat Dumitru.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit lui Dumitru, factorii de incertitudine care au planat asupra întregii piețe în 2022 au fost creșterea costurilor de construcție, utilități și finanțare, ceea ce a îngreunat atât de mult întregul proces decizional la nivel de companie.

„Din cei puțin peste 75.000 de metri pătrați care au fost livrați anul trecut, majoritatea au fost proiecte de parcuri cu amănuntul sau extinderi ale proiectelor existente. Am văzut extinderi în București, Craiova, Baia Mare sau în zone satelit, comunități satelit, proprietăți de zonă rezidențială în apropierea marilor orașe precum precum Timisoara, Cluj, Iasi, chiar si Bucuresti.Anul acesta arata mult mai efervescent.Avem 240.000 de metri patrati anuntati la livrare si am putea spune ca este cea mai mare livrare din ultimii zece ani.Desigur, pot fi mai multe schimbari, dar ne asteptam sa se adevereasca undeva in jur de 200.000 de metri patrati.Peste jumatate din proiectele anuntate sunt proiecte de retail park.Anul acesta, Aradul va fi vedeta cu doua proiecte anuntate, dar vom vedea si alte orase – Alba Iulia, Pitesti, Giurgiu, Vaslui, Campulung – primesc noi proiecte.De asemenea, dupa o pauza de mai bine de sase ani, vom avea si o prima livrare a unui mare centru comercial traditional in Craiova – Promenada Mall – o suprafata de 65.000 mp. proiect de metru urmând să fie livrat spre sfârșitul anului”, a spus Liana Dumitru.

Dumitru a adăugat că, în ceea ce privește cererea, majoritatea categoriilor de retail au avut creșteri semnificative în 2022, atât față de 2000, cât și chiar față de 2021.

Unii dintre cei mai importanți jucători din industria imobiliară au participat vineri la evenimentul „Real Estate & Construction Forum”, unde a fost discutată stadiul actual al industriei imobiliare, cu accent pe retail, industrial și logistică și birouri și sectoare rezidentiale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Scutiri de la plata impozitului pe profit pentru 10 ani: Cine ar putea beneficia de facilitățile pe care le pregătește Guvernul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Scutiri de la plata impozitului pe profit pentru 10 ani: Cine ar putea beneficia de facilitățile pe care le pregătește Guvernul

Un pachet de propuneri de facilități fiscale sunt pregătite de Executivul de la București pentru a crește atractivitatea zonelor libere din România și să atragă mai mulți investitori, dar și forță de muncă de peste hotare.

Proiectul legislativ propus de reprezentanții coaliției de guvernare prevede că, în zonele libere, concesionarii terenurilor și construcțiilor ar putea fi scutiţi de la plata impozitului pe profit în primii 10 ani de activitate. Proiectul mai prevede ca pentru întreaga durată a contractului de concesiune să fie scutiţi și de la plata impozitului pe clădiri şi terenuri.

Totodată, propunerea legislativă mai prevede că administraţiile zonelor libere să fie scutite de la plata impozitului pe clădirile din proprietate. Cu condiția ca acestea să nu fie închiriate sau concesionate. De asemenea, administrațiile vor putea da în arendă terenurile agricole libere neînchiriate şi neconcesionate, unor persoane juridice autorizate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul legislativ, inspirat de modelul Lituaniei de gestionare a zonelor libere, mai prevede că după scutirea de la plata impozitului pe profit în primii 10 ani de activitate, concesionarii să achite doar 7,5% în următorii șase ani.
Liber la asociere cu investitorii străini

Pentru că, în prezent, regiile autonome ale zonelor libere nu beneficiază de posibilitatea de a desfăşura activităţi de marketing pentru a atrage operatori economici, proiectul aduce o modificare și în acest sens. Astfel, propunerea prevede că administrațiile zonelor libere și operatorii se vor putea asocia cu persoane fizice sau juridice, române ori străine, ”pentru promovarea activităţilor din zonele libere şi identificarea de participanţi la procedurile de concesionare/închiriere”.

O altă modificare inclusă este referitoare la clădirile din interiorul zonelor libere care vor putea fi amenajate ca spații de cazare temporare pentru angajaţii operatorilor economici din zona liberă. Prevederea anterioară este că “clădirile din interiorul zonelor libere nu pot fi folosite ca locuinţe” cu excepţia locuinţelor de serviciu.
Facilități pentru atragerea de forţă de muncă din afară

Conform inițiatorilor proiectului necesitatea modificării regimului clădirilor arată că din întâlnirile cu operatorii/concesionarii de pe platforma Curtici a Regiei a reieşit necesitatea cazării personalului în interiorul zonei libere. Din feedback-ul primit a reieșit că principalele priorități sunt scăderea costurilor cu cazarea și transportul angajaţilor, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă prin eliminarea timpului necesar deplasării la/de la locul de muncă, respectiv creşterea confortului angajaţilor.

Prin argumentele aduse de autorii proiectului pentru crearea unui pachet de facilități fiscale special pentru zonele libere se numără și situaţia geopolitică actuală privind Ucraina. Potrivit acestora, conflictul din țara vecină determină anumiţi investitori să își relocheze producţia industrială către zona României, iar crearea acestuipachte ar crește atractivitatea ofertei. Totodată, conform autorilor, criza acută de forţă de muncă din România obligă operatorii economici să recurgă la la atragerea de forţă de muncă din state terţe, conform unei analiza Profit.ro.

Sursa: infofinanciar.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Reforma pensiilor 2023: Nici o pensie să nu fie mai mare decât salariul la momentul pensionării

Ziarul Unirea

Publicat

în

Reforma pensiilor 2023: Nici o pensie să nu fie mai mare decât salariul la momentul pensionării

Daniel Fenechiu, liderul senatorilor liberali a declarat la RFI că o renunțare la reforma pensiilor speciale ar fi o glumă. Ministrul Investițiilor Europene, Marcel Boloș, a avansat această ipoteză, precizând că sunt țări care au renunțat la mari reforme din PNRR. Daniel Fenechiu spune că nu se va renunța la reforma pensiilor speciale din PNRR.

„Nimeni nu-și dorește să ne asumăm o renunțare și acum eu pot vorbi doar în numele PNL, reforma pensiilor de serviciu a fost o reformă care a fost asumată de PNL de mai multă vreme. De câțiva ani de zile, noi am discutat pe tema asta. Primul Guvern liberal din 2019, a încercat să rezolve această problemă. Ulterior, a fost al doilea Guvern, condus de Florin Cîțu, când a fost inclusă în PNRR această obligație, care a fost practic asumată de România, aș putea spune că nu a fost impusă. În continuare, Guvernul actual condus de Nicolae Ciucă își dorește să rezolve această problemă. Deci ideea să renunțăm la PNRR de bună voie pentru a proteja pensiile de serviciu este o glumă, din păcate o glumă nu foarte bună, pe care nici măcar ca glumă nu ne dorim să o discutăm. Deci în ceea ce ne privește, facem tot ce este posibil ca să rezolvăm această problemă, iar faptul că utilizăm timpul care ne-a fost dat de către CE nu e altceva decât o dovadă a faptului că chiar încercăm să venim cu o variantă care să fie o variantă solidă. De aia nu ne-am grăbit”, afirmă liderul senatorilor PNL, informează Mediafax.

El afirmă că Marcel Boloș a prezentat o ipoteză neasumată de Executiv.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Haideți să vă spun un lucru, e foarte ușor să renunți, dar în contextul în care țara are nevoie de investiții, de infrastructură, de o serie de lucruri care sunt prinse în finanțările din PNRR, nu este o soluție bună să te gândești la a renunța. Eu cred că prin dialogul care-l avem constant cu Comisia Europeană, premierul Nicolae Ciucă are o relație extrem de bună cu toți decidenții din Comisia Europeană, eu cred că soluția care se va găsi va fi o soluție care va satisface exigențele CE, pentru ca să nu blocăm PNRR-ul”, adaugă fenechiu.

El apreciază că reforma pensiilor speciale reprezință „un cartof fierbinte”.

„Este un cartof fierbinte, dar și cartofii fierbinți trebuie gestionați. Eu cred că acest cartof fierbinte va fi gestionat. Problema este legată de faptul că soluția care va trebui să fie legiferată va trebui să fie o soluție care să permită continuarea PNRR-ului. Din punctul ăsta de vedere, sunt niște lucruri care deja au fost stabilite, în sensul ca nici o pensie să nu fie mai mare decât salariul aflat în plată la momentul pensionării, separat de treaba asta, introducerea contributivității, eventual cu suportarea unei diferențe, pentru a nu bulversa corpul celor care ar urma să se pensioneze. Deci sunt niște lucruri care se află în momentul de față în discuție, eu nefiind implicat direct în stabilirea soluțiilor, nu mi-aș dori să aleg foarte mult, pentru că există posibilitatea ca lucruri care le văd eu astăzi mâine sau poimâine să fie altfel structurate în ceea ce urmează să vină în Parlament. Eu am încredere în toți decidenții politici atât din PNL, cât și din PSD, cât și din UDMR că cu toții ne dorim să avem acces la fondurile din PNRR și că vom reuși să-i dăm de capăt acestei probleme, făcând o lege care să reziste și controlului de constituționalitate, care în opinia mea este principala problemă a proiectului care ar urma să fie adoptat”, încheie Fenechiu.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare