Elevii ar urma să fie testați de două ori pe săptămână: Este nevoie de 70 de milioane de teste până la finalul semestrului
Elevii ar urma să fie testați de două ori pe săptămână: Este nevoie de 70 de milioane de teste până la finalul semestrului
Sorin Cîmpeanu a declarat astăzi că elevii ar urma să fie testați de două ori pe săptămână și că pentru asta este nevoie de 70 de milioane de teste până la finalul semestrului. În conferință, Cîmpeanu a venit cu „precizări suplimentare privind aplicarea ordinului comun ME – MS, aprobat vineri, 1.10.2021”.
Edupedu.ro va transmite cele mai importante declarații:
„În primul rând, atât primul-ministru, cât și ministrul Sănătății au solicitat Agenției Naționale pentru Medicamente ca în cursul zilei de astăzi să elaboreze cerințele de reglementare și cerințele minime de performanță pentru a le transmite Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate. De asemenea, Ministerul Educației lucrează tot în cursul zilei de astăzi pentru a estima numărul necesar de teste non-invazive, pe bază de salivă, care să fie administrate, conform ordinului comun Educație-Sănătate, preșcolarilor, elevilor, personalului didactic, auxiliar și nedidactic din școli și grădinițe. De asemenea, atât ordinul comun prevede intensificarea acțiunilor de control în școli în vederea verificării condițiilor de siguranță sanitară.”
Întrebat ce se va întâmpla dacă rata de creștere a incidenței va ajunge la 15 la mia de locuitori, dacă se vor mai duce copiii fizic la școală, Cîmpeanu a răspuns: „În condițiile în care rata de infectare crește foarte mult, Departamentul pentru Situații de Urgență poate dispune carantinarea acelei localități prin ordinele de carantinare se precizează și activitățile esențiale care se pot desfășura precum și activitățile care nu se mai pot desfășura în cazul carantinării, știut fiind faptul că declararea carantinei depinde nu numai de rata de incidență din localitate, ci și de mulți alți factori”.
Întrebat dacă există un orizont de timp până la care vor fi achiziționate testele non-invazive pentur școli, Cîmpeanu a răspuns: „E vorba de o achiziție de nivel foarte mare pentru că au rămas din cele 14 săptămâni de școală, din semestrul I, un număr de 11 săptămâni… avem 3,2 milioane de beneficiari, având în vedere scă procesul de screening necesită posibilitatea de testare a tuturor, înseamnă circa 2,3 milioane de beneficiari în sistemul de educație, asta înseamnă 6,4 miliaone de teste non-invazive necesare săptămânal și dacă vorbim de 11 săptămâni, rezultă 70 de milioane de teste non-invazive pe bază de salivă. Autoritatea Națională a Medicamentului urmează să stabilească testul și cerințele minime de performanță”.
„În toată această perioadă se fac teste în școli, am suplimentat cu 280.000 de teste adăugate celor minimum 5.000 de teste disponibile în fiecare județ. Vor putea fi utilizate și pentru testarea elevilor care vo să revină în cea de-a 8-a zi la școală pe baza unui test rapid. Acolo unde există cabinete școlare există și teste, acolo unde nu există, se adresează DSP-urilor”
„În 3 săptămâni de când a început școala, nu a fost nicio solicitare în acest sens”
„Pentru vaccinarea personalului din învățământ e nevoie de o raportare la nivelul fiecărei școli, lucru deloc simplu din cauza informatizării”
„Miercuri vom prezenta situația actualizată a numărului de elevi și profesori bolnavi, iar astăzi încercăm să centralizăm formularele intenției de vaccinare a elevilor.”
„Este nevoie de acordul părinților pentru testarea elevilor minori”.
„Dacă vom avea rezultate positive la testele de salivă, atunci trebuie confirmate și printr-un test PCR”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
NOUL COD SILVIC: O lege care marchează un nou început în gestionarea pădurilor, promulgată de Președintele României
NOUL COD SILVIC: O lege care marchează un nou început în gestionarea pădurilor, promulgată de Președintele României Proiectul de lege privind Codul silvic a fost promulgat de Președintele României, Klaus Iohannis, vineri, 20 decembrie 2024. Aceasta are ca obiect de reglementare regimul silvic, guvernanţa sectorului silvic, controlul aplicării şi respectarea regimului silvic, precum şi regimul […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 12 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor