Elevii ar urma să fie testați de două ori pe săptămână: Este nevoie de 70 de milioane de teste până la finalul semestrului
Elevii ar urma să fie testați de două ori pe săptămână: Este nevoie de 70 de milioane de teste până la finalul semestrului
Sorin Cîmpeanu a declarat astăzi că elevii ar urma să fie testați de două ori pe săptămână și că pentru asta este nevoie de 70 de milioane de teste până la finalul semestrului. În conferință, Cîmpeanu a venit cu „precizări suplimentare privind aplicarea ordinului comun ME – MS, aprobat vineri, 1.10.2021”.
Edupedu.ro va transmite cele mai importante declarații:
„În primul rând, atât primul-ministru, cât și ministrul Sănătății au solicitat Agenției Naționale pentru Medicamente ca în cursul zilei de astăzi să elaboreze cerințele de reglementare și cerințele minime de performanță pentru a le transmite Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate. De asemenea, Ministerul Educației lucrează tot în cursul zilei de astăzi pentru a estima numărul necesar de teste non-invazive, pe bază de salivă, care să fie administrate, conform ordinului comun Educație-Sănătate, preșcolarilor, elevilor, personalului didactic, auxiliar și nedidactic din școli și grădinițe. De asemenea, atât ordinul comun prevede intensificarea acțiunilor de control în școli în vederea verificării condițiilor de siguranță sanitară.”
Întrebat ce se va întâmpla dacă rata de creștere a incidenței va ajunge la 15 la mia de locuitori, dacă se vor mai duce copiii fizic la școală, Cîmpeanu a răspuns: „În condițiile în care rata de infectare crește foarte mult, Departamentul pentru Situații de Urgență poate dispune carantinarea acelei localități prin ordinele de carantinare se precizează și activitățile esențiale care se pot desfășura precum și activitățile care nu se mai pot desfășura în cazul carantinării, știut fiind faptul că declararea carantinei depinde nu numai de rata de incidență din localitate, ci și de mulți alți factori”.
Întrebat dacă există un orizont de timp până la care vor fi achiziționate testele non-invazive pentur școli, Cîmpeanu a răspuns: „E vorba de o achiziție de nivel foarte mare pentru că au rămas din cele 14 săptămâni de școală, din semestrul I, un număr de 11 săptămâni… avem 3,2 milioane de beneficiari, având în vedere scă procesul de screening necesită posibilitatea de testare a tuturor, înseamnă circa 2,3 milioane de beneficiari în sistemul de educație, asta înseamnă 6,4 miliaone de teste non-invazive necesare săptămânal și dacă vorbim de 11 săptămâni, rezultă 70 de milioane de teste non-invazive pe bază de salivă. Autoritatea Națională a Medicamentului urmează să stabilească testul și cerințele minime de performanță”.
„În toată această perioadă se fac teste în școli, am suplimentat cu 280.000 de teste adăugate celor minimum 5.000 de teste disponibile în fiecare județ. Vor putea fi utilizate și pentru testarea elevilor care vo să revină în cea de-a 8-a zi la școală pe baza unui test rapid. Acolo unde există cabinete școlare există și teste, acolo unde nu există, se adresează DSP-urilor”
„În 3 săptămâni de când a început școala, nu a fost nicio solicitare în acest sens”
„Pentru vaccinarea personalului din învățământ e nevoie de o raportare la nivelul fiecărei școli, lucru deloc simplu din cauza informatizării”
„Miercuri vom prezenta situația actualizată a numărului de elevi și profesori bolnavi, iar astăzi încercăm să centralizăm formularele intenției de vaccinare a elevilor.”
„Este nevoie de acordul părinților pentru testarea elevilor minori”.
„Dacă vom avea rezultate positive la testele de salivă, atunci trebuie confirmate și printr-un test PCR”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii