Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Elevi din Aiud, pușcăriași pentru o zi – proiect de prevenire a delincvenţei şi infracţionalităţii în rândul tinerilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vineri, 9 octombrie, 8 elevi din clasele a X-a şi a XI-a ale Colegiului Naţional “Titu Maiorescu” din Aiud s-au aflat în „custodia” penitenciarului din localitate, în cadrul unui proiect inedit al cărui obiectiv general a fost prevenirea primară a delincvenţei şi infracţionalităţii în rândul tinerilor.

Acţiunea a fost precedată de o perioadă de pregătire a tinerilor selecţionaţi, derulată de către instituţia de învăţământ şi a vizat prezentarea iniţiativei, a penitenciarului (material video), precum şi exprimarea aşteptărilor elevilor cu privire la participarea la proiect.

 

‘Elevii au experimentat direct, cu acordul lor şi al părinţilor, o zi de detenţie ce a cuprins: transport cu mijloc auto specific penitenciarului, întocmirea dosarului individual (amprentare, fotografiere, întocmirea fişei de cameră, percheziţie sumară, preluarea obiectelor interzise), vizită medicală sumară, anunţarea telefonică a familiei, repartizarea într-o cameră împreună cu doi deţinuţi tineri selecţionaţi de organizatori, masa de prânz, plimbare, o activitate educativă. La finalul acţiunii, elevii au avut prilejul de a-şi exprima trăirile avute de-a lungul zilei, în cadrul unei activităţi de grup moderată de echipa de proiect. Concluziile finale au vizat responsabilizarea tinerilor în luarea deciziilor proprii, consolidarea informaţiilor corecte privind privarea de libertate şi condiţiile reale de viaţă din penitenciar, sensibilizarea în ceea ce priveşte valoarea libertăţii.

 

Diseminarea rezultatelor proiectului a avut loc la Colegiul „Titu Maiorescu” marţi, 13 octombrie – Ziua educaţiei în penitenciare. În prezenţa elevilor participanţi, a echipei de proiect şi a peste 50 de elevi s-au vizualizat fotografii şi materiale filmate în „ziua de detenţie”, ca puncte de plecare pentru dezbateri privind funcţia educativă a serviciului penitenciar şi condiţiile de viaţă reale din unităţile sistemului. Argumentele şi modul de prezentare a acestora au evidenţiat atât interesul elevilor pentru tematica abordată, cât şi conştientizarea riscurilor adoptării unor comportamente infracţionale, întregul eveniment fiind un prilej potrivit de exercitare a spiritului civic responsabil de către tinerii participanţi”, se arată într-un comunicat remis presei de Nicoleta Mătărângă, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Aiud. (B.T)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

SCANDAL într-o locuință din Alba Iulia: O femeie din Câmpeni a fost agresată de către fostul soț

Bogdan Ilea

Publicat

în

SCANDAL într-o locuință din Alba Iulia: O femeie din Câmpeni a fost agresată de către fostul soț O femeie din Câmpeni, de 34 de ani, a fost agresată de către fostul soț, în urma unor discuții contradictorii, într-o locuință din Alba Iulia. Polițiștii i-au făcut ordin de restricție provizoriu. Potrivit IPJ Alba, la data de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea